Dosar CNSAS-Băsescu: Fostul președinte ar fi colaborat cu Securitatea. Și-a supravegheat colegii
În acțiunea în constatare înaintată Curții de Apel București de către CNSAS (documentele au fost anonimizate) se precizează că documentele identificate arată că începând din 1972 Traian Băsescu a început cursurile la Institutul de Marină și, tot în același an, acesta a început să fie folosit în calitate de sursă, atribuindu-se un nume conspirativ.
Acesta continuă să fie sursă, utilizând același nume conspirativ și după ce, în 1973, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 502 din 29 august, Institutul de Marină Civilă Constanța este unificat cu Școala Militară de Ofițeri Activi de Marină, formând Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”. Competențele sale se transferă la organele de contrainformații militare ale noului Institut de Marină.
În 1976, Traian Băsescu își încheie studiile când ofițerii de contrainformații încetează legătura cu acesta și transmit dosarul personal organului de securitate responsabil cu supravegherea informativă a întreprinderii. Dosarul este clasat și trimis ulterior Serviciului de Securitate Port, care îl retrimite în arhivă.
În 1979 Traian Băsescu se înscrie în PCR, dosarul său este distrus ,,ca urmare a dobândirii de către titular a calității de membru”, fără să fie microfilmat, se arată în acțiunea de constatare a CNSAS. În 1988, Băsescu revine în țară și hotărăște să reia legătura cu organele securității, sesizându-le acestora mai multe aspecte de interes operativ, în baza unei instruiri prealabile, fiind folosit ca persoană din baza de sprijin cu nume conspirativ.
În dosarul lui Traian Băsescu se regăsesc trei documente, dintre care două furnizate de către SRI și MApN, care arată că fostul președinte este aceeași persoană cu sursa Securității.
Fila 118 din volumul 5 al Registrului inventor arhivă al fondului de rețea, păstrat la Constanța, este un document pus la dispoziție CNSAS de către SRI, iar filele 64v și 65 din Registrul jurnal al unei rețele informative din Mangalia au fost puse la dispoziție de către Direcția de Siguranță Militară a MapN. Un alt document este cadrul de semnalare a dosarului (…) de pe rola de microfilm corespunzătoare din fondul rețea păstrat la Constanța, predat CNSAS la 8 aprilie 2019.
,,Subliniem ca identitatea dintre sursa (…) si dl. (…) rezultă din faptul că numărul dosarului personal (...) din perioada colaborării cu organele de contrainformații militare (...) se regăsește și pe notele informative olografe ale sursei (...) documente pe care le considerăm relevante în stabilirea calității de colaborator a acestuia’’, spune CNSAS în documentele înaintate către instanță.
Totodată, se arată în documentele menționate că inclusiv numele ofițerului de legătură din perioada colaborării cu organele de contrainformații militare se regăsește în două surse diferite.
,,Numele este consemnat atât în Registrul jurnal pentru rețeaua informativă (...) Mangalia, în dreptul dlui. (...), cât și pe notele informative ale sursei”.
Pentru fostul președinte, colaborarea cu Securitatea ar fi însemnat furnizarea de informații prin care se denunțau activități contrare regimului totalitar comunist, precum intenția de a părăsi țara și relațiile cu cetățeni străini, potrivit sursei citate. Informațiile din notele datate în 05.05.1975 arată că astfel se îngrădeau dreptul la viață privată și dreptul la liberă circulație, ambele fiind prevăzute în Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice.
Informațiile furnizate de către acesta au în vedere legăturile stabilite de un coleg de facultate al acestuia cu cetățeni străini, activitate îngrădită de către statul comunist, reprezentând un act ostil regimului totalitar, precum și intenția unei alte persoane de a pleca în străinătate, atitudine extrem de gravă din perspectiva aceluiași regim comunist.
În nota de constatare, CNSAS arată că furnizarea de informații a fost realizată în mod conștient și că cele transmise au determinat măsuri concrete dispuse de către Securitate asupra persoanelor vizate. Într-una din notele sale, Traian Băsescu propune avizarea negativă a unei eventuale desemnări ca ofițer pe navele românești ce pleacă în străinătate a unei persoane denunțate.
,,Se deține material informativ furnizat de colaboratorul (...) din care rezultă că (...) ar fi dispus ca, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate (...) să rămână acolo. Având în vedere aspectele raportate mai sus, propun a se aviza negativ”, se arată documentul înaintat Curții de Apel de către CNSAS.
Totodată, documentele mai arată că persoana avizată negativ în 1975 a continuat să fie supravegheată de către sursă timp îndelungat, iar în 1977, a fost, totuși, avizată pozitiv de către acesta.
Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secția Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Biruinta a fost al treilea petrolir construit de Romania. Primul a fost Independenta care a pierit intr-o explozie in 1979. Apoi am facut Unirea care s-a scufundat in 1982. Apoi am facut Biruinta 1984 - date tehnice:
deplasament: 163.647 tdw.
lungime: 302,67 m
lățime: 46 m
înălțime: 22,55 m
pescaj maxim: 17,34 m,
Credeti ca pentru a comanda o asfel de nava, dupa primele doua, era important ca sa fie comandantul racolat de securitate sau ca omul care o conduce si echipajul sa duca vasul cu incarcatura aferenta dintr-un port in altul?
probabil ca istoria a fost alta.
:))
Ideea era ca la sefi de peste vreo 30 de subordonati in sus trebuia sa fii membru PCR.
Erau totusi si Directori de Intreprinderi de 1000 de oameni (din interiorul tarii) la care nu era obligatoriu sa fie Colaboratori ai Securitatii.
Erau (teoretic) mai multi Colaboratori ai Securitatii in Relatii Externe (piloti, marinari etc.)
Adevarul e ca oferta a fost intotdeauna patetica si noi am ajuns sa fim multumiti cu securisti mafioti precum Basescu.
Interesant e cum toti care ii luau apararea acum au trecut de la "nu era securist" la versiunea cunoscuta de la Voiculescu: "pai nu erau toti"?
NU, nu erau toti!
Membru de partid erau majoritatea cu functii de conducere, insa colaborator cu Securitatea (Ministerul de supraveghere si opresiune al populatiei) nu era obligatoriu - si asta o stiu din cazuri concrete.
Nu e o surpriza, singura oarecare surpriza este reactia cititorilor de aici.
Nu e nici o vina ca l-ati votat (si eu l-am votat) dar nu e cazul sa spunem ca a fost altceva decat a fost: un reprezentant al aceluiasi sistem corupt si comunist, un FSNist de baza, un mafiot politician si securist.
Asa sa il retina istoria.
In principiu am votat cu vechiul PNL pana sa devina noul PDL. Apoi cu noul PNL adica cu ALDE. Si cam tot timpul am votat impotriva mainstream-ului. Stolojan sau Isarescu in primul tur al prezidentialelor din 2000 (nu imi mai aduc aminte care exact). Sigur Crin Antonescu in primul tur din 2009. Sigur nu am votat cu Basescu / Nastase in 2004 nici in primul tur nici in al doilea. Sigur nu am votat niciodata cu Basescu. Extrem de sigur nu am votat niciodata PSD ca partid.
Asta e, sunt o persoana complicata cu multe Probleme, greu de inteles.
Acum nu am votat ca eram intr-o excursie de weekend intr-o capitala europeana. Probabil ca voi continua sa votez cu ALDE (pana si daca dispare) iar apoi deloc. Eu intr-o finala Iohannis cu reprezentantul USR-PLUS nu votez ca nu am cu cine (reprezentantul SRI contra reprezentantul SIE).
Adica ... sa-l acuze pe Basescu de colaborare cu Securitatea pentru asta mi se pare cam mult. Colaborare insemana cu totul altceva.
Altii se pare ca erau cu colegii.
Chestie de gust dar nu putem condamna caci referendumul ala nu a trecut.
. Ziceti voi daca nu-i asa , de ce.
important de stiut, este daca omul a ramas OM.
Dar am circumstante atenuante, nu era nici Veorica, nici duamna Firea, nici Dragnea, nici Serban Nicolae, nici Tradariceanu, nici Vulguta, ca altfel sigur votam decat cu ei.
Acel/acei cineva nu vor ca Romania sa aiba un profil de tara Occidentala. Ei vor o Romanie balcanizata, haotica, neguvernabila, ORIENTALIZATA.
Posibil sa fi semnat acele note,posibil sa fi avut chiar si functie operativa la Anvers,posibil sa fi facut multe chestii considerate acum de unii reprobabile,si? A fost cumva unul mai bun?