Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că, dacă se confirmă informațiile privind filarea unor ziariști și magistrați, „astfel de situații ar fi (...) intolerabile pur și simplu”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei de asemenea. Deci, astfel de situații ar fi, dacă s-ar confirma, intolerabile pur și simplu!”, a spus Klaus Iohannis.

Declarația a venit după o întrebare a ziaristului Vasile Pușcaș, după ce postul de televiziune România TV, controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar în Serbia, a difuzat vineri seara imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu.

Aceștia au fost filmați într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind "dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.

Care a fost întrebarea adresată de ziaristul Vasile Pușcaș, el însuși acuzat de legături cu procurorul Horațiu Radu de o serie de articole publicate de gândul.info, ziar achiziționat recent de Radu Budeanu, fondatorul Ciao! și al Cancan și vizat de un dosar la DNA. (în acel dosar, din 2015, Radu Budeanu si Dan Andronic erau suspectați de procurorii DNA ca ar fi intermediat mita dintre Elena Udrea, fost ministru, și omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cel mai puternic "băiat deștept" din energie).

  • Pentru că e timpul scurt, o să vă adresez o întrebare care nu este legată de cele două subiecte. Ați semnat săptămâna trecută decretele pentru numirea procurorilor-șefi la marile Parchete. Sigur, e prea târziu să vă mai întreb de ce ați numit un procuror general care a semnat un protocol neconstituțional cu SRI sau care a redactat OUG 13, însă în spațiul public s-a desfășurat în ultimele zile o campanie de intimidare și discreditare a unor jurnaliști, procurori. Și s-a ajuns chiar să fie filat procurorul general adjunct în toaleta unui local și jurnaliștii să fie acuzați de diverse chestiuni mincinoase. Domnul jurnalist Dan Tăpălagă vă cerea ieri să vă delimitați de ceea ce s-a întâmplat, pentru că totul pare să fi fost coordonat sau cel puțin acceptat de instituții ale statului. Și aș dori să vă întreb și eu dacă mai credeți că este nevoie de presă liberă în România sau ne găsim altceva de făcut în următorii ani. Poate, vorba aceea, poate dumneavoastră aveți treabă și noi vă reținem.

Care a fost răspunsul lui Klaus Iohannis:

  • Una la mână – presă liberă DA! Și ca să nu mergem mai departe decât întâlnirile noastre – știți foarte bine că, și în întâlnirile transmise public, și în cele numite informale, vă încurajez întotdeauna să vă exprimați liber. Unii chiar o faceți. În acest sens, aștept ca presa să devină mai independentă, mai liberă și să trateze deschis toate subiectele.
  • Dar ceea ce ați menționat, faptul că cineva reclamă că a fost filat, că au încercat unii să intimideze persoane din justiție, așa ceva nu pot să accept!
  • Iar dacă astfel de situații au existat, eu solicit celor vizați să sesizeze urgent organele abilitate pentru a se verifica și, dacă este cazul, pentru a se lua măsuri ferme.
  • Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei de asemenea. Deci, astfel de situații ar fi, dacă s-ar confirma, intolerabile pur și simplu!