Sumele uriașe plătite de PSD în epoca Dragnea pentru mitingul „tricourilor albe” împotriva magistraților-Europa Liberă

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 31 ianuarie 2020, 16:53 Actualitate | Esenţial


Liviu Dragnea si Viorica Dancila
Foto: Facebook
PSD nu poate justifica facturile plătite pentru organizarea mitingului din 9 iunie 2018 din Piața Victoriei. Deși partidul s-a lăudat mereu în spațiul public cu forța sa organizatorică, PSD a încheiat un contract cu o firmă din București pentru reușita acestui eveniment, scrie Europa Liberă. Curtea de Conturi a descoperit că sunt probleme cu sumele plătite de PSD pentru Congresul din martie 2018, mitingul din Piața Victoriei și Consiliul Național din decembrie 2018. Cele trei evenimente importante din viața PSD au ajuns la firma Holiday Club SRL, care se descrie ca fiind o agenție de turism. PSD a încheiat trei contracte cu SC Holiday Club în valoare totală de 2.746.536 lei (aproape 585.000 euro). ​ Firma a fost înființată în 2016, are un singur angajat, iar cel mai bun an al său a fost în 2018, când a prins contractele cu PSD.

La el au fost prezenți peste 150.000 de oameni, îmbrăcați în tricouri sau cămăși albe, fiind cel mai important miting organizat de PSD în timpul mandatului lui Liviu Dragnea. Oamenii au fost aduși din toată țara în centrul Capitalei pentru a protesta împotriva abuzurilor din justiție. Pancarte cu Laura Codruța Koveși în costum de deținut, discursuri în care procurorii au fost făcuți „șobolani”, acesta este mitingul la care social-democrații afirmau că aduc un milion de oameni.

Mitingul dorea să șteargă din imaginea publică protestele Rezist apărute după adoptarea OUG 13, când sute de mii de oameni au ieșit în Piața Victoriei mai multe zile la rând. În cele din urmă, guvernul Grindeanu a abrogat OUG13, cea care îl putea salva de la condamnare pe Liviu Dragnea.

După declarațiile politice, rămân însă documentele care atestă cât a plătit PSD pentru organizarea acestui miting din Piața Victoriei. Social-democrații au refuzat mereu să spună care au fost costurile acestui miting, datele fiind ținute departe de ochii electoratului.

Curtea de Conturi a descoperit că sunt probleme cu sumele plătite de PSD pentru Congresul din martie 2018, mitingul din Piața Victoriei și Consiliul Național din decembrie 2018. Cele trei evenimente importante din viața PSD au ajuns la firma Holiday Club SRL, care se descrie ca fiind o agenție de turism.

PSD a încheiat trei contracte cu SC Holiday Club în valoare totală de 2.746.536 lei (aproape 585.000 euro). ​ Firma a fost înființată în 2016, are un singur angajat, iar cel mai bun an al său a fost în 2018, când a prins contractele cu PSD.

Soțul celei care a înființat Holiday Club este cel care deține Ber's New Solution, cu care PSD a încheiat contracte pentru închirierea aeronavelor folosite în deplasările externe ale liderilor social-democrați. „Documentele prezentate pentru verificare nu au fost în stare să certifice realitatea și exactitatea serviciilor prestate și facturate beneficiarului și corelarea acestora cu contractele încheiate”, se arată în Raportul Curții de Conturi care a cerut PSD să vină cu noi date despre sumele cheltuite pentru aceste evenimente.

Congresul PSD din 10 martie 2018, organizat la scurt timp după debarcarea lui Mihai Tudose din funcția de premier și instalarea unei noi echipe de loiali pentru Liviu Dragnea, a costat partidul 403.118 lei (aproape 86.000 euro). „Facturile emise de prestator nu conțin specificați sau informații cu privire la serviciile prestate și decontate. Clauzele contractuale fac referire la o anexă, dar documentul nu a fost atașat facturii emise în baza căreia s-a efectuat plata”, susțin cei care au făcut auditul.

Pe 7 iunie 2018, PSD încheie un nou contract cu Holiday Club pentru mitingul din Piața Victoriei. Sunt emise două facturi, una de 1.091.189 lei (aproape 230.000 de euro) și alta de 954.472 (aproape 203.000 euro), cu specificația organizare miting iunie 2018. Consiliul Național al PSD din decembrie 2018 a costat partidul aproape 300.000 de lei (aproape 64.000 euro).

Și aici sunt probleme legate de modul în care a fost folosită subvenția primită de la bugetul de stat. Consiliul Național din decembrie a fost ultimul organizat de Liviu Dragnea în calitate de președinte al PSD și în el s-a cerut cu insistență ca Guvernul să dea OUG pe amnistie și grațiere.

PSD a fost obligat să vină cu informații suplimentare către Curtea de Conturi și pentru aceste contracte încheiate cu Holiday Club SRL „Necesitatea și oportunitatea cheltuielilor a fost stabilită de organele de conducere ale partidului politic. Serviciile au fost prestate în totalitate de prestatori și au constat în: servicii pentru organizare Congres PSD din 10.03.2018, servicii organizare Adunare Publică împotriva Abuzurilor din 09.06.2018 și servicii organizare Consiliul Național al PSD din 16.12. 2018”, a fost poziția trimisă de noua conducere a PSD.

„Documentele prezentate echipei de audit nu conțin date/informații de natură să certifice exactitatea contravalorii serviciilor decontate de partidul politic”, se arată în recomandarea făcută PSD de Curtea de Conturi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14726 vizualizari

 • -18 (48 voturi)    
  huo (Vineri, 31 ianuarie 2020, 16:58)

  cucuveauamov [utilizator]

  cu banii astia mai puteam creste putin pensiile magistratilor
  • +17 (25 voturi)    
   cu fiecare postare (Vineri, 31 ianuarie 2020, 17:27)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   dovedesti ca ai un iq cu vreo 10% mai mic decat anticipam anterior.
   cat de curand o sa fi primul cu iq care tinde la - infinit!

   (pt nu te umfla in pene ca ai avut un + de la mine din greseala)

   problema ta nu e mitingul psd (pe care l-ai laudat atunci), problema ta e ca justitia iti baga stapanii la puscarie.
  • +13 (19 voturi)    
   Prost mai esti. (Vineri, 31 ianuarie 2020, 17:37)

   Keni [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   .
  • +8 (12 voturi)    
   Trebuie sa iti schimbi numele in guguveauamaro (Vineri, 31 ianuarie 2020, 20:09)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Daca nu stii de ce, intreaba-ti Hamstarul, el stie!!!
  • +3 (3 voturi)    
   cred (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 8:11)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   că ai luat-o după @newlook.
   Mă gândesc cum să-ți explic ca să priceapă și neuronul tău stingher. E vorba de banii publici cheltuiți de organizația privată psd. D-aia vă caută de ouă Curte de Conturi, prostane. Fondurile voatre financiare provin de la buget (și încă cea mai groasă felie).
 • +34 (36 voturi)    
  Asa.....sa vedem ce se intampla (Vineri, 31 ianuarie 2020, 16:58)

  ggiiggii [utilizator]

  Cine este tras la raspundere, le sunt confiscate sumele, face cineva puscarie???
 • +23 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 ianuarie 2020, 17:03)

  [anonim]

 • +31 (31 voturi)    
  585.000 de euro sunt doar o mica parte! (Vineri, 31 ianuarie 2020, 17:22)

  Antenistontel [utilizator]

  primariile si alte institutii bugetare controlate de pesedei au cheltuit cumulat de zeci de ori pe atat!
 • +29 (29 voturi)    
  ce surpriza... (Vineri, 31 ianuarie 2020, 17:25)

  liviu_ [utilizator]

  eu credeam ca a fost gratis si ca oamenii aia au vechit chiar de buna voie :))))))))
  • +12 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 ianuarie 2020, 17:45)

   [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   • +11 (11 voturi)    
    Nu dădeau ei. (Vineri, 31 ianuarie 2020, 18:28)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

    Luau gratis de la comercianți care erau //convinși//.
 • +14 (16 voturi)    
  hehe (Vineri, 31 ianuarie 2020, 17:52)

  transpenibilus [utilizator]

  E si mai limpede ca PSD trebuie scos in afara legii si desfiintat.
  Pizideii dancilosi de rit Dragnea au prapadit o basculanta de bani si nici macar n-au platit cainii si copiii.
 • -8 (12 voturi)    
  O clipă (Vineri, 31 ianuarie 2020, 17:55)

  bilbofil [utilizator]

  Dacă înțeleg bine, cel care a fost eventual înșelat în toată această afacere a fost PSD. Curtea de Conturi a venit în control fiindcă PSD primește subvenție de la stat, dar mărimea subvenției nu depinde de mărimea cheltuielilor partidului. Cumva, acest control este bonus la subvenție.

  Serviciile facturate au avut loc. Cu toții am văzut demonstrația de aroganță și prost gust de la acțiunile respective. O agenție de turism nu are mulți angajați pentru că nu are o activitate continuă, ea doar integrează munca altor firme (și a cîtorva PFA) într-un serviciu complet pentru clientul fianl care nu are nici timpul, nici priceperea să se ocupe de o logistică extrem de complexă, cu termene extrem de stricte.

  Acum, cît a costat tricoul și cît autobuzul sînt aspecte care privesc strict patrimoniul PSD. Iar acest patrimoniu este public doar fiindcă PSD este persoană de drept public, nu fiindcă ar fi vreo instituție a statului român.

  Deci poate ar trebui totuși ca să fie întrebați și cei care ar fi prejudiciați conform raportului CC dacă se simt într-adevăr prejudiciați și dacă ei consideră că conducerea de atunci a PSD le-a cheltuit rău banii.

  Dacă este să ne indignăm cetățenește de ceva, poate că ar trebui să ne indignăm pe de o parte de faptul că niște partide care se laudă cu forța lor în teritoriu cer bani de la buget, de parcă ar fi persoane defavorizate și pe de altă parte de ipocrizia legii care impune restricții finanțării liber-consimțite a partidelor de către simpatizanții lor, atît direct cît și prin persoanele juridice pe care le-au creat.
  • +10 (12 voturi)    
   doua clipe (Vineri, 31 ianuarie 2020, 20:20)

   invalidprotocol [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

   Partidele primesc subventie de la stat, dar pot folosi banii respectivi doar pentru anumite cheltuieli (pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, pentru presă şi propagandă, privind organizarea de activităţi cu caracter politic, protocol, birotica, chirii etc...). Insa trebuie sa justifice cum cheltuiesc banii, altfel subventia poate fi suspendata.

   Altfel zis primesc niste bani de la stat, dar nu pot face chiar ce vor cu ei. Organizarea de mitinguri e inclusa in lista cu cheltuieli permise, problema e daca facturi de 500.000 euro catre o firma cu un singur angajat nu ascund de fapt altceva.

   In cazul in care facturile sunt fictive sau umflate atunci prejudiciat este statul roman, cel care a dat banii. Nu PSD.
  • +8 (10 voturi)    
   pai... (Vineri, 31 ianuarie 2020, 21:16)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

   Daca-i finantare "liber consimtita", sa le dea banii DIRECT, sa le faca donatii, sa dea cotizatii samd... NU sa le "dea" din banii mei (de la buget)!!
   Uite, na! eu mai consider "prejudiciata"!! :P
 • +10 (10 voturi)    
  Mitinguri. (Vineri, 31 ianuarie 2020, 18:32)

  Just2019 [utilizator]

  Poate verifica cineva, si cei 1, 4 milioane de euro, pe care i-au cheltuit PSD-eii, in 2012, la mitingul de pe Arena Nationala, si toate mitingurile si agapele in locatii de lux, pe care le-au tot facut, in 25 de ani de guvernare.
 • +2 (8 voturi)    
  intrebare (Vineri, 31 ianuarie 2020, 19:15)

  ber [utilizator]

  Cati km de autostrada se puteau face cu banii astia?
 • +7 (11 voturi)    
  ei lasati nu va ambalati,.. (Vineri, 31 ianuarie 2020, 19:27)

  constatator [utilizator]

  Partidul stat, psd, in timpul domniei lui dragnea mostenit de l a predecesorii lui nu putea sa aibe o alta ,,directiune,, decat aia mostenita de la groparii Romaniei.
 • +7 (11 voturi)    
  INDICIU... (Vineri, 31 ianuarie 2020, 19:59)

  stirilibere [utilizator]

  La mare miting P$D, cele mai multe autocare si evident prostime, era din judetul "Guzganului Rozaliu" - BACAU. Oare de ce?
  • 0 (4 voturi)    
   Sa Scape de Puscarie (Vineri, 31 ianuarie 2020, 20:57)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui stirilibere

   Trii Bubitzii srl l a ajutat
 • +9 (11 voturi)    
  Poza articolului e sublima (Vineri, 31 ianuarie 2020, 22:21)

  Parzivall [utilizator]

  Dupa personaje care arata ca din filmele horror.
 • +9 (9 voturi)    
  Observati sfinxul din poza (Vineri, 31 ianuarie 2020, 23:55)

  ruskimushki [utilizator]

  privirea de rapace.
  E de groaza cine a condus tara asta - la ordinele altora.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by