DOCUMENT UPDATE Procesul lui Dragnea - Cum s-a ajuns la amânarea cu mai bine de o lună / Cele două sesizări invocate de DNA

de MH     HotNews.ro
Luni, 15 aprilie 2019, 17:16 Actualitate | Esenţial


Dragnea, catuse
Foto: Captura YouTube
DNA a cerut în procesul lui Liviu Dragnea sesizarea Curții Constituționale pe articolul din Legea 78/2000 privind completurile specializate de la instanța supremă și pe o decizie a Curții supreme legată de interpretarea unui articol din Codul Penal privind prescrierea faptelor, fapt care a contribuit la amânarea procesului până în 20 mai. În solicitarea DNA se menționează că prin utilizarea unei sintagme atât de generale precum aceea de "complet specializat", s-a creat premisa aplicării aleatorii a normelor de competență, aspect care afectează dreptul la un proces echitabil. Instanța supremă a decis amânarea procesului până în 20 mai.

DNA a invocat două excepții de neconstituționalitate:

1. Privind Articolul 29 din legea 78/2000, care prevede: ”pentru judecarea în primă instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege se constituie complete specializate”. Este exact articolul invocat și de avocații lui Dragnea în proces, dar și de Florin Iordache în sesizarea la Curtea Constituțională, care are termen de pronunțare 19 aprilie.

DNA arată că prevederea are caracter general și ambiguu și nu indică în mod clar și concret în ce constă specializarea completurilor care trebuie să judece faptele de corupție prevăzute în această lege. "Textul criticat este neclar, lipsit de previzibilitate și accesibilitate, întrucât legiuitorul nu a definit noțiunea de completuri specializate și nu a stabilit care sunt criteriile conform cărora un complet de judecată devine specializat", invocă DNA în excepția de neconstituționalitate ridicată.

Prin utilizarea unei sintagme atât de generale precum aceea de "complet specializat", legiuitorul a creat premisa aplicării aleatorii a normelor de competență pe care le-a adoptat, aspect ce afectează dreptul la un proces echitabil atât al inculpaților, cât și al persoanelor vătămate, mai susține procurorul DNA Raluca Mirică.

2. Privind articolul 174 din Codul penal cu referire la articolul 154 alin 2 din Codul penal, în interpretarea dată prin decizia (ICCJ) de recurs în interesul legii nr 5 din 11 februarie 2019. Acest articol se referă la prescrierea unor categorii de fapte penale.

Articolul 174 din Cod penal prevede că "prin săvârșirea unei infracțiuni sau comiterea unei infracțiuni se înțelege săvârșirea oricăreia dintre faptele pe care legea le pedepsește ca infracțiune consumată sau ca tentaivă, precum și participarea la comiterea acestora în calitate de coautor, investigator sau complice".

Articolul 154, alin 2 prevede că "termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii". DNA arată că "prin decizia de recurs în interesul legii nr 5 din 11 februarie 2019, ICCJ a stabilit că în interpretarea și aplicarea prevederilor art 174 din Codul penal, cu referire la art. 154 alin 2 din Codul penal, prin data săvârșirii infracțiunii și, implicit, data la care începe să curgă termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul infracțiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înțelege momentul apariției primei pagube ori al obținerii primului folos necuvenit". "Această interpretare dată de ICCJ induce o confuzie între infracțiunile simple și infracțiunile progresive. Astfel, în cazul unei infracțiuni simple, dar cu desfășurare în timp, în urma deciziei mai sus menționate, s-a ajuns la a i se atribui efectele unei infracțiuni progresive", arată DNA în sesizare.

După invocarea excepțiilor de neconstituționalitate de către DNA, avocații lui Liviu Dragnea și ai Olguței Șefu au cerut instanței amânarea procesului, pentru a-și pregăti apărarea pe aceste excepții. Această solicitare a fost admisă, iar astfel s-a ajuns la noul termen stabilit pentru 20 mai.

Mișcarea DNA a fost neașteptată și pentru avocați.

Sunt două ipoteze:

1 - Curtea Constituțională admite sesizarea privind conflict juridic de natură constituțională pe tema completurilor specializate de 3 judecători de la instanța supremă, iar la termenul din 20 mai de la instanța supremă se admite rejudecarea dosarului la instanța de fond - completul de 3 judecători. Reluarea de la zero a procesului poate însemna prescrierea faptelor.

