[P] Dan Lungu a înaintat o inițiativă legislativă pentru declararea Iașului „Oraș – martir al Revoluției din Decembrie 1989”

de     Smile Media
Luni, 16 decembrie 2019, 15:25 Actualitate | Esenţial


Dan Lungu
Foto: USR
Dan Lungu, senator USR, a înaintat Biroului permanent al Senatului spre dezbatere și adoptare o inițiativă legislativă pentru declararea Municipiului Iași, „Oraș – martir al Revoluției din Decembrie 1989”. Această propunere a apărut în contextul în care, în luna decembrie a acestui an, se împlinesc 30 de ani de la manifestările curajoase de contestare a dictaturii din România, petrecute în 1989 și pe fondul faptului că deși întâmplările, documentele și istoricii consemnează importanța pe care Iașul a avut-o în anul 1989, titlul de „Oraș - martir” nu este încă unul atribuit orașului în mod oficial.

Potrivit istoricilor, manifestările împotriva regimului dictatorial, din 1989, au fost inițiate la Iași, de un grup de dizidenți care au început să pună la cale o demonstrație împotriva regimului. Aceștia s-au mobilizat treptat și, deși și-au dat seama că în timpul organzării a existat o scurgere de informații, și-au asumat riscul mai departe și au continuat să se pregătească. Astfel că, evenimentele care au dus la răsturnarea regimului au izbucnit inițial în noaptea dintre 13 și 14 decembrie, când manifestele tiparite ale organizatorilor, care anunțau evenimentul, au început să fie distribuite. Miliția și Securitatea însă i-au identificat și i-au arestat extrem de rapid, pentru a preveni ceea ce avea să izbucnească după câteva zile la Timișoara. Evenimentul ar fi trebuit, conform planurilor acestora, să se desfășoare pe data de 14 decembrie, în Piața Unirii din Iași.

„Nu trebuie să ignorăm această ordine cronologică a faptelor, actele de curaj ale românilor și pierderile pe care ei le-au suferit în 1989. Anul acesta, la împlinirea a 30 de ani de la Revoluție, cred că e important ca absolut toate întâmplările de atunci să fie readuse în amintire și incluse în istoria noastră recentă prin toate mijloacele de care dispunem – fie ele unele educative, fie culturale sau legislative. Ieșenii trebuie să știe și să conștientizeze rolul pe care Iașul l-a avut în 1989”, a menționat Dan Lungu, senator USR. Totodată, acesta a adăugat și faptul că există numeroase scrieri în care este consemnată importanța manifestațiilor organizate de către dizidenții ieșeni și că titlul de „Oraș - martir” nu ar face decât să aducă mai aproape adevărurile istoriei recente de comunitatea locală.

Printre scrierile menționate de către senatorul USR și în expunerea de motive a inițiativei legislative înaintate se numără volumul Dictatura lui Nicolae Ceaușescu 1965-1989: Geniul Carpaților, semnat de istoricul polonez Adam Burakowski, sau Memorialul durerii: Întuneric și lumină, al jurnalistei Lucia Hossu Longin. Aceasta din urmă specifică, în volumul său, faptul că „Iașul a creat, în 1989, o stare de spirit. Mișcarea din Piața Unirii a simbolizat trezirea societății civile după aproape patruzeci și cinci de ani de tăcere și inacțiune. În manualul de istorie a României, se recunoaște că, pe 14 decembrie 1989, la Iași, a fost o încercare de răsturnare a regimului, înăbușită în față. Semnalul de la Iași a intrat în istoria și în cronologia Revoluției”.

Textul inițiativei legislative poate fi consultat accesând linkul următor: https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=b932a23d-d027-4c84-867e-767a1ec67db3


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1778 vizualizari

 • Orasul primei diversiuni KGB esuate (Luni, 16 decembrie 2019, 17:26)

  xolv [utilizator]

  .
 • Ieroi ici-șa (Luni, 16 decembrie 2019, 18:49)

  NoFive [utilizator]

  Da, mai, Iasiul si Vasluiul, sa se consemneze.
 • Mi-am început studenția în Iași în 1988 (Luni, 16 decembrie 2019, 20:50)

  comentatordiletant [utilizator]

  De la colegii mai mari știu însă că în iarna lui '87 a fost o manifestație a studenților căminiști, sătui de „raționalizările” tuturor („tutulor”) facilităților de care (n-)aveau parte în cămine. Lozincile strigate nu au zguduit conștiințe (cu atât mai puțin regimul), erau ceva mai modeste, de genul: „Vrem lumină să-nvățăm / Și apă să ne spălăm!”. S-a vorbit despre filmări în infraroșu, nu am însă cunoștință de vreo victimă/ martir. Pe de altă parte, în anul următor, când am devenit eu însumi căminist, nu-ți mai riscai viitorul academic dacă erai prins cu un reșou sub pat...
  P.S. Unii (teoria conspirației?) leagă aceste evenimente de mișcările muncitorilor brașoveni, și susțin că a existat o oareșce premeditare în ambele cazuri. Poate pur și simplu au fost bule de aer înfierbântate care ajungeau la suprafața mămăligii.
 • dupa razboi (Marţi, 17 decembrie 2019, 13:03)

  victor L [utilizator]

  multi viteji se arata.
  Poate vreti si rente pe viata, ca "revolutionarii" :D
  La Iasi au fost "manifestatii", dar, ca in pas`opt, din cauza de ploaie, s-a aminat.
  La Timisoara au murit oameni, iar 40 au fost arsi in crematoriu.
  Dle Dan Lungu, poate ne scrii un roman despre faptele de vitejie a iesenilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by