​Fostul lider al PSD Liviu Dragnea, încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde execută trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, a dat în judecată Inspecția Judiciară. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că Dragnea contestă o rezoluție a Inspecției Judiciare care i-a clasat o plângere privindu-i pe procurorii care instrumentează dosarul Tel Drum.

Foto:

Procesul deschis de Liviu Dragnea a fost înregistrat luni la Curtea de Apel București, Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, fiind intentat Inspecției Judiciare, mai exact Direcției de Inspecție pentru Procurori. Fostul lider al PSD cere anularea unei rezoluţii a Inspecției Judiciare, iar magistrații nu au fixat încă un termen pentru judecarea dosarului.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că Dragnea contestă o rezoluție a Inspecției Judiciare care i-a clasat o plângere privindu-i pe procurorii care instrumentează dosarul Tel Drum.

Fostul lider al PSD a făcut mai multe sesizări la Inspecția Judiciară împotriva procurorilor care i-au instrumentat dosarele în care este vizat, iar dosarele au fost clasate de inspectorii judiciari.

În septembrie 2018, Centrul de Investigaţii Media a scris că Liviu Dragnea a cerut Inspecției Judiciare să verifice toate cele trei dosare în care a fost sau este urmărit penal, afirmând că în fiecare dintre ele procurorii au folosit protocolul încheiat între Parchetul General și SRI în 2009. În sesizarea înregistrată în 23 august 2018, Dragnea cerea inspecției judiciare să verifice "aspectele” pe care le-a sesizat și să dispună "măsurile legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”. La fiecare din cele trei dosare, Liviu Dragnea a indicat şi procurorii care le-au instrumentat.

Liviu Dragnea este încarcerat la Penitenciarul Rahova din 27 mai, când a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. Fostul lider al PSD mai are o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare, primită în aprilie 2016 în dosarul Referendumului.

De asemenea, Dragnea este urmărit penal în dosarul Tel Drum. DNA a anunțat în noiembrie 2017 că a început urmărirea penală împotriva lui Dragnea și a șefilor de la Tel Drum pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privința acordării de contracte pentru reabilitarea de drumuri județene cu fonduri europene.

DNA preciza că dosarul s-a constituit în urmă unei sesizări a OLAF. Procurorii spun că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi înființat în 2001 un grup infracțional organizat "care acționează și în prezent", format din funcționari ai instituțiilor din administrația publică și oameni de afaceri. DNA menționa că acest grup infracțional organizat ar fi furnizat fonduri pentru PSD, prin donații ale membrilor.

În luna martie, Secția pentru anchetarea magistraților, condusă de Adina Florea, propusă de Tudorel Toader la șefia DNA și refuzată de președintele Iohannis, a transmis către DNA patru cereri de preluare a dosarului Tel Drum, motivând că în această cauză sunt vizați și magistrați. Fostul procuror general Augustin Lazăr a decis ca dosarul Tel Drum să fie instrumentat în continuare de Direcția Națională Anticorupție.