Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale în cazul fostului președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu, într-un nou dosar de abuz în serviciu, fiind acuzat că a acordat ilegal unei asociații sportive o finanțare nerambursabilă de două milioane de lei.

Nicusor Constantinescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

DNA arată într-un comunicat de presă transmis luni că au început urmărirea penală împotriva fostului șef al CJ Constanța pentru abuz în serviciu, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2014, Nicușor Constantinescu a îndeplinit, prin încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, mai multe acte legate de angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor privind acordarea finanțării nerambursabile din fonduri publice în favoarea unei asociații sportive din județul Constanța. Prin aceste demersuri a fost produs un prejudiciu de 2.000.000 lei în dauna bugetului județului Constanța, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asociația respectivă, menționează DNA.

De altfel, Nicușor Constantinescu a fost dus luni la DNA Constanța, pentru a-i fi prezentate acuzațiile.

La ieșire, el a susținut în fața jurnaliștilor că este vorba despre "ilegalități și abuzuri" din partea procurorilor.

"Ce vedeți că se întâmplă: ilegalități și abuzuri ale DNA și SRI Constanța. Au adus avocat din oficiu, care nu știe dosarul, deși eu am avocat ales, care a fost acum două săptămâni aici (la sediul DNA – n.r.), în alea două dosare cu Herghelia de la Mangalia și despre Tel Drum. (…) Am un alt dosar, pe care l-a scos domnul Bodean (procurorul DNA care i-a instrumentat cele mai multe dintre dosare – n.r.) și SRI-ul acum, în campania electorală”, a spus Nicușor Constantinescu la urcarea în duba care l-a transportat înapoi la Penitenciar, potrivit Mediafax.

Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, unde execută, din 2016, o condamnare la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, primită în dosarul Centrului Militar Zonal. De asemenea, în luna februarie a acestui an el a primit o a doua condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa.