Marcel Ciolacu ține să îi dea replica președintelui Klaus Iohannis, care a calificat drept o "golăneală a PSD” moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, adoptată luni de Senat. Liderul PSD susține că "golăneală” este să ajungi să guvernezi o țară fără a cunoaște lucruri de bază și proceduri elementare în relația Guvernului cu Parlamentul. De asemenea, el invocă motive de neconstituționalitate legate de asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de legi referitoare la justiție, legea plafoanelor și transportul școlar.

Marcel CiolacuFoto: Facebook/ Marcel Ciolacu

"Dreptul legal, democratic și constituțional al PSD de a depune moțiune simplă împotriva lui Cîțu a fost calificat drept «golănesc». Hai să vă spun eu ce cred că e «golănesc», pentru că tocmai am citit proiectul pe care Guvernul l-a trimis Parlamentului privind abilitarea de a emite ordonanțe simple pe perioada vacanței parlamentare. «Golănesc» este când Orban trimite legi în Parlament fără să țină cont de avizul Consiliului Legislativ. PNL și guvernul lor de incompetenți ar fi aflat că nu poți să modifici prin Lege de abilitare prevederi organice din legi”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.

Președintele Camerei Deputaților l-a avertizat pe Ludovic Orban că este motiv de neconstituționalitate atunci când lipsește avizul Consiliului Legislativ pe actele normative pe care Executivul și-a asumat răspunderea.

"Apropos, Orban, vezi că lipsa avizului de la Consiliul Legislativ e motiv clar de neconstituționalitate! «Golănesc» mai este când Guvernul cere Parlamentului să poată da ordonanțe pe domenii generice, deși legea te obligă să spui clar ce vrei să faci. În sfârșit, «Golăneală» este să ajungi să guvernezi o țară fără să stăpânești lucruri de bază și proceduri elementare în relația cu Parlamentul. Sau ești doar un amator. Și te cheamă Ludovic Orban!”, adaugă Ciolacu.

Guvernul Orban este așteptat joi, la ora 12.00, în Parlament pentru asumarea privind pachetul de legi referitoare la justiție, plafoanele și transportul școlar.

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat miercuri că Guvernul a adoptat în ședința de marți cele trei proiecte pentru care urmează să-și asume răspunderea în Parlament, respectiv pentru modificarea legilor justiției și a OUG 51 pentru decontarea transportului pentru elevi și pentru adoptarea Legii plafoanelor.