2- Curtea Constituțională respinge sesizarea și atunci în 20 mai se judecă procesul cu 2 variante - judecătoarea Mera va mai face sau nu parte din complet, dat fiind că se pensionează începând cu 1 iunie. Varianta pe care mizează avocații este că nu va mai face parte din complet, iar procesul în apel să se reia de la zero cu un alt judecător care să o înlocuiască.

Luni ar fi urmat să fie, teoretic, ultimul termen al procesului angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare.

Liderul PSD a susținut din nou în fața magistraților instanței supreme că este „total nevinovat” în dosarul angajărilor fictive, că dosarul său este unul politic și că dacă va fi menținută condamnarea la închisoare, ar vrea să știe pentru ce. La termenul de luni de la Înalta Curte, Dragnea a obținut o nouă amânare, următorul termen fiind stabilit pe 20 mai. În data de 19 aprilie este așteptată o decizie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători. Pe toată durata procesului, în fața Curții Supreme s-au aflat se află în continuare zeci de persoane - susținători și contestatari ai lui Dragnea.

Documentele DNA

Prima sesizare

A doua sesizare

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23719 vizualizari

 • -21 (37 voturi)    
  eheu (Luni, 15 aprilie 2019, 17:34)

  cucuveauamov [utilizator]

  asta e, nu mai e nici DNA ce-a fost. Daca era Zeita in functie, dosarul era demult publicat pe HN, Dragnea ridicat de pe strada si acum era doar coktailul la T14. Asta e, toate se duc de rapa.
  • +10 (20 voturi)    
   da si tu (Luni, 15 aprilie 2019, 20:31)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   poate taceai sin gura
   ca urlii ca nu esti fan psd sau dracnea cand te intreaba cineva dar le lingi chetele cand e sa-i aperi in fata justitiei!

   penibilule! macar fii dracu barbat si recunoaste ca nu ai pic de coloana vertebrala!
   • 0 (0 voturi)    
    procurorii fac ce a facut si armata romana (Marţi, 16 aprilie 2019, 14:18)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    cand i s-a spus sa evacueze Basarabia sau nordul Ardealului: a plecat fara sa traga un foc.
    Si ambele caste de bugetari de lux ai Romaniei, militarii si juristi, au salarii si pensii nesimtite.
    csf ncsf
  • +4 (8 voturi)    
   da bah... (Marţi, 16 aprilie 2019, 2:20)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   uite de asta o regret pe Kovesi. Ii halea pe toti borfasii. Acuma stau si-ti ranjesc in fata. O sa boceasca mioriticii dupa LCK mult si bine, dar nu inainte de a linge blidele.
  • +2 (2 voturi)    
   bine punctat (Marţi, 16 aprilie 2019, 9:23)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Cu cit strigi mai mult cu atit mai multi iidioti o sa creada, si o sa voteze in continuare cu ciuma rosie ca ii mananca in continuare.

   Sa nu ii uit pe indiferenti; fmm si lor ..
  • +1 (1 vot)    
   miscare inteligenta (Marţi, 16 aprilie 2019, 20:51)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Miscarea facuta de procuroarea DNA ,prin invocarea faptului ca sintagma " complet specializat de judecata" e foarte generala este foarte inteligenta si asta deoarece nu se specifica in lege niciun fel de criterii ce trebuiesc indeplinite de judecatorii din aceste completuri ( dau un exemplu ca sa se inteleaga mai bine : - absolvirea de cursuri de specialitate pe teme de anticoruptie validate printro examinare in cadrul unei unei comisii formate din specialisti in domeniu)

   Va fi foarte greu de dat o explicatie logica a prezentei unei astfel de prevederi in corpul legii indiferent de cine ar incerca sa o dea CCR,ICCJ sau avocatii lui Dragnea ,exceptand cazul in care se vor emite tot felul de argumente menite mai mult sa invaluie in ceata problema decat sa o rezolve

   Reiese insa tot mai des faptul ca texte de legi diferite sau chiar aliniate din aceeasi lege nu se coreleaza intre ele dand nastere la tot felul de interpretari care,dupa cum se observa ,impiedica buna desfasurare a actului de justitie prin neclaritatea lor.

