Societatea Ornitologică Română (SOR) a semnalat, joi, dispariţia celei de-a treia din cele zece exemplare de gâscă cu gât roşu monitorizate de ornitologi în cadrul unui proiect european, resturi din aceasta fiind găsite într-o gospodărie din judeţul Brăila, transmite Agerpres.

Ornitologii au pierdut inca una dintre pasarile monitorizateFoto: Societatea Ornitologica Romana

Gâsca cu gât roşu, una dintre cele mai ameninţate specii la nivel global, cuibăreşte în zona arctică a Rusiei şi iernează de-a lungul coastelor nordice şi vestice ale Mării Negre, iar în contextul existenţei unor lacune în cunoaşterea locurilor de cuibărit ornitologii au decis monitorizarea a zece exemplare.

"Din decembrie până acum, am pierdut trei exemplare cu emiţător. Ultima din ele, Emilia, a fost găsită azi (joi, n.red.), în curtea unui sătean din Victoria, judeţul Brăila. Resturi din pasărea protejată de lege fuseseră date la câine. Lângă bucăţi din ea, emiţătorul şi inele ornitologice aplicate de specialiştii din proiectul Teren sigur pentru gâştele cu gât roşu", au scris reprezentanţii SOR pe pagina de Facebook a organizaţiei.

Alături de biologi, în gospodăria din satul Victoria, se află şi autorităţile române care anchetează acest posibil caz de braconaj.

"Din păcate, a pierde trei din zece păsări cu transmiţător este extrem de îngrijorător", au mai scris reprezentanţii SOR.

În luna decembrie a anului trecut, semnalul primit de la transmiţătorul unui alt exemplar de gâscă cu gât roşu a încetat în apropiere de Balta Albă, iar pe data de 4 ianuarie ornitologii au găsit emiţătorul de la un alt exemplar pe un teren agricol. În acest ultim caz, reprezentanţii SOR cred că pasărea trăieşte.

Proiectul "Teren sigur pentru gâştele cu gât roşu" derulat de Societatea Bulgară pentru protecţia Păsărilor în parteneriat cu mai multe organizaţii, printre care şi SOR, are drept obiectiv general conservarea speciei şi un buget de circa 2,6 milioane de euro.