Guvernul Orban își va asuma răspunderea, în această săptămână, pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la doi la patru ani în ce privește școlarizarea pentru INM, a anunțat Raluca Turcan, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL. Informația a fost confirmată și de premierul Ludovic Orban.

Raluca Turcan Foto: PNL

Premierul Ludovic Orban a spus că abrogarea legii recursului compensatoriu este urgentă tocmai pentru a stopa cât mai repede efectele acestui act normativ. Orban a subliniat că, fiind vorba despre regimul legii penale celei mai favorabile, cei care au fost deja condamnați sau sunt judecați acum vor continua să beneficieze de prevederile acestui act normativ chiar și după abrogare.

Raluca Turcan anunțase că legea trebuie aborgată pentru a nu bloca sistemul judiciar. ”Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor”, a anunțat Turcan, pe Facebook.

De asemenea, potrivit vicepremierului liberal, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta situația din România. ”În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”, a mai spus ea.