   Traiasca Parlamentul ,puterea legislativa a Romaniei !
 • +19 (25 voturi)    
  ce ti-e (Luni, 15 aprilie 2019, 18:25)

  nahir [utilizator]

  și cu hamsterul ăstra.
  Zice că n-are încredere în DNA deși îi obține încă o lună de libertate, timp suficient să se însoare cu pupila lui.
 • +22 (28 voturi)    
  Un lucru e cert (Luni, 15 aprilie 2019, 18:33)

  Intermezzo [utilizator]

  Ca Dragnea a scapat. Si de-acum, pre multi va popi el.S-a comis o uriasa greseala strategica care ne va costa enorm. Iar semnalul dat corpului magistratilor e catastrofal.
  • +3 (13 voturi)    
   Poate nu! (Luni, 15 aprilie 2019, 20:30)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   UE sau rusia?
   USA or russia?
   Vom trai si vom vedea! Se mai crdeau si altii intangibili, mici dumnezei care asteptau numaratoarea oualor sau care nu raspundeau decat in fata unei iluzorii mari adunari nationale!!!
   When nothing humanly is possible anymore, God intervenes!!!
  • +3 (5 voturi)    
   nu cred (Marţi, 16 aprilie 2019, 7:44)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   că e o greșeală strategică.
   Mai curând cred că DNA a fost în sfârșit penetrată (poate știe chiar procuroarea care a înaintat excepțiile de neconstituționalitate) pt. hamster, nu de hamster că ăla era deja terminat.
 • +25 (35 voturi)    
  DNA si ICCJ complice cu infractorul (Luni, 15 aprilie 2019, 19:03)

  Cozmin II [utilizator]

  DNA si ICCJ au facut jocul infractorului.
  Cazul era clar, vinovatia era indiscutabila, era probata de martori, ICCJ nu trebuia sa dea nicio amanare, ci sa-l condamne astazi pe infractor.
  ICCJ nu a vazut ca mafia psd ataca permanent bazele justitiei, ii ataca permanent pe procurori si pe judecatori, nu a vazut ca CCR se afla in miinile infractorilor ?
  Atunci de ce sa mai lungesti, de ce sa te mai adresezi CCR ?
  Ca sa dai timp infractorilor de la CCR sau din parlament sa mai dezincrimineze niste legi, sa mai scurteze perioadele de prescriptie ?
  Este clar ca acest complet de la ICCJ este favorabil infractorului si nu tine cont de situatia in care se afla astazi justitia.
  De ce un judecator, care urmeaza sa se pensioneze peste citeva luni, participa la tragerea la sorti a completurilor de 5 ? Ca sa se reia de la zero ?
  Cind are de gind justitia sa-i elimine din sistem pe judecatorii corupti, aflati in slujba mafiei ?
  • +16 (16 voturi)    
   aha, incepeti sa va treziti la realitate (Luni, 15 aprilie 2019, 19:35)

   carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

   DNA nu este ceea ce pare, e doar o alta institutie care face pe sluga in fata coruptilor. Este remarcabil cum conlucreaza ICCJ cu DNA astfel incat sa dezamorseze dosarului lui Dragnea, dar in asa fel incat sa para totul legal.

   iar pe langa Dragnea, am tot citit in ultimele luni de clasari nerusinate, cazul lui Tariceanu fiind ultimul exemplu.

   DNA scapa borfasii pe banda iar justitia a ajuns doar o carpa in mana coruptilor. E timpul sa realizati cat de grava este situatia, Iar cand veti mai protesta, incepeti cu sedul DNA.
 • -10 (14 voturi)    
  Din alea 1001 conditii de indeplinit (Luni, 15 aprilie 2019, 19:10)

  Parzivall [utilizator]

  Una nu fu aprobata de Elvis, csa faci ncsf!!!
  • +13 (13 voturi)    
   realizezi (Luni, 15 aprilie 2019, 20:33)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   ca te bucuri ca un infractor fenteaza justitia, nu?!

   tot ce se intampla acum il face sa scape de dosare, dar NU iul face nevinovat!!! nimeni nu mai incearca sa dovedeasca nevinovatia lui dracnea!
   • -5 (7 voturi)    
    Guyz, I have great expectations from you (Luni, 15 aprilie 2019, 21:46)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Didn’t get the Irony? Omul nu o sa intre la parnaie pt urmatorul motiv, Elvis nu mai traieste ca sa il condamne!!!
    • +2 (2 voturi)    
     nu prea (Marţi, 16 aprilie 2019, 7:45)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     mai e cazul de ironii. A cam inceput deja să pută.
    • 0 (0 voturi)    
     o gluma tampita (Marţi, 16 aprilie 2019, 9:10)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     si fara haz... dar ce pretentii sa am de la postacii psd?!
 • +13 (13 voturi)    
  La 1 iunie (Luni, 15 aprilie 2019, 19:20)

  mihaipricop [utilizator]

  se mai pensioneaza un judecator moment in care procesul se reia de la 0 si nici macar nu mai e nevoie de o decizie ccr.
 • +8 (10 voturi)    
  Incep sa vad altfel problema (Luni, 15 aprilie 2019, 19:32)

