Peste 30.000 de oameni au manifestat în circa 100 de oraşe din Germania, în semn de solidaritate cu comandanta navei Sea Watch şi pentru a cere protejarea migranţilor salvaţi de ONG-uri în Marea Mediterană, relatează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

La Berlin, circa 8000 de oameni au participat la un marş consacrat acestei cauze, iar la Hamburg 4000. "Salvările pe mare nu cunosc frontiere, la fel şi solidaritatea noastră", le-a transmis Carola Rackete manifestanţilor de la Berlin, adăugând că "iresponsabilitatea statelor europene" a fost cea care a determinat-o să acţioneze în felul în care a făcut-o.

Pe de altă parte, un alt ONG german, Sea-Eye, a precizat sâmbătă că una dintre navele sale umanitare a rămas în apele internaționale în apropierea portului italian Lampedusa având la bord 65 de imigranți recuperați din apropierea coastei Libiei.

Potrivit euronews, reprezentanții grupului spun că autoritățile le-au transmis că portul este închis, prin dispoziția vicepremierului Salvini. În Germania peste 70 de orașe sunt gata să îi găzduiască pe imigranții salvați, au mai susținut reprezentanții Sea-Eye.

Săptămâna trecută, nava Sea Watch, aparţinând unui ONG german, a debarcat 40 de migranţi pe insula italiană Lampedusa după ce comandanta ei, Carola Rackete, a sfidat interdicţia dată de guvernul italian şi a forţat intrarea în port, obligând o vedetă a poliţiei italiene să se dea la o parte din calea sa pentru a nu fi zdrobită de chei.

Eliberată după un scurt arest la domiciliu, Carola Rackete va fi audiată marţi de un tribunal italian pentru a răspunde acuzaţiilor de favorizare a imigraţiei ilegale, în timp ce vicepremierul şi ministrul de interne italian Matteo Salvini a cerut ca ea să fie expulzată din Italia.

Tânăra a stârnit un val de solidaritate în Germania, unde se înmulţesc vocile din societatea civilă care cer primirea în această ţară a migranţilor salvaţi pe Mediterana şi în particular ca Berlinul să-şi asume responsabilitatea pentru migranţii aflaţi în prezent pe două nave din largul Lampedusei, Alan Kurdi şi Alex.