Ucraina a anunțat joi că a sechestrat un petrolier rusesc, Neyma, în portul Ismail de pe Dunăre, la granița cu România, sub acuzația că a fost implicat în incidentul naval de la sfârșitul anului 2018, scrie AFP.

Portul ucrainean Ismail la DunareFoto: Captura Google Maps

Petrolierul ar fi participat, potrivit Kievului, la sechestrarea de către Rusia a unor nave militare ucrainene în largul Crimeii, în noiembrie anul trecut. Petrolierul ar fi fost folosit pentru blocarea navelor ucrainene.

Acest petrolier a ajuns miercuri în portul ucrainean Ismail, în regiunea Odesa, unde a fost sechestrat, au precizat serviciile ucrainene de securitate, într-un comunicat.

Potrivit autorităților ucrainene, petrolierul Nika Spirit, care naviga sub pavilion rusesc, a fost identificat în portul Izmail ca fiind nava Neyma care a participat la operațiunea din strâmtoarea Kerch, pe baza numărului unic de referință pentru nave al Organizației Maritime Internaționale.

----------------------

18:08 Petrolierul se îndrepta spre Ismail pentru a fi reparat și nu avea încărcătură la bord, a afirmat ziaristul ucrainean specializat în chestiuni de securitate Iuri Butusov, citat de AFP.

Operațiunea "a fost aprobată cu o zi în urmă de președintele Volodimir Zelenski", a afirmat acesta.

17:52 Zece membri ai echipajului petrolierului Neyma au fost eliberați fără a se formula acuzații împotriva lor, scrie Interfax.

17:22 Marinarii de pe petrolierul rusesc au statutul de martori și nu au restricții de călătorie, anunță agenția rusească Interfax. Potrivit sursei citate, aceștia au fost eliberați dar au obligația de a reveni în fața anchetatorilor pentru a răspunde întrebărilor acestora.

16:40 O sursă din industria navală rusească a declarat pentru agenția TASS că este vorba de o navă de clasă fluvială, ceea ce presupune un echipaj de maxim 10-12 persoane.

Potrivit sursei citate, nava aparține companiei Gelendzhik Altomar Shipping.

16:00 Cel puțin șapte cetățeni ruși se aflau la bordul petrolierului

O fotografie postată pe contul de Facebook al șefului parchetului militar ucrainean, Anatoly Matios, arată șapte pașapoarte rusești confiscate, potrivit agenției TASS.

15:30 Rusia avertizează Ucraina că sunt posibile consecințe.

"Suntem în curs de a stabili toate circumstanțele a cea ce s-a petrecut pentru a lua măsurile adecvate", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

"Dacă este vorba de o luare de ostatici ruși, acest lucru va fi considerat o încălcare grosieră a dreptului internațional iar consecințele nu se vor lăsa așteptate", a declarat acesta.

-------------------

La sfârșitul lui noiembrie 2018, autoritățile rusești au confiscat trei nave ucrainene de război care încercau să intre în Marea Azov prin strâmtoarea Kerch care o separă de Marea Neagră. A fost primul incident armat direct dintre cele două țări, care traversează o gravă criză începând cu 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

24 de marinari ucraineni sunt închiși în Rusia.

Potrivit SBU, petrolierul Neyma a participat la blocarea navelor ucrainene, blocând intrarea acestora în strâmtoarea Kerch. Ulterior, numele navei a fost schimbat în Nika Spirit "pentru a ascunde implicarea sa în acest act de agresiune".

La sfârșitul lunii mai, tribunalul maritim internațional din Hamburg, în Germania, a cerut Moscovei eliberarea "imediată" a militarilor ucraineni. Kremlinul a respins decizia, apreciind că instanța nu este competentă în acest caz.