  Intermezzo [utilizator]

  DNA a preferat sa-l scape momentan pe Dragnea dar a dorit sa se asigure ca nu scapa alti citeva sute daca CCR admite nulitatea completurilor nespecializate de 3, ceea ce ar fi un " absolute disaster" , vorba lui Donald Trump. Asa, dovedind ca acele completuri specializate de 3 nu sunt temeinic definite forteaza mina CCR sa le accepte ca perfect legale pe cele folosite pina acum.
  • +1 (1 vot)    
   Poate ca asa ar fi ... nu stiu daca merta (Marţi, 16 aprilie 2019, 8:54)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Dar dragnea este un infractor mai periculos decat alti 300 la un loc deoarece el are intentia, planul lui de viata, sa puna mana pe puterea absoluta in tara, mai ceva decat ceausescu. Dpdv al lui dragnea, ceausescu a fost un dictator slab.
   Eu unul nu l-am auzit niciodata pe ceausescu in discursurile lui sa se refere la el insusi asa cum o face dragnea aproape la doua fraze. Si, pot sa spun cu toata sila, ca am fost martor cu destula maturitate, la toata cariera lui de dictator.
   Pe langa dragnea, ceausescu aproape ca avea bun simt, ai zice chiar modestie, ... ii lasa pe ailalti sa-l ridice in slavi nu cred ca ii forta chiar el.
 • +13 (13 voturi)    
  ironi (Luni, 15 aprilie 2019, 20:32)

  liviu_ [utilizator]

  e ca nimeni nu mai vrea sa dovedeasca faptul ca dracnea e nevinovat, ei vor sa prescrie procesu, sa se rejudece etc etc.... tot duce spre asta!

  este extrem de GRAV cand o persoana care conduce de facto o tara este vinovat si nici nu mai ascunde ca e vinovat (fata de justitie),m doar incearca sa tergiverseze procesul!
 • +9 (9 voturi)    
  este de neinteles (Luni, 15 aprilie 2019, 20:54)

  Remarque [utilizator]

  Cum a fost posibil ca procurorul DNA sa ceara amanarea pe care dragnea si-o dorea si care a platit avocati cu bani grei tocmai ca sa obtina aceasta amanare? Cum?
  Dragnea va scapa tocmai acestei solicitari, care duce procesul pana cand se pensioneaza unul dintre judecatori, lucru care duce la reluarea procesului.
  • 0 (0 voturi)    
   cum? (Marţi, 16 aprilie 2019, 10:10)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   simplu, uite cum: "O alta coincidenta sau nu este ca exact dupa ce Dragnea a obtinut amanarea in baza exceptiilor formulate de procurorul DNA, adjuncta interimara a sefului DNA, Madalina Scarlat, a fost propusa de Tudorel Toader in functia de procuror sef al Sectiei judiciare penale din Directia Nationala Anticoruptie, adica sefa a procurorilor de sedinta ca acela care a reprezentat DNA in procesul lui Dragnea.

   Ar trebui sa stiti ca, mai ales in procesele importante, procurorul de sedinta nu se duce in instanta cu ce a visat in noaptea precedenta, ci in baza unei strategii discutate cu procurorii ierarhici superiori. Poate cu dna Scarlat. Si daca cineva, poate dna Scarlat sau altcineva, i-o fi atras atentia procurorului de sedinta ca daca niste inculpati scapa pe prescriptie in procesul lui Dragnea, lui ii va fi imputat acest lucru si i-a sugerat ce trebuie sa faca pentru a nu-i fi imputat"? - sursa: Ioana Ene Dogioiu, adevarul.ro
 • +8 (8 voturi)    
  Dna (Luni, 15 aprilie 2019, 21:35)

  Tony_K [utilizator]

  Dna e total compromis o data cu toate justitia in Romania. Cu cativa corecti in sistemul putred al justitiei, nu se face primavara. Rusine dna si tot ce inseamna justitie fata de romanii care isi vad de ale lor si muncesc pe branci sa aduca o paine cinstita pe masa. Rusine!
  • +1 (1 vot)    
   RIP DNA (Marţi, 16 aprilie 2019, 10:10)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   Dumnezeu s-o ierte, ca noi nu putem.
 • +9 (9 voturi)    
  "Minunata" justitie din Romania... (Luni, 15 aprilie 2019, 21:45)

  naitza [utilizator]

