Uniunea Europeană va lansa, săptămâna viitoare, cel mai ambițios program din lume privind combaterea schimbărilor climatice, proiect cunoscut ca Acordul Verde European, care va schimba în mod radical economia Blocului comunitar.Liderii UE se vor angaja ca până în 2050 să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit unui proiect de declarație comună pentru summitul din 12-13 decembrie, la Bruxelles, transmite Mediafax. Uniunea Europeană va promite sporirea investițiilor verzi, analizează posibilitatea destinderii interdicției de a acorda ajutoare de stat pentru companii, și impozitarea importurilor din țări care nu corespund standardelor de mediu.
"Dacă obiectivul nostru comun este să fim un continent neutru din punct de vedere climatic în 2050, trebuie să acționăm acum”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, la o conferință pe teme climatice, organizată luni de Națiunile Unite. "Este o tranziție generațională pe care trebuie să o realizăm", a adăugat von der Leyen.
Planul UE ar plasa Blocul comunitar înaintea altor actori internaționali majori. Țări ca India, China și Japonia, încă nu au transpus angajamentele voluntare asumate prin Acordul climatic de la Paris în măsuri naționale obligatorii. Mai mult, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că va retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, semnat în anul 2015.
Comisia Europeană va avea sarcina de a întocmi regulile ce vor transforma economia europeană, după ce liderii statelor membre au aprobat obiectivele pentru 2050 privind clima.
Formularea proiectului de comunicat comun însă s-ar putea modifica înainte de summitul de săptămâna viitoare. Pentru a se asigura că Polonia, țară care se bazează într-o mare măsură pe cărbune, nu se va opune obiectivelor în plan climatic, liderii UE vor să propună un "cadru favorabil", care să includă sprijin financiar.
Comisia Europeană a estimat că, după 2030, ar putea fi necesare investiții suplimentare în energie și infrastructură de până la 290 miliarde de euro pe an pentru îndeplinirea obiectivelor. În cadrul planului, Banca Europeană de Investiții, care va conduce eforturile de finanțare, s-a angajat să mobilizeze 1 trilion de euro pe parcursul unui deceniu.
Von der Leyen a declarat la reuniunea ONU că Executivul UE va propune în luna martie o directivă europeană care "va face ireversibilă tranziția la neutralitatea climatică". Șefa Comisiei Europene urmează să dezvăluie mai multe detalii ale planului în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului European, pe data de 11 decembrie, cu o zi înaintea summitului liderilor UE.
Ai copii ?
Să le înlocuim, da! Dar cu ce, că nu se vede... Acumulatorii electrici cei mai performanți costă tare mult și nu oferă autonomia pe care o oferă un rezervor de benzină. Și mai și durează încărcarea. Ar trebui o tehnologie complet nouă? Care?
Sau ne întoarcem în evul mediu...
Hai să ne facem cu toții supukku pentru ca să nu mai producem CO2!
Jalnic cu zeloții ăștia ai climei, care își închipuie că pot controla clima. Doar clima se schimbă de sute de mii de ani...
Ce jocuri politice și ce interese sunt dincolo de aceste teorii nu tocmai bine demonstrate că schimbarea climei este în principal din cauza CO2 emis de oameni? Cât or fi plătind unii pentru a avea acest "consens" al comunității științifice și a reduce la tăcere sau a-i ridiculiza pe cei care au îndoieli?
Deocamdată nu văd prea curând soluții viabile pentru a elimina motoarele iesel. Doar să bage taxe mari și poate și legi în așa fel încât oamenii de rând să nu poată avea automobile personale, rămânând ca numai cei mai bogați să aibă automobile personale, probabil electrice (cele electrice fiind mult, mult mai scumpe). Asta, sigur, va reduce poluarea în orașe, dar în rest nu văd soluții.
Daca nu ai, nu te mai obosi sa ii faci, nu de alta dar iti depasesti cota de emisii alocata de Comisia UE
Marea probleme sa stii ca nu va veni de la vecini. Va veni de la guvernanti nostri. Taxele le avem deja cele mai mari din europa. Problema gropilor de gunoi nu este rezolvata, etc.
