Un gospodar din Pâclișa, judeul Alba, a fost amendat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru că nu avea documente care să ateste proprietatea și sănătatea unei scroafe care a fost mâncată de urs acum două zile.

fermier AlbaFoto: Captura YouTube

Miercuri un urs a intrat în gospodăria unor oameni din Pâclișa, unde a mâncat mai mulți purcei. După ce a omorât și scroafa, ursul a rupt-o în două, jumătate a mâncat-o, iar cealaltă jumătate a târât-o într-o vale greu accesibilă.

Vineri, la două zile, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor l-a amendat pe proprietarul scroafei.

”DSV-ul nu a vrut să îmi dea numărul la scroafă de unde am cumpărat. Și mi-a făcut 600 de lei amendă, că de ce am cumpărat scroafa. Păi noi suntem gospodărie anexă, cu toate animalele laolaltă. Am avut o scroafă și 12 purcei”, a declarat stăpânul animalelor omorâte de către urs, pentru Alba24.

”Ursul e și acum în pârâu pe scroafă, la 50 de metri de gospodărie. Au adus o cușcă în vale… păi ce, ursul merge să se bage în cușcă când el e lângă scroafă?”, se întreabă retoric localnicul din Pâclișa.

DVS argumentează amenda prin faptul că proprietarul nu avea documente care să ateste proprietatea și sănătatea scroafei.

”Persoana în cauză a fost amendată deoarece scroafa deținută a fost achiziționată fără documente sanitar-veterinare, care să ateste proprietatea și sănătatea și nu exista în baza națională de date. În acest caz a fost imposibilă urmărirea stării de sănătate a animalului și realizarea inspecțiilor necesare.

Bărbatul a prezentat inspectorilor DSVSA un formular de mișcare a scroafei cu număr de crotal care, în urma verificărilor ulterioare, s-a dovedit a fi fals, cu scopul de a obține despăgubire, încercând să însele organele sanitare veterinare”, a spus Direcția, potrivit Alba24.

Potrivit instituției, animalul la care făcea referire formularul prezentat a fost sacrificat, de fapt, în anul 2018.

”Sancțiunea aplicată este de 300 de lei, dacă este plătită în 15 zile și 600 de lei, dacă este plătită după cele 15 zile. Porcii trebuie să fie achiziționați cu documente care să ateste proprietatea și sănătatea lor, iar oamenii trebuie să țină cont mai ales de evoluția Pestei Porcine Africane din România, având în vedere că această boala are mare impact economic și social. Menționăm că inspectorii sanitar-veterinari s-au deplasat la fața locului în ideea de a lua în calcul toate variantele legale pentru ca persoana în cauză să poată fi despăgubită, nicidecum amendată, însă legea este aceeași pentru toți”, a declarat pentru Alba24, purtătorul de cuvânt al instituției, Dragoș Suciu.