Opoziția din Slovacia condusă de mișcarea ”Oameni Obișnuiți (OLANO) a câștigat alegerile parlamentare cu un discurs justițiar, în condițiile în care electoratul din această țară este nemulțumit de corupția partidului de centru-stânga aflat la guvernare, Smer, ce a dominat scena politică din ultimul deceniu, transmite Reuters.

Igor Matovic (facebook)Foto: Hotnews

După numărarea a 96.16% din circumscripțiile electorale, OLANO, formațiune pro-europeană și pro-atlantică axată pe combaterea corupției, a obținut 24.95% din voturi, plasându-se cu mult înaintea partidului de guvernământ Smer, care are 18.5%.

Sprijinul pentru OLANO a crescut spectaculos de la mai puțin de 6% anul trecut, concentrând un vot de protest față de corupția la nivel înalt, alimentat și de uciderea unui jurnalist de investigație și a prietenei sale, în urmă cu doi ani.

Locurile câștigate de liberali și conservatori oferă OLANO o poziție puternică de negociere pentru formarea unui guvern de centru-dreapta.

Liderul mișcării, Igor Matovic, a promis eradicarea corupției din politică, sloganul formațiunii fiind ”Să învingem mafia împreună!”.

Matovic a spus că va discuta cu liderii celorlalte trei partide- liberalii de la ”Libertate și Solidaritate”, conservatorii fostului președinte ( formațiunea ”Pentru Popor”) și conservatorii de la ”Noi suntem Familia” pentru a forma o alianță care să constituie majoritatea parlamentară constituțională de 90 de mandate din cele 150.