Evenimentele din Ditrău sunt inadmisibile, dar nu trebuie pusă o etichetă pe întreaga comunitate, a declarat vineri la RFI liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a comentat scandalul din comuna harghiteană provocat de angajarea unor muncitori din Sri Lanka la o brutărie.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este o problemă extrem de delicată. Ceea ce s-a întâmplat din punctul meu de vedere nu este admisibil, nu este de acceptat. Orice fel de ură, orice fel de sentimente artificiale sau mai puțin artificiale create împotriva altora nu sunt acceptabile”, a declarat Kelemen.

Liderul UDMR spune că acest caz din Ditrău nu este singular și că situații similare au fost și în alte localități.

"Nu e singurul caz din Ditrău, a fost mult mediatizat acest caz, dar lucruri similare s-au întâmplat și în alte localități. A plecat totul de la un conflict local între firma din Ditrău și foști angajați de acolo. Și Avocatul Poporului și autoritățile care au mers și au făcut verificări au stabilit acest lucru și sunt convins că dintr-o altă abordare nu e bine să pui etichete pe o comunitate întreagă, când e vorba de câteva persoane acolo (...). Eu resping orice formă de ură, dar în același timp nu pot accepta stigmatizarea unei comunități”, a afirmat Kelemen Hunor.

Întrebat cum le răspunde celor care acuză UDMR că a avut reacții neconvingătoare în cazul Ditrău și că localnicii sunt influențați de politica anti-migrație a Guvernului de la Budapesta, Kelemen Hunor a replicat: ”Doar să arunci responsabilitatea în altă parte este forma cea mai ușoară de a scăpa tu de responsabilitate. Până la urmă, vorbim de România. Autoritățile românești, instituțiile statului român, clasa politică, inclusiv eu, inclusiv oricare politician român are vreo responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în această țară și pentru comunitatea maghiară sau nu are? Sau putem să spunem că doar alții sunt responsabili pentru ce se întâmplă în țara noastră? Nu se poate accepta așa ceva”.

Angajarea a doi muncitori sri-lankezi la brutăria din Ditrău, cea mai mare din zona Gheorgheni, a stârnit revolta a aproximativ 300 de oameni, susținuți de preot, care au spus că le este teamă că în comună vor veni mai mulţi migranţi care le vor impune propria cultură şi le vor pune în pericol siguranţa.

Cei doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni. De asemenea, a fost creat un grup pe Facebook - "Migráns mentes ditrot akarunk" (Vrem un Ditrău fără migranţi) - unde au fost postate multe mesaje împotriva celor doi brutari străini.

Poliția Harghita a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, iar totodată s-au sesizat Avocatul Poporului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Cazul de la Ditrău a ajuns și în presa internațională.