Sebastian Ghiță anunță că își retrage candidatura la europarlamentare de pe lista Partidului România Unită (PRU) și lansează un nou atac la adresa DNA, amenințând că va sesiza Secția pentru anchetarea magistraților. Omul de afaceri, care a fugit în Serbia în 2017, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie, susține că membri ai familiei sale și "zeci de alți oameni" au fost chemați din nou la DNA de către "acoliții lui Kovesi", pentru fapte din 2010, pe care "le-au mai cercetat de 10 ori până acum".

Sebastian GhitaFoto: Agerpres

Sebastian Ghiță, care în urmă cu câteva săptămâni spunea că va fi primul candidat pe lista Partidului România Unită pentru alegerile europarlamentare, anunță acum că nu va mai candida și se va retrage de pe lista PRU.

El susține că "nimic nu s-a schimbat în România", membri ai familiei salte și "zeci de alți oameni" au fost chemați din nou la DNA de către "acoliții lui Kovesi".

Ghiță lansează un nou atac la adresa Direcției Naționale Anticorupție, susținând că procurorii "continuă să promită celor care vor să <> protecție asigurată de DNA".

"Cercetează fapte din 2010 !!! Pe care le-au mai cercetat de 10 ori până acum. Și unde au dispus expertize care au arătat că prejudiciul este ZERO. Continuă să întrebe orice om dacă știe ceva rău despre Sebastian Ghiță și continuă să promită celor care vor să "colaboreze" protecție asigurată de DNA. Continuă să trimită adrese la sute de persoane fizice și juridice pentru a intimida. Amestecul DNA în politică este nepermis!", mai susține Sebastian Ghiță.

El amenință că va sesiza procurorii de la Secția specială de anchetare a magistraților "în legătură cu aceste fapte" și va căuta "metode" să lupte "împotriva acestor practici ilegale".

De altfel, Sebastian Ghiță a mai sesizat Secția pentru anchetarea magistraților, rezultatul fiind întocmirea a două dosare penale pe numele fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi.

Într-unul dintre dosare, Kovesi este cercetată pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, care a susținut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit în 2011, când era procuror general, suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea din Indonezia a omului de afaceri Nicolae Popa.

În cel de-al doilea dosar, Laura Codruța Kovesi este acuzată, printre altele, că ar fi determinat un procuror-șef de secție să confirme un rechizitoriu nelegal prin care au fost trimise în judecată cinci persoane și este urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat și pentru cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii. Potrivit unor surse judiciare, procurorul șef de secție pe care l-ar fi determinat Laura Codruța Kovesi să confirme rechizitoriul nelegal și netemeinic și să trimită astfel în judecată cinci persoane este Gheorghe Popovici, fost procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei din Direcție, iar printre cei trimiși în judecată se află și omul de afaceri Sebastian Ghiță.

Laura Codruța Kovesi a calificat drept "fabulații exclusiv în scopul denigrării" învinuirile aduse de Secția pentru anchetarea magