Un tânăr australian a fost nevoit să aterizeze singur avionul la prima lecție de pilotaj din cauză că instructorul intrase în stare de inconștiență, scrie News.com.au.

Aterizare cu sfaturi de la turnul de controlFoto: Captura YouTube

Sâmbătă, elevul Max Sylvester a decolat, de pe aeroportul Jandakot pentru o lecție într-un avion ușor Cessna, dar la scurt timp și-a dat seama că instructorul nu îl mai poate ajuta. El a luat legătura cu turnul de control și le-a expus situația: ”Vine peste umărul meu, tot încerc să-l ridic, dar cade înapoi”.

”Știți să folosiți comenzile avionului?”, l-a întrebat operatorul. ”Este prima mea lecție”, a replicat elevul, adăugând că aterizarea ce urmează va fi prima din viața lui.

Operatorul din turnul de control a reușit să rămână calm și să-l ghideze pas cu pas pe tânărul de la manșa avionului: ”De descurci foarte bine. Știu că este foarte stresant, dar o să faci o treabă grozavă și o să te ajutăm să ajungi la sol”.

Și tânărul de la manșă a rămas calm, fiind auzit la un moment dat înainte de aterizare cum reușește și să glumească: ”Sper că nu-și imaginează că o să plătesc pentru zborul ăsta”. ”Dacă o să te pună să plătești o să-ți dau banii din portofelul meu”, i-a răspuns interlocutorul din turnul de control.

Proprietarul școlii de zbor a spus că nu a mai întâlnit un astfel de caz în 30 de ani de activitate și l-a lăudat pe tânărul pilot. El a lăudat și modul în care soția acestuia ”și-a ținut firea”, deși era la fața locului, pe aeroport, împreună cu cei trei copii mici.