Premierul Viorica Dăncilă a spus, marți, după ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului său a picat, că această moțiune a fost tratată cu multă neseriozitate de către opoziție și că a văzut superficialitate și jigniri, iar "acest mod de lucru trebuie să înceteze".

Viorica DăncilaFoto: Agerpres

”Moțiunea a fost tratată cu multă neseriozitate. Am văzut superficialitate și jigniri, iar acest mod de lucru trebuie să înceteze. Eu știu că democrația presupune ca opoziția să poată folosi acest instrument, dar, când depui o moțiune, te convingi că ceea ce scrii acolo este real, nu vii cu informații care nu sunt conforme cu realitatea. Trebuie să te gândești că dacă această moțiune trece, trebuie să ai o alternativă. Trebuie să vii cu un prim-ministru, cu un guvern pe care vrei să îl formezi. Am văzut 15 ministere, dar nu ne-au spus de ce nu 17, de ce nu 13”, a declarat Dăncilă, la scurt timp după votul la moțiune.

Întrebată dacă acest rezultat îi întărește poziția în vederea Congresului, premierul a spus că nu știe, ”dar dovedește că suntem o alianță puternică, am depășit această moțiune prin aportul fiecărui coleg, îmi întărește încrederea în colegii de alianță și în colegii PSD”.

Cu privire la faptul că PSD și ALDE au stat în bănci, Dăncilă a comentat că ”așa s-a hotărât, am respectat dorința colegilor mei”, adăugând că a avut încredere mereu în colegi.

De asemenea, întrebată care a fost mesajul înțeles după vot și care au fost greșelile pe care nu le va mai repeta, Dăncilă a spus că am vorbit foarte mult despre justiție și nu a vorbit despre lucrurile făcute pentru cetățenii din România.

”Am înțeles că acest subiect a fost un subiect pe care l-am adus în spațiul public, iar opoziția l-a folosit împotriva noastră. Acest guvern nu a modificat nici codul penal, nici codul de procedură penală, așa cum a făcut guvernul Cioloș în 2016 , atacurile au fost foarte vehemente. Poate nu am procedat foarte bine în a demonstra că nu este conform cu realitate. Am înțeles că trebuie să ne pliem pe ce vor cetățenii”, a mai spus Dăncilă.

În ceea ce privește desființarea secției, aceasta a spus că nu vorbește despre justiție. ”Nu vreau să intervin în justiție”, a subliniat ea, care a adăugat că a avut o discuție cu ministrul Justiției și i-a spus că ”vreau ca nicio entitate, niciun ministru din guvern să nu facă referire sau să intervină în justiție, să nu mai aducă justiția în curtea guvernului”.

Totodată, premierul a declarat că i-a transmis procurorului general al SUA William Barr, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu acesta la Palatul Victoria, că Guvernul nu va interveni în justiție.

Camera Deputaților și Senatul au respins, marți, în plenul reunit, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție împotriva Guvernului Dăncilă. Au fost 200 de voturi "pentru", iar ca să fie demis Guvernul în favoarea moțiunii de cenzură ar fi trebuit să voteze cel puțin 233 de parlamentari.