Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, anunțul fiind făcut de către Administrația Prezidențială miercuri, la o zi de la adoptarea legii prin care sunt eliminate pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, demers care a generat proteste în rândul magistraților.

Sediul CSMFoto: Agerpres

Conform sursei citate, Klaus Iohannis se va întâlni joi, de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, cu președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicoleta Margareta Tînț, și cu vicepreședintele CSM, Tatiana Toader.

Întâlnirea are loc la solicitarea conducerii CSM, precizează Administrația Prezidențială.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) își va intensifica demersurile, atât în plan intern, cât și extern, pentru ca pensia de serviciu a magistraților să fie menținută, a declarat președintele CSM, Nicoleta Țînț, marți, după adoptarea legii privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistrați.

"Adoptarea legii privind eliminarea pensiei de serviciu pentru magistrați afectează însăși independența justiției. Subliniez cu fermitate faptul că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistrați, așa cum din păcate a fost în mod eronat prezentat opiniei publice, ci este justificată în mod obiectiv de regimul sever al incompatibilităților și interdicțiilor ce guvernează exercitarea acestei profesii, precum și de importantă socială uriașă a muncii judecătorilor și procurorilor. Confruntat cu această situație de o gravitate fără precedent, Consiliul își va intensifica demersurile atât în plan intern, cât și extern pentru că pensia de serviciu a magistraților să fie menținută”, a declarat Țînț, pentru Mediafax.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Crețu, a convocat pentru miercuri Secțiile unite pentru a formula o sesizare care va fi trimisă Curții Constituționale.

Legea votată miercuri de Camera Deputaților a fost inițiată de parlamentarii PNL și vizează eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu îi vizează pe militari și polițiști.

În Parlament a existat și un proiect de lege al USR care prevedea însă plafonarea pensiilor pentru magistrați și militari, dar Comisia de Muncă din Camera Deputaților, condusă de deputatul PSD Adrian Solomon, a optat pentru varianta PNL, pe care a susținut-o și PSD.

Mai mulți politicieni au acuzat că această lege este un exercițiu de imagine, fiind previzibil că va fi declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.

Abrogarea pensiei de serviciu a magistraților a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale nr. 873 din 25 iunie 2010. "Curtea constată că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei”, se arată în decizia din 2010 a Curții Constituționale.

Pensia de serviciu pentru magistrati a fost instituită în anul 1997, ca urmare a modificării și completării Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatorească, înlocuită de Legea 303/2004.

Magistraţii beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Peste 300 de judecători și procurori au trimis zilele trecute o scrisoare preşedintelui, premierului şi preşedinţilor Camerelor Parlamentului în care aduc argumente pentru pensiile de serviciu, recunoscând însă existenţa unor anomalii şi inechităţi pentru rezolvarea cărora oferă soluţii.

Printre anomaliile semnalate de magistrați se numără aceea că persoane care au activat în avocatură pot intra în magistratură înainte de a se pensiona, astfel încât să primească pensie de serviciu.

O altă anomalie este că pensia poate ajunge să fie mai mare decât salariul întrucât modificările legislative făcute de PSD au generat un astfel de paradox: în condiţiile în care pensia de serviciu a unui magistrat este 80% din ultimul venit lunar brut, iar salariul brut a fost majorat, valoarea pensiei a crescut la rândul său. Astfel, un magistrat care avea un salariu net de 15.000 de lei poate să se pensioneze cu 18.000 de lei.

CITEȘTE ȘI: Președintele instanței supreme, "scrisoare către concetățeni": Decizia de eliminare a pensiilor de serviciu, stupefiantă