La consultările de la Cotroceni, liberalii au fost singurii care s-au arătat dispuși să-și asume guvernarea după demiterea Cabinetului Dăncilă prin moțiunea de cenzură. USR a pledat pentru anticipate, variantă susținută și de Pro România. UDMR și ALDE s-a declarat împotrivă, iar PMP a susținut că acestea nu pot fi organizate în acest moment. PSD nu venit la consultările de la Cotroceni.

Klaus Iohannis si Ludovic OrbanFoto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la final, că luni sau cel târziu marți va desemna un prim-ministru, el spunând că este nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, de tranziție, și că este destul de clar că ne îndreptăm spre guvern PNL sau în jurul PNL. Șeful statului a mai spus că, personal, sprijină varianta alegerilor anticipate, dar acestea sunt foarte greu de realizat, iar acum este nevoie de un guvern instalat rapid. "După prezidențiale putem redeschide cu toții ideea de anticipate", a adăugat președintele.

HotNews.ro a transmis LIVETEXT cele mai importante declarații după consultările de la Cotroceni.

UPDATE 13:50 ALDE a ieșit de la consultări, iar liderul formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că formațiunea sa susține un guvern monocolor, PNL, și nu vrea să intre la guvernare. De asemenea, el a mai spus, din nou, că varianta anticipatelor nu ar fi o soluție.

UPDATE 13:14 Pro România a ieșit de la discuții. Din delegație nu a făcut parte și Victor Ponta. Daniel Constantin a anunțat că Pro România este în favoarea alegerilor anticipate, în mai-iunie.

"Nu am înaintat o propunere de premier, ne-am manifestat disponibilitatea ca prin voturile noastre, care sunt tot mai multe în Parlament, să asigurăm stabilitatea tării. Dorința noastră este ca o nominalizare pentru premier să fie făcută cât mai repede", a declarat prim-vicepreședintele Pro România, Daniel Constantin.

El a mai spus că dacă partidului i se va cere să facă parte din guvern, nu se va da la o parte: "N-am spus că vrem să fim în Guvern. Dacă ni se va cere, nu ne dăm la o parte. Credem că avem cei mai buni profesioniști care să conducă ministerele și Guvernul. Dar nu este o condiție pentru a susține un viitor Guvern".

Daniel Constantin a afirmat că delegația Pro România a făcu președintelui o propunere pentru comisar european - Corina Crețu.

UPDATE 13:00 Președinte Klaus Iohannis va face declarații la ora 14:30

UPDATE 12.44 PMP a ieșit de la consultările cu Iohannis, iar Eugen Tomac a declarat că pentru PMP cea mai bună opțiune ar fi desemnarea unui premier de la acest partid, dar că sunt dispuși să discute cu cei care vor revenirea la alegerea primarilor din două tururi și să elimine pensiile speciale.

"Pentru noi, este esențial ca viitorul guvern să aibă ca prioritate o ordonanță de urgență privind alegerea primarilor în 2 tururi, este importantă eliminarea pensiilor speciale, iar viitoarea majoritate parlamentară care va învesti un nou guvern să își asume reducerea numărului parlamentarilor", a spus Tomac.

El a subliniat că fără voturile PMP Viorica Dăncilă rămânea la palatul Victoria. E nevoie de o nominalizare de premier care să nu reprezinte un pericol pentru ceilalți, a adăugat Tomac.

De asemenea, liderul PMP a afirmat că alegerile anticipate nu se pot organiza, pentru că dacă un guvern ar pica, al doilea ar fi votat cu siguranță. „E o încercare de a păcăli electoratul”, a spus Tomac.

UPDATE 12:31 Delegația PMP, condusă de Eugen Tomac, a intrat la consultări.

UPDATE 12:14 UDMR a ieșit de la consultări. Kelemen Hunor a anunțat că nu este de acord cu alegerile anticipate care ar prelungi criza. Variantele UDMR sunt: un guvern condus de un premier UDMR, un guvern politic condus de un premier independent sau un guvern condus de Ludovic Orban.

  • Avem nevoie de un guvern validat în parlament cât mai repede. Avem nevoie de rectificare cât mai repede. Avem nevoie de un guvern care va guverna 12 luni. Aprobă bugetul, organizează alegeri prezidențiale, locale, parlamentare și nu face decat administrare corectă, fără excese, extravaganțe și ordonanțe de urgență
  • Noi nu credem în varianta anticipatelor. Ar însemna un guvern interimar până în mai, că nu se poate face buget. Să arunci țara într-o astfel de criză înseamnă că ești inconștient.
  • Dacă toată lumea va ajunge la concluzia că trebuie anticipate, noi suntem pregătiți.
  • Despre guvern, prima opțiune este un premier din UDMR. A doua opțiune e un premier independent, din zona ficală, financiară, cu un guvern politic.
  • Ultima soluție de rezervă, un guvern condus de președintele PNL, dar acolo nu e nevoie de noi, că am înțeles că PSD a anunțat că-l votează.
  • Riscul e că se uzează. Nu știm ce măsuri vrea să ia un astfel de guvern. Riscul să nu avem un guvern de centru dreapta după alegeri e mare
  • Am înțeles că și presedintele Iohannis vrea să se rezolve problema guvernului

UPDATE 11.56: Liderul delegației USR, Dan Barna, a declarat, la finalul consultărilor, că a discutat cu președintele despre formarea unui guvern care să aibă ca obiectiv realizarea alegerilor anticipate anul viitor, posibil în luna martie.

Dan Barna:

  • Am luat act încă de aseara de mesajul președintelui de susținere a anticipatelor care scot la propriu România din criză.
  • Am înaintat pactul pentru anticipate, președintele a fost cumva în asentimentul nostru, fiind de acord că anticipatele sunt soluția morală pentru România.
  • În același timp, am discutat despre formarea guvernului
  • România are nevoie de un nou guvern care să aibă ca obiective realizarea de anticipate undeva prin martie anul viitor

UPDATE 11:30 Delegația USR a intrat la discuții cu șeful statului. Din partea USR la Cotroceni au venit Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Stelian Ion și Iulian Bulai.

UPDATE 11:23 Ludovic Orban:

  • Poziția PNL e foarte clară, în cazul în care există posibilitatea unui acord asupra anticipatelor, noi susținem revenirea la popor. Dacă acest lucru nu va fi posibil, iar președintele ne va solicita să formăm guvernul, PNL își va asuma responsabilitatea guvernării.
  • Suntem la debutul consultărilor, am urmărit declarațiile de până acum.
  • Există disponibilitate la cooperare. Ne dorim ca formațiunile care au contribuit la căderea guvernului PSD să continue într-un proiect comun. Dacă vom fi chemați să formăm guvernul, vom discuta cu toți posibilii parteneri.
  • PNL e pregătit să preia guvernarea

UPDATE 11.00: Delegația PNL, condusă de președintele partidului Ludovic Orban, a fost primită, la Palatul Cotroceni. de șeful statului. Din delegație mai fac parte liderii deputaților și senatorilor, Raluca Turcan și Florin Cîțu, dar și secretarul general al partidului, Robert Sighiartău, și eurodeputatul Rareș Bogdan.

Înainte de a merge la Cotroceni unde va fi propus ca premer de PNL, Ludovic Orban a declarat că liberalii au disponibilitatea de a discuta pentru formarea noului guvern cu toate formațiunile care au susținut moțiunea de cenzură.

Guvernul Viorica Dăncilă a fost demis de Parlament joi, prin moțiune de cenzură, cu 238 de voturi ”pentru” din cele 233 necesare.

La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va convoca partidele parlamentare la consultări începând de vineri. "Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea", a afirmat Iohannis.

Primii chemați la Cotroceni de către șeful statului sunt reprezentanții PNL, iar ultimii, cei ai PSD.

Programul consultărilor președintelui Klaus Iohannis cu liderii partidelor politice parlamentare:

  • 11.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL)
  • 11.30 - Uniunea Salvați România (USR)
  • 12.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
  • 12.30 - Partidul Mișcarea Populară (PMP)
  • 13.00 - Grupul parlamentar Pro Europa (formațiunea lui Victor Ponta)
  • 13.30 - Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)
  • 14.00 - Grupul parlamentar al minorităților naționale
  • 14.30 - Partidul Social Democrat (PSD)

Inițial, liderul PSD, Viorica Dăncilă, anunțase că social-democrații vor participa la consultările de la Cotroceni, însă joi seară ea a susținut la România TV că PSD nu va mai merge, pentru că nu a existat un Comitet Executiv în partid pentru a lua această hotărâre. Ea a spus că speră ca niciun membru de partid să treacă peste această decizie.

"Nu. De ce să mă duc mâine la Cotroceni? Partidul meu este invitat ultimul pe listă. Ca pondere, noi avem totuși o pondere mai mare, nu suntem chiar ultimul partid. Nu se duce partidul. Eu ca să merg mâine la Cotroceni trebuia să am Comitet Executiv Național, să iau mandat de la CEx, apoi să merg la Cotroceni. Sper ca nimeni să nu facă această greșeală, să treacă peste o decizie a partidului. Noi nu am decis acest lucru, dar pentru a merge la Cotroceni noi trebuie să avem mandat de la CEx. Ce mai contăm noi, domnul președinte să numească un guvern. Vom vedea ce cabinet va numi domnul președinte. Poate vom și vota. Pentru ce să mergem mâine la Cotroceni?”, a declarat Viorica Dăncilă, joi seară, la România TV.

PNL va avea un Birou Politic Național (BPN) vineri, de la ora 9.00, în care liberalii vor stabili strategia la consultările de la Palatul Cotroceni cu șeful statului. Ludovic Orban a afirmat, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată de către Parlament, că rămâne varianta de premier, după cum a fost stabilit în forurile statutare ale partidului.

Dan Barna a afirmat că USR va merge la consultările de la Cotroceni de vineri cu pactul pentru alegeri anticipate. El a susținut că îi va cere lui Klaus Iohannis să își asume rolul de mediator și mandatul pe care îl are conform Constituției. Din delegația USR vor face parte Dan Barna, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Stelian Ion și Iulian Bulai.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, întrebat dacă Uniunea îl va susține pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, că rămâne de văzut.

"Depinde de persoana primului-ministru, depinde de discuții. Cineva trebuie să guverneze, dar în acest moment nu știm dacă vom susține sau nu vom susține și pe cine, fiindcă nu au existat discuții aplicate. Atâta știm că Ludovic Orban dorește să fie prim-ministru, dar de la dorință până la putință e o cale lungă sau mai puțin lungă, dar care trebuie parcursă”, a explicat, pentru Mediafax, Kelemen Hunor.

Referitor la formarea unui nou Guvern, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că înainte șeful statului ar trebui să vadă cum poate să articuleze o majoritate parlamentară, care să aprobe mandatul viitorului prim-ministru. Liderul ALDE a mai spus că alegerile anticipate ar trebui evitate pentru că acestea ar presupune o lungă perioadă de instabilitate și criză politică.

Din delegația PMP care va fi prezentă la Cotroceni, vineri, fac parte liderul partidului Eugen Tomac, liderul deputaților PMP Marius Pașcan și deputații Cătălin Cristan, Cătălina Bozianu, Cornel Sămărtinean.

Liderul Pro România Victor Ponta le-a propus foștilor colegi, parlamentari ai PSD, să reconstruiască o guvernare precum cea promisă în anul 2016. El a spus că partidul va avea trei propuneri de premier, iar el nu va fi una dintre ele deoarece Klaus Iohannis nu îl va numi pe el.