  ...m-am lamurit si cu DNA si cu ICCJ, ii pun alaturi de CCR. Rusine viermilor, pana astazi v-am sustinut. De acum, ca m-am lamurit ce hram purtati, sa nu mai aud de voi, lingeti-le bocancii infractorilor, slugi spurcate. Este clar, unii sunt " mai egali" decat altii in "statul de drept" pe care sustineti ca-l aparati. Teatru ieftin cu magistrati...
 • +10 (10 voturi)    
  INFARCT (Luni, 15 aprilie 2019, 22:10)

  baimarean [utilizator]

  DNA are alte scopuri..
  Sau intelegeri....electorale
  Zarurile sunt aruncate: numai un vot masiv si bine organizat mai poate schimba ceva....
  Nu doar la europene.
 • 0 (4 voturi)    
  Poate ca e mai bine asa (Marţi, 16 aprilie 2019, 1:55)

  John_english [utilizator]

  ...sa aștepte decizia Curții Constituționale.

  Altceva îngrijorează, un judecător iese la pensie in iunie iar procesul va fi rejudecat ... asta dacă nu intervine eventual prescripția.
  • +1 (1 vot)    
   Prescriptia asta e cacana (Marţi, 16 aprilie 2019, 8:58)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui John_english

   Pe undeva e o exprimare cum ca, perioada de prescriptie se calculeaza din momentul in care a inceput infractiunea, daca e in forma continuata. Asadar, daca ai apucat sa furi fara pauza timp de cinci ani si o zi si nu te-au condamnat (chiar daca te-au prins) poti s-o tii asa la nesfarsit, ca fapta e prescrisa si nu poti fi trimis in judecata.
   Totul e sa nu faci pauza!!
 • +1 (3 voturi)    
  Deci amanrea a fost sau n-a (Marţi, 16 aprilie 2019, 9:05)

  xrogo [utilizator]

  fost din cauza DNA?
  • +1 (1 vot)    
   a fost, este, va fi (Marţi, 16 aprilie 2019, 10:13)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   .
 • +2 (2 voturi)    
  No merge (Marţi, 16 aprilie 2019, 9:56)

  Ioko [utilizator]

  Dupa atata galagie raspundeti-va la doua intrebari iar cand veti gasi raspunsul veti avea raspunsul la toate intrebarile:
  -----------------------
  1) De cate ghinioane avea nevoie Iohannis ca cei de la PSD sa reuseasca tot ce si-au promis ca sa nu intreb cate coincidente pot exista?
  2) Credeti ca exista atata impotenta institutionala cata exista la statul asta Roman ca sa nu aiva nici o reactie sa se apere?

  Va dau si doua indicii:
  -----------------------
  1) PSD-ALDE-PNL-PMP-UDMR-Alti.Mici.Strumfi.
  2) De ce ai face un referendum dupa ce pierzi tot si nu il faci inainte de a se pierde ceea ce vrei sa salvezi prin acel referendum?....acuma serios in afara de a crede ca vei atrage mai multi la vot si sa mergi pe ideea ca daca tot nu mergi sa votezi PNL macar mergi sa votezi referendumul si poate te gandesti daca tot esti acolo mergi si la vot si banuiesc ca vor sa votam PNL asa ca nu prea inteleg acel referendum facut de Iohannis acuma cand are cel mai putin sens si ia disparut avantajul strategic in afara de cel de a momi la vot?

  Ca concluzie finala daca romanii vor sa sa va strice ploile la toti are o metoda simpla: "vor da puterea completa celor de la PSD si va vor strica toate planurile inclusiv celor de la PSD care stim sigur ca nu vor puterea in urmatoarea perioda SI E OBLIGATORIU SA O PASEZE ALTFEL NU MERGE PLANUL.......iar ca ultim argument va asigur ca pana la alegerile Europarlamentare toate institutiile statului vor fi aservite lor si toti infractorii lor vor fi scapati apoi Iohannis si PNL poate sa faca si ei pe eroii de ne va lasa uimiti si ne vom intreba pana acuma de ce nu au facut-o...MI-E TEAMA CA DE DATA ATI FACUT-O ATAT DE LATA CA VA VOR LASA ROMANII SA MURITI DE MANA VOSTRA!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by