Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul imaginilor difuzate de România TV de la o întâlnire privată a doi magistrați cu doi ziariști.

Ziaristi si procurori filatiFoto: Captura YouTube

România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar Serbia, a difuzat vineri seara imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu. Ei au fost filmați într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind "dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.

Contactat de HotNews.ro, Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, a declarat că dosarul a fost deschis de duminică iar luni a fost audiat unul dintre ziariști, respectiv Alex Costache.

Marți, audierile vor continua în acest dosar cu celălalt ziarist și cu cei doi magistrați filați.

Bogdan Pîrlog a mai spus, răspunzând unei întrebări legate de competența Parchetului Militar pe astfel de cazuri, că există suspiciuni că ar putea fi implicați militari în acest dosar.

Potrivit sursei citate, de mâine se va încerca constituirea unei echipe de lucru pentru administrarea de probe în acest dosar.

Bogdan Pîrlog este procurorul care a deschis Dosarul 10 August și unul dintre cei doi co-președinți ai asociației Inițiativa pentru Justiție, care a cerut președintelui Klaus Iohannis, alături de alte asociații ale magistraților, să nu o numească pe Gabriela Scutea la Parchetul General și pe Giorgiana Hosu la DIICOT, în condițiile în care cele două au primit aviz negativ de la Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Bogdan Părlog a fost inclus de Gandul.info printre „păpușarii din justiția subterană” care „cu ajutorul unei rețele de jurnaliști de casă încearcă să impună anumite persoane agreate de un sistem putred la șefia principalelor parchete din România”. Seria de articole din gandul.info a fost intens preluată de Antena 3, România TV și EVZ. Gandul.info, ziar a fost achiziționat recent de Radu Budeanu, fondatorul Ciao! și al Cancan și vizat de un dosar la DNA. În acel dosar, din 2015, Radu Budeanu si Dan Andronic erau suspectați de procurorii DNA ca ar fi intermediat mita dintre Elena Udrea, fost ministru, și omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cel mai puternic "băiat deștept" din energie.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că, dacă se confirmă informațiile privind filarea unor ziariști și magistrați, „astfel de situații ar fi (...) intolerabile pur și simplu”.

„Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei de asemenea. Deci, astfel de situații ar fi, dacă s-ar confirma, intolerabile pur și simplu!”, a spus Klaus Iohannis.