Indivizi înarmaţi au atacat sâmbătă un hotel de lux din oraşul-port Gwadar în provincia Belucistan din sud-vestul Pakistanului. Atacul armat s-a încheiat cu moartea a cel puţin trei atacatori aparţinând unei grupări separatiste şi a unui agent de securitate, transmit agenţiile internaţionale de presă.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 20.34: "Cei trei terorişti au fost ucişi de forţele de securitate'', a declarat pentru EFE ministrul de interne al provinciei, care a spus că în momentul atacului nu se afla niciun cetăţean străin în hotel. Potrivit ministrului, atunci când teroriştii au încercat să intre în hotelul Pearl Continental, de cinci stele, bine păzit şi situat în oraşul de coastă Gwadar, agenţii de securitate au dat alarma şi "clienţii hotelului au fost evacuaţi imediat".

Ministrul de interne al provinciei, Ziaullah Langu, a declarat că cel puţin patru bărbaţi înarmaţi au intrat în hotelul de cinci stele şi au deschis focul, conform AFP, citată de Agerpres. "Majoritatea" clienţilor au fost evacuaţi, a continuat el, adăugând că forţele de securitate îi urmăresc pe atacatori. "Cu toate acestea, ni s-a spus că au fost răniţi uşor câţiva oameni", a spus Langu la telefon.

Atacatorii au început mai întâi să tragă focuri de armă asupra hotelului Pearl Continental, apoi au intrat înăuntru. Atacul a început la ora locală 16.45 (11.45 GMT), a declarat pentru EFE un oficial al poliţiei. Forţele de securitate au ajuns la faţa locului şi de atunci schimbul de focuri continuă.

Armata de Eliberare din Belucistan, un grup militant care luptă pentru o mai mare autonomie pentru regiunea Belucistan din sud-vestul Pakistanului, şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul de sâmbătă asupra unui hotel din portul Gwadar, a declarat un purtător de cuvânt într-o declaraţie prin e-mail, informează Reuters.

Situat la graniţa cu Afganistanul şi Iranul, Belucistan este cea mai săracă din cele patru provincii ale Pakistanului, în ciuda depozitelor de hidrocarburi şi minerale. Este, totodată, şi cea mai volatilă: o insurgenţă separatistă şi violenţe islamiste au lăsat sute de morţi în ultimii ani.

Belucistan este, de asemenea, o componentă importantă a Coridorului Economic China-Pakistan (CPEC), în care China a investit peste 60 de miliarde de euro pentru a-şi lega provincia occidentală Xinjiang de portul Gwadar. Numeroase infrastructuri - autostrăzi, centrale electrice, spitale etc. - urmează să fie construite în acest cadru. CPEC va oferi produselor chineze acces direct la Marea Arabiei. Pentru Pakistan, acest proiect reprezintă o provocare uriaşă, mai ales în ceea ce priveşte securitatea, grupuri armate operând în mai multe provincii pe care acesta le traversează, în special în Belucistan.