Următorul termen în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală pentru Protecția Copilului Teleorman rămâne 20 mai, după ce instanța supremă a respins cererea DNA de devansare a termenului au declarat pentru HotNews.ro surse din dosar.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

Miercuri, procurorii DNA au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție termene mai scurte în dosarele lui Liviu Dragnea și Darius Vîlcov.

Magistrații instanței supreme au respins solicitarea DNA, astfel că următorul termen în procesul lui Liviu Dragnea rămâne 20 mai, au declarat pentru HotNews.ro surse din dosar. Informația inițială a fost publicată de jurnalista Ionela Arcanu. Aceeași decizie a fost luată și în ceea ce privește procesul lui Darius Vîlcov, astfel că termenul rămâne 11 iunie. În primă instanță, Vîlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Reprezentanții DNA explicau, pentru HotNews.ro că solicitarea de devansare a termenului s-a făcut în baza articolului 353, alineat 10 din Codul de procedură penală, care spune că poate fi făcută o astfel de cerere dacă procurorii consideră că se impune solicitarea cu celeritate a cauzei.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susținea că solicitarea procurorilor DNA de scurtare a termenelor de judecată stabilite de instanța supremă în dosarul său şi al lui Darius Vâlcov "este mult prea pe faţă". El a susținut că "DNA-ul lui Iohannis a intrat în panică" și că astfel de cereri se fac doar în situații excepționale.

La termenul de luni al procesului în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare - termen care ar fi trebuit să fie ultimul - instanța supremă a dispus amânarea cauzei până în 20 mai.

La această amânare a contribuit și DNA, după ce procurorul de ședință a cerut sesizarea Curții Constituționale pe articolul din Legea 78/2000 privind completurile specializate de la instanța supremă și pe o decizie a Curții supreme legată de interpretarea unui articol din Codul Penal privind prescrierea faptelor. În solicitarea DNA se menționează că prin utilizarea unei sintagme atât de generale precum aceea de "complet specializat", s-a creat premisa aplicării aleatorii a normelor de competență, aspect care afectează dreptul la un proces echitabil. Instanța supremă a decis amânarea procesului până în 20 mai.

În 19 aprilie este așteptată o decizie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători. O decizie favorabilă a CCR pe sesizarea depusă de Florin Iordache l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de acestă condamnare. Procesul ar trebui reluat de la zero la instanța de fond, iar între timp faptele s-ar putea prescrie.