Președintele Klaus Iohannis continuă, miercuri, consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare pentru stabilirea "direcţiilor de acţiune" necesare punerii în aplicare a referendumului pe justiție din 26 mai convocat de șeful statului. Astăzi, la Cotroceni sunt așteptați reprezentanții PSD, ALDE, PMP, ProRomânia și ai minorităților naționale. Marți, au fost la consultări PNL, USR și UDMR, care și-au exprimat susținerea demersurilor președintelui Iohannis.

Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

Primii care vor merge la consultările de la Cotroceni vor fi, de la ora 11.00, reprezentanţii PMP. Delegația va fi formată din Eugen Tomac - președinte, Marius Pașcan - președinte executiv, Petru Movilă - vicepreședinte, Ioana Constantin - secretar general adjunct și Robert Turcescu - vicelider grup deputați PMP.

De la ora 12.00, va merge la consultări delegația ALDE, de la ora 13.00 - grupul parlamentar PRO Europa (n.r. - parlamentarii partidului lui Victor Ponta, ProRomânia), de la ora 14.00 - grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, iar de la ora 15.00 - delegația PSD.

Iniţial, consultările cu PSD erau programate pentru marţi, însă la solicitarea premierului Viorica Dăncilă au fost reprogramate pentru miercuri. Din partea PSD vor participa la consultările cu președintele premierul Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al partidului, după încarcerarea lui Liviu Dragnea, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Delegația ALDE va fi condusă de Călin Popescu Tăriceanu, în cazul căruia senatorii au respins luni cererea procurorilor DNA de urmărire penală. Președintele Klaus Iohannis declara marți că "scutul" făcut de PSD și ALDE prin vot arată că aceste partide nu au înțeles mesajul românilor. "Au mers mai departe așa cum sunt obișnuiți și au făcut zid în jurul lui Tăriceanu ca nu cumva marea valoare a politicii românești să fie atinsă de procurori. Jalnic și rușinos”, afirma Iohannis. Din delegația ALDE vor face parte și secretarul general Daniel Chiţoiu, vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu, deputatul Varujan Vosganian şi senatorul Ionuţ Sibinescu.

Marți, președintele Klaus Iohannis a avut consultări cu PNL, USR și UDMR.

Toate partidele parlamentare care au fost marți la consultările cu președintele Klaus Iohannis și-au exprimat susținerea demersurilor liderului de la Cotroceni. Liberalii au spus, în urma consultărilor, că transpunerea rezultatului referendumului pe justiție trebuie făcută cât mai repede posibil și că referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale.

La rândul lor, USR-iștii au spus că reforma constituțională ar trebui să fie ”un pic mai largă”, dar axată pe reducerea OUG-urilor. Totodată, potrivit liderului Dan Barna, președintele a fost de acord că ”inițiativa Fără Penali în funcții publice va trebui să fac parte din această revizuire”.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor a propus eliminarea ordonanțelor de urgență din Constituție, subliniind nevoia unei revizuiri ample, pentru că ”avem probleme în ceea ce privește bicameralismul”.

Precedentele consultări iniţiate de şeful statului au avut loc pe 11 şi 12 aprilie, tema de la acea dată fiind "situaţia din Justiţie". La respectivele consultări ALDE nu a trimis niciun reprezentant. La finalul acelor consultări, preşedintele Iohannis a anunţat convocarea unui referendum pentru 26 mai.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu este de dorit acum să existe o revizuire mai largă a Constituției, ci să se meargă doar pe implementarea în legea fundamentală a rezultatului referendumului pe justiție din 26 mai. Legat de momentul la care ar putea avea loc referendumul de revizuire a Constituției, șeful statului a spus că acesta ar trebui suprapus peste unul dintre scrutinele următoare - prezidențiale, locale și parlamentare.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

La referendumul din 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin "Da" sau "Nu" cu privire la următoarele întrebări:


  • 1. ''Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?''
  • 2. ''Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?''.