Șeful Poliției Române, Ioan Buda, susține că acțiunea în urma căreia un polițist de 43 de ani din Timiș a fost ucis de către un bărbat urmărit internațional pentru tâlhărie a fost organizată defectuos de către Inspectoratul Județean Timiș, care avea informații și trebuia să intervină. Legat de dotările din Poliția Română, Buda a spus că există armament performant în dotarea Poliției, dar și acele pistoale vechi despre care discutăm astăzi, susținând că dotarea polițiștilor cu armament și cu veste va fi făcută, gradual, începând de la cei care sunt în structurile operative de intervenții și până la toți.

Ioan BudaFoto: Politia de Frontiera

Șeful Poliției Române, Ioan Buda, a spus, într-o conferință de presă, că acțiunea a fost organizată defectuos și că va explica de ce la momentul oportun, pentru că astăzi se concentrează să-l prindă pe criminal.

"Polițiștii au pornit pe câmp tocmai în momentul în care criminalul a spart geamul, a alergat și a dispărut într-o lizieră. Polițistul nostru de la Urmăriri l-a urmărit un kilometru, a tras peste 36 de focuri de armă. Erau doi, unul a luat-o într-o direcție, celălalt în altă direcție. Polițistul a acționat corect", a declarat Ioan Buda, citat de Mediafax.

Întrebat ce înseamnă mai exact că acțiunea a fost organizată defectuos, șeful Poliției Pomâne a replicat: "Discutăm de organizarea întregii acțiuni de către cei de la Inspectoratul Județean, care aveau informații, trebuiau să intervină și care trebuiau să organizeze în mod corespunzător această acțiune. O să vă dau detalii. Acum ne concentrăm strict pe prinderea criminalului".

Ioan Buda a spus că ucigașul este căutat acum de aproape 300-400 de cadre din toate structurile Ministerului de Interne, precizând că sunt 250 de polițiști cu echipamente performante și este scotocită toată zona.

"Avem câteva piste, încercăm să ducem la audieri tot anturajul al acestui infractor deosebit de periculos. Trebuie să reținem că poate fi înarmat, trebuie să acționăm gradual, vor acționa primii cei de la SIAS, apoi polițiștii", a mai afirmat Buda.

Șeful Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) a precizat că, la momentul intervenției, polițiștii nu știau că suspectul este înarmat, menționând că agenții care au acționat aveau echipament de protecție.

Legat de dotările din Poliția Română, Buda a spus că există armament performant în dotarea Poliției, dar și acele pistoale vechi despre care discutăm astăzi, susținând că dotarea polițiștilor cu armament și cu veste va fi făcută, gradual, începând de la cei care sunt în structurile operative de intervenții și până la toți.

"O să discutăm după, ca procedură, de ce au fost trimiși doar patru polițiști, polițiști de la urmăriri, este un compartiment, au fost bine echipați, au fost prezenți în zonă, probabil că trebuiau să fie și alte măsuri de supraveghere a zonei respective... O să vi le precizez pe toate. Există armament performant în dotarea Poliției și există și acele pistoale vechi de care discutăm astăzi. Ei, dotarea polițiștilor cu armament și cu veste va fi făcută tot așa, gradual, începând de la cei care sunt în structurile operative de intervenții și până la toți. Au fost dotați cu aceste echipamente cei care au acționat, binențeles că cei care au asigurat zona trebuiau să fie asigurați și ei. Polițiștii de la ordine publică au în dotare și ei aceste veste, trebuie să înțelegem că există astăzi un contract pentru achiziționarea a peste 35.000 de veste, s-au achiziționat anul trecut în jur de 3.500, achiziția continuă. Nu discutăm doar de veste, ci și de alte echipamente", a completat Ioan Buda.

Un polițist în vârstă de 43 de ani, de la Postul din orașul Recaș, a fost împușcat mortal, duminică, în localitatea Izvin, de către un bărbat dat în urmărire internațională pentru tâlhărie, în timpul unei misiuni de prindere a sa. Atacatorul se numește Marcel Ionel Lepa și a reușit să fugă imediat după incident.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, duminică, referitor la moartea polițistului din Timiș, că a existat o lege care prevedea întărirea autorităţii polițistului, aprobată în Parlament, dar care nu a intrat în vigoare pentru că a fost atacată la CCR.

CITEȘTE ȘI: