Efectele cazului Sorina. Proiect: Copiii care refuză custodia au 6 luni de consiliere psihologică. Acum, perioada este de cel mult 3 luni

de MH     HotNews.ro
Duminică, 7 iulie 2019, 15:09 Actualitate | Esenţial


Sorina si mama adoptiva
Foto: Digi24.ro
Un proiect de lege care modifică Codul de procedură civilă prevede mărirea perioadei de consiliere psihologică pentru copiii care refuză custodia, până la 6 luni, și posibilitatea stabilirii unor măsuri alternative față de hotărârea judecătorească pentru relațiile dintre copil și părintele custode. Actuala reglementare prevede o perioadă de consiliere psihologică de cel mult 3 luni.

Un nou proiect de lege inițiat de liderul grupului de deputați PMP, Marius Pașcan, prevede modificarea şi completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Părintele sau persoana la care se află minorul supus unei executări judecătorești de schimbare a custodiei este somat(ă) să se prezinte la sediul executorului "în vederea stabilirii modalității în care celălalt părinte își va exercita dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu", potrivit proiectului. De asemenea, "data și ora întrevederii se va stabili de comun acord, dar nu poate depăși 10 zile de la data comunicării".

La articolul 911 privind regulile speciale de executare este introdusă o nouă prevedere referitoare la ținută, în cazul în care forțele de ordine sunt obligate să intervină în executarea silită, pe lângă executorul judecătoresc: "Agenții forței publice vor purta ținută civilă".

De asemenea, inițiativa legislativă urmărește și "aplicarea penalităților pentru neexecutarea hotărârilor judecătorești doar părintelui culpabil".

O altă modificare este stabilirea perioadei de consiliere psihologică între 3 și 6 luni pentru copiii care refuză schimbarea custodiei. Actuala reglementare prevede o perioadă de consiliere psihologică de cel mult 3 luni.

"Reprezentantul direcției generale de asistență socială și protecția copilului va sesiza instanța competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcție de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni. Cererea se soluționează de urgență în camera de consiliu, prin încheierea nesupusă niciunei căi de atac, pronunțată cu citarea părinților și, după caz, a persoane la care se află copilul. Dispozițiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile", arată modificarea articolului 913, alineat (2).

După primirea raportului care constată reconcilierea dintre minor și părinte, executorul judecătoresc va relua procedura de executare.

Dacă la finalul programului de consiliere psihologică, psihologul constată că minorul refuză în continuare, "instanța poate dispune continuarea concilierii sau poate dispune revizuirea măsurilor stabilite în hotărârea judecătorească cu privire la exercitarea legăturilor personale dintre părinte și minor".

Inițiatorul proiectului de modificare legislativă motivează demersul prin reglementarea incompletă a procedurii speciale pentru executarea hotărârilor judecătorești și a altor titluri executorii referitoare la minori.

"În acest sens, în practică există situații în care deși în baza hotărârii judecătorești părintele care deține custodia minorului sau părintele la care s-a stabilit domiciliul minorului în cazul custodiei comune își dă concursul pentru exercitarea legăturilor personale dintre celălalt părinte și minor, aceasta nu se poate realiza din cauza refuzului minorului", arată motivarea legii.

Legislația în vigoare prevede amenzi pentru persoana care refuză să se supună executării silite, deși copilul este cel care refuză stabilirea unor legături personale cu părintele care preia custodia.

"De asemenea, legislația în vigoare nu reglementează cazul în care refuzul minorului persistă și după încheierea consilierii psihologice. Mai mult, legislația în vigoare prevede impunerea de sancțiuni pecuniare chiar dacă raportul psihologului arată explicit faptul că exercitarea legăturilor personale dintre celălalt părinte și minor nu se poate realiza din cauza refuzului minorului", mai arată expunerea de motive.

Inițiativa legislativă este depusă la Senat pentru dezbatere și este semnată de 11 senatori și deputați PMP. Camera Deputaților este forul legislativ decizional în acest caz.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2862 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  OH. (Duminică, 7 iulie 2019, 17:51)

  letsoc [utilizator]

  De ce nu marim perioada de cosiliere pana la majoratul copilului ?
 • -1 (1 vot)    
  E enorm sase luni (Luni, 8 iulie 2019, 10:54)

  m_arina [utilizator]

  De ce sa mai ameteasca copilul 3 luni sau 6 luni...? Nu pentru asta e perioada de potrivire intre el si familia adoptatoare...? Daca dupa 4-5 intalniri ale copilului cu familia adoptatoare asistentul social constata "potrivirea" si se demareaza si finalizeaza procedura de adoptie, copilul ar trebui sa vrea sa mearga cu ei.
  Eu vad doar doua motive pentru care copilul nu ar vrea sa mearga cu parintii adoptivi: fie in perioada de potrivire asistentul social care urmarea procesul a facut-o superficial si deci copilul si parintii nu se potrivesc, fie copilul chiar voia sa mearga cu parintii adoptatori, insa asistenta maternala, speriata ca isi va pierde "salariul" si ca va trebui s-o ia de la capat cu alt copil, i-a bagat in cap copilului ca nu trebuie sa vrea sa plece de la ea.
  Chiar am citit recent pe un forum de parinti adoptivi ca exista multi asistenti maternali care, odata gasita familia potrivita pentru copil, le pun bete in roate invatand copilul ca sunt oameni rai etc, astfel incat copilul ajunge sa faca crize de plans cand vin parintii sa-l ia acasa.
  Daca e adevarat, asistentii maternali ar trebui verificati si pedepsiti, nu e posibil sa fii platit sa ai grija - temporar si pe banii statului - de un copil, si sa-ti bati joc de psihicul lui tocmai cand are sansa sa inceapa o viata normala. Sau il adopti tu ca asistent maternal - ai prioritate la adoptie fata de orice alt potential parinte; sau daca n-o faci inseamna ca esti interesat de bani si nu de copil si trebuie macar sa il lasi sa-si gaseasca o familie iubitoare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by