PS: Stai pe burta, ca i apa mica. :)
Aceasi baieti care in anii '70 urlau ca vine iarna nucleara sau whatever.
in stilul UE se va duce dracu...
noi o sa platim daca mergem cu altceva decat pe jos
in schimb ce americanii, indienii si chinezii (si probabil cat de curand si africanii) polueaza IN DRACI fara sa le pese de nimic!
nu ma intelegeti gresit, e ok sa se lupte impotrva poluarii DAR
1 - lupta incepe cu marii poluanti (firmele, statul), nu cu prostii de rand
2 - lupta tre facuta cu cap : ex masinile electrice merg pe baterii care si alea polueaza IN DRACI, deci nu-s decat, in cel mai bun caz, o solutie temporara; also litiu e resursa finita, toxica si nu chiar ok de reciclat; de asemenea cand taxezi, tre sa dai si alternative, nu doar sa taxezi.
3 - atata timp cat alte tari nu au masurile draconice pe care le are UE, nu o sa faca decat sa saraceasca locuitorii si sa aiba un MARE dezavantae economic fata de tarile care nu-s asa disperate cu poluarea (china, sua etc)
atata timp cat nu lupta toata planeta, degeaba!
Intelegeam daca insistau pe NOx si alte gaze poluante care afecteaza sanatatea.
In rest, nu stiu ce ti-a venit sa compari poluarea (reala) din US cu cea din China sau India.
Marxista aia de Ocasio-Cortez din US are o droaie de initiative similare, pe care nici macar colegii ei democrati nu le sustin, atat de idioate sunt.
Dar nah, comunistii americani sunt totusi un pic mai la dreapta decat astia europeni.
Dar de cate ori aud acesti politicieni ipocriti ca vorbesc despre initiative ecologiste, ma gandesc la fata aia cu creier mic Ocasio-Cortez, la copilul ala manipulat Geta Thunberg.
Noi romanii avem un plan simplu, sa nu mai taiem padurile si sa plantam unde s-a defrisat si sunt sigur ca aici va fi o oaza de aer curat.
Ce propui?
Tu nu esti ipocrit?
https://www.who.int/health-topics/air-pollution
"marind taxele de la 80% cum sunt in medie in UE acum probabli estimez ca la 99""
Pe ce planeta locuiti?
In Europa occidentala deja incep sa se intample lucrurile astea putin cate putin pana ajungem la totalitarismul visat.
Multe taxe vor reglementa planeta ....
Noi am rămas prosti de la orele de politica comunista, după orele demprogram , sa nu avem
Timp sa gândim !
Și ? Am rămas așa , tâmpit ! Un analfabet , prost, bâlbâit și migofan a nenorocit câteva generații
Traiesc in societatea moderna cea mai prospera, sigura si democrata din cele pe care istoria moderna le-a cunoscut.
O Uniune Europeana care investeste in proiecte precum acceleratorul de particule de la geneva (sau magurele), apara dreptul la privacy online si are politica cea mai avansata de protectie a mediului.
De ce protectie a mediului?
30 mii de oameni de stiinta au semnat un document recent, care explica de ce suntem pe marginea unei crize de mediu monumtale, din care nu vom iesi prea usor - sau deloc zic ei.
Dar ar trebui sa ajunga faptul ca se moare in orase din cauza aerului poluat, ca in curand desertizarea va lovii majoritatea continentelor (apropo de ce conteaza sa tinem europa curata chiar daca altii nu o fac - citeste!!!) sau ca epidemia de cancer se extinde cu viteza... si multe multe alte argumente pe care nu ar trebui sa le ignoram pana ne vor lovi personal in moalele capului.
Impozite.
Hai sa fim seriosi.
Sistemul actual e falimentar si probabil in EU se va renunta la acest sistem bazat pe credit. Suedia deja testeaza un sistem bancar pazat pe crypto currency care sa elimine bancile falimentare (regula a capitalismului in fapt).
Impozitele sunt de fapt un "nudge" - un instrument care sa ne ajute sa ne corectam comportamentul, sa nu mai consumam ca idiotii apa, platic si energie cand nu e cazul.
Din pacate insa maimutica e infricosata si, in Romania e in depresie. Citest comentariile de aici si imi pare rau.
Pentru mine, pentru tine, pentru toti.