Magistrații Tribunalului Olt judecă miercuri solicitarea procurorului general de impunere a interdicției de părăsire a țării pentru Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă luată cu mascații de la o fostă asistentă maternală, după ce a fost adoptată de un cuplu de români din SUA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a contestat în instanţă decizia judecătorilor prin care fetiţa din Baia de Aramă a fost dată spre adopţie şi a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către copilă. Licu a formulat o cerere de ordonanţă preşedinţială către Tribunalul Mehedinţi, prin care a solicitat interzicerea părăsirii ţării de către Sorina, iar dosarul s-a plimbat până acum între instanțe. Curtea de Apel Craiova a decis, pe 2 iulie, strămutarea de la Tribunalul Mehedinţi la Tribunalul Olt.

De asemenea, printr-o acţiune adresată Curţii de Apel Craiova, Licu a cerut revizuirea deciziei acestei instanțe de încuviinţare a adopţiei internaţionale a Sorinei, solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod de procedură civilă a fost solicitată şi suspendarea executării acestei hotărâri.

Licu a cerut și suspendarea procedurii de adopție, iar Curtea de Apel Craiova a respins pe 5 iulie această cerere. "Această solicitare a procurorului general a fost respinsă pentru că nu a fost însoțită de niciun argument juridic, legal, ci au fost doar argumente din tot narativul acestui scandal preluat din media. Domnul procuror nu cunoaşte că adopţiile, în general, sunt nişte proceduri pe toată viaţa, iar adopțiile internaționale au la bază niște tratate. (...) Nu ne jucăm cu viaţa unor copii fiindcă ţipă nişte oameni pe stradă", a declarat pentru HotNews.ro Claudia Postelnicescu, avocata familiei Săcărin, care a adoptat-o pe fetiță.

În 21 iunie, fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de un fost asistent maternal din Baia de Aramă, după ce a fost adoptată de o familie din Statele Unite. Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!", dar și cum la un moment dat este târâtă de către procurorul care a coordonat intervenția.

Acest caz a generat un val de nemulțumiri legat de modul de intervenție.