Procurorii DNA au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție termene mai scurte în dosarele lui Liviu Dragnea și Darius Vîlcov, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanți ai Direcției Naționale Anticorupție. Ei au precizat că instanța ar urma să decidă dacă acceptă sau nu această solicitare de devansare a termenelor și, totodată, să stabilească o altă dată proceselor. În procesul lui Dragnea, următorul termen a fost stabilit de instanța supremă pentru 20 mai, iar în dosarul lui Vâlcoov, în 11 iunie.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

"DNA a cerut devansarea termenului, iar solicitarea s-a făcut în baza articolului 353, alineat 10 din Codul de procedură penală, care spune că poate fi făcută o astfel de cerere dacă noi considerăm că se impune solicitarea cu celeritate a acestei cauze. Nu avem posibilitatea să și indicăm un termen la care să fie devansat procesul. Acesta este atributul instanței. În cazul în care acceptă cererea DNA, instanța stabilește termenul. Nu avem posibilitatea legală de a cere un anumit termen, ci doar de a cere devansarea acestuia", au declarat reprezentanții DNA pentru HotNews.ro.

La termenul de luni al procesului în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare - termen care ar fi trebuit să fie ultimul - instanța supremă a dispus amânarea cauzei până în 20 mai.

La această amânare a contribuit și DNA, după ce procurorul de ședință a cerut sesizarea Curții Constituționale pe articolul din Legea 78/2000 privind completurile specializate de la instanța supremă și pe o decizie a Curții supreme legată de interpretarea unui articol din Codul Penal privind prescrierea faptelor. În solicitarea DNA se menționează că prin utilizarea unei sintagme atât de generale precum aceea de "complet specializat", s-a creat premisa aplicării aleatorii a normelor de competență, aspect care afectează dreptul la un proces echitabil. Instanța supremă a decis amânarea procesului până în 20 mai.

În 19 aprilie este așteptată o decizie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători. O decizie favorabilă a CCR pe sesizarea depusă de Florin Iordache l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de acestă condamnare. Procesul ar trebui reluat de la zero la instanța de fond, iar între timp faptele s-ar putea prescrie.

În ceea ce îl privește pe Darius Vâlcov, acesta a depus la instanța supremă o solicitare de amânare a apelului în dosarul în care a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, motivând că vrea să-și angajeze un avocat și să-și pregătească apărarea. Magistrații au dispus un nou termen pentru 11 iunie.