Toate partidele parlamentare care au fost marți la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru stabilirea direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai și-au exprimat susținerea demersurilor liderului de la Cotroceni. Liberalii au spus, în urma consultărilor, că transpunerea trebuie făcută cât mai repede posibil și că referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale. La rândul lor, USR-iștii au spus că reforma constituțională ar trebui să fie ”un pic mai largă”, dar axată pe reducerea OUG-urilor. Totodată, potrivit liderului Dan Barna, președintele a fost de acord că ”inițiativa Fără Penali în funcții publice va trebui să fac parte din această revizuire”. Președintele UDMR, Kelemen Hunor a propus eliminarea ordonanțelor de urgență din Constituție, subliniind nevoia unei revizuiri ample, pentru că ”avem probleme în ceea ce privește bicameralismul”.

IohannisFoto: Presidency.ro

Discuțiile vor continua miercuri cu reprezentanţii PMP, de la ora 11,00, ALDE - ora 12,00, grupului parlamentar PRO Europa - ora 13,00, grupului parlamentar al minorităţilor naţionale - ora 14,00 şi Partidului Social Democrat, de la ora 15,00.

15.40: Kelemen Hunor a declarat la finalul consultărilor cu președintele României că trebuie să se facă revizuirea Constituției, un proiect care trebuie făcut de specialiști. La prima întrebare, răspunsul se cunoaște. În ceea ce privește a doua întrebare, acesta a reluat declarația că trebuie să ”eliminim din Constituție instituția ordonanțelor de urgență” și că rebuie să redăm funcția de legiferare Parlamentului.

”Dacă redăm această funcție Parlamentului, sunt consivins că se poate da Parlamentului această credibilitate care lisepște în acest moment”, a spus Hunor, care a adăugat că ”am mai spus domnului președinte că ar trebui o nouă Constituție, dar nu cred că este momentul”.

Potrivit președintelui UDMR, trebuie măcar ”o revizuire mai amplă” a Constituției, pentru că ”avem probleme în ceea ce privește relațiile dintre instituțiile statului, bicameralismul”.

Hunor a spus de asemenea că formațiunea sa susține o moțiune de cenzură, în schimb nu există o majoritate.

15:38 Din partea Partidului Social Democrat participă la consultările de la Palatul Cotroceni premierul Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al partidului, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

15.02: Delegația UDMR a intrat marți la consultări, după ce Kelemen Hunor a anunțat deja că susține revizuirea Constituției.

14.48: USR a ieșit de la consultări. La discuția cu președintele Klaus Iohannis, delegația USR a reconfirmat susținerea pentru reforma constituțională și electorală dar și pentru referendumul Fără Penali în Funcții Publice. Dan Barna a anunțat că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că moțiunea de cenzură a opoziției va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare. Delegația USR a discutat cu șeful statului și despre scenariile de după moțiune cu privire la guvernare.

„Am încercat să analizăm și calendarul posibil pe marginea moțiunii de cenzură, pe care opoziția o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare, și am discutat scenarii pentru ca moțiunea să treacă. Scenariile sunt ca moțiuna să treacă sau să nu treacă. În situația în care moțiunea va trece vom discuta despre un guvern interimar sau un nou guvern. Alegerile anticipate după prezidențiale sunt o necesitate și asta i-am transmis și președintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorități parlamentare care nu mai funcționează în România. Am transmis că vom susține orice variantă a unui Guvern, non PSD. Plus alegerea primarilor în două tururi și acea abrogarea a OUG 114”, a afirmat Dan Barna, marți, la Cotroceni, potrivit Mediafax.

14.00: Delegația USR, formată din Dan Barna, George Dîrcă, Silviu Dehelan, Ionuț Moșteanu și Cristina Prună, a intrat la consultări cu proședintele Iohannis.

Primul partid parlamentar care a intrat la consultări a fost PNL.

PNL susține toate demersurile președintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în Constituție și legislație voința exprimată de cetățeni la referendumul pe justiție

"Reprezintă lege pentru noi și PNL susține toate demersurile președintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni la acest referendum. Am abordat și subiectul legislației în domeniul justiției. Susținem clar reluarea dezbaterii publice pentru a genera o legislație în acord cu cea europeană, care să transpună recomandările din MCV și ale Comisiei de la Veneția. PNL va susține orice alte inițiative necesare pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni”, a afirmat Ludovic Orban, după consultările PNL cu Klaus Iohannis.

El a adăugat că referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale pentru că este și mai ieftin și mai potrivit să fie organizat referendum cu ocazia acestor alegeri.

"Nu cred că va exista un partid politic care să se opună voinței exprimate de cetățeni, ca atare nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă. Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituționale cât mai repede posibil, pentru că știm bine că practica tergiversării poate să creeze pentru anumite forțe politice pretext pentru a amâna aceste modificări în speranță că nu vor fi adoptate. Eu cred că modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”, a completat liderul PNL.

Șeful statului a declarat, înaintea consultărilor de la Cotroceni cu partidele, că un referendum pentru revizuirea Constituției ar putea avea loc la alegerile locale sau parlamentare de anul viitor, nu neapărat la cele prezidențiale.

Klaus Iohannis are consultări marți și miercuri cu partidele politice din Parlament pe tema transpunerii în legislație a referendumului.