Președintele Klaus Iohannis participă marți seară, de la ora 18.00, la o videoconferinţă cu şefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema măsurilor privind gestionarea epidemiei de coronavirus. La finalul acesteia, Iohannis va susține declaratii de presă. Şefa executivului european, Ursula von der Leyen, care participă la reuniunea extraordinară, a cerut marţi echipelor sale "să examineze alte instrumente pe care Comisia le poate mobiliza pentru a face faţă impactului global al epidemiei de coronavirus asupra economiei, în întreaga Europă", scrie AFP.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Videoconferinţa are loc la ora 18.00. Iohannis va susţine o declaraţie de presă la finalul discuțiilor cu liderii europeni.

Administrația Prezidențială a luat măsuri în contextul epidemiei de coronavirus, astfel că jurnaliștilor care au mers marți seară la Cotroceni li s-a solicitat să completeze câte un formular. Potrivit Digi 24, au fost întrebați dacă au călătorit în afara țării sau dacă au luat contact cu vreo persoană din zonele afectate. În grupul de jurnaliști nu a existat nicio astfel de persoană, așa că tuturor li s-a permis accesul.

Reuniunea, prezidată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Summitul de urgenţă al UE are loc sub egida preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, care le-a trimis liderilor europeni o notă în patru puncte delegaţiilor, potrivit unei surse europene citate de AFP. În primul rând, este vorba de a se pune de acord "pentru a se informa mai bine şi a-şi coordona" lupta împotriva diseminării maladiei, precum şi furnizarea de echipamente medicale.

Pentru a contribui la discuţia privind consecinţele economice, preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a fost invitată să participe.

Şefa executivului european, Ursula von der Leyen, care participă la reuniunea extraordinară, a cerut marţi echipelor sale "să examineze alte instrumente pe care Comisia le poate mobiliza pentru a face faţă impactului global al epidemiei de coronavirus asupra economiei, în întreaga Europă". "Numeroase sectoare suferă deja. Şi trebuie să căutăm mijloace de a le susţine", a afirmat ea într-o declaraţie de presă de marţi după-amiază.

Ea a anunţat deja un ajutor pentru sectorul aerian, care suferă în primul rând din cauza consecinţelor epidemiei, relaxând temporar regulile privind sloturile aeroportuare pentru a împiedica zborurile în gol.

"Putem rezista şocului, fundamentele noastre economice sunt solide, economiile noastre îşi vor putea reveni odată ce şocul va fi absorbit", a dat asigurări vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

În cadrul unei dezbateri din Parlamentul European de marţi dimineaţă, colegul său însărcinat cu gestionarea crizelor Janez Lenarcic a insistat asupra "solidarităţii" necesare între statele membre.

"Fără solidaritate, nu vom ajunge departe. De ce? Pur şi simplu pentru că Comisia nu-şi gestionează propriile sale stocuri de echipamente de protecţie, măşti... Dacă ar face-o, Italia ar fi prima care ar obţine aşa ceva de la noi. Dar nu o facem. Contăm pe statele membre şi pe solidaritatea lor", a spus el.

Franţa aşteaptă de la această reuniune "un semnal la cel mai înalt nivel al coordonării".

Dincolo de măsurile pe termen scurt, în principal susţinerea firmelor, "trebuie pregătit un răspuns economic profund care nu va fi doar monetar" ci şi "bugetar", a precizat preşedinţia franceză cu puţin timp înainte de reuniune.

În România sunt confirmate la acest moment 25 de cazuri de coronavirus. Marți, au fost confirmate 8 îmbolnăviri. Este cel mai mare număr confirmat într-o singură zi în țara noastră. Printre cei 8 pacienți se numără un copil de 3 ani și o femeie însărcinată.

Până luni, au fost raportate 11.577 de cazuri în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit. Italia a intrat în carantină începând de marți din cauza coronavirusului. Peste 60 de milioane de italieni s-au trezit marți în prima zi de carantină națională, o măsură fără precedent anunțată luni seară de premierul Giuseppe Conte. În Italia trăiesc peste 1,2 milioane de români, conform datelor Ministerului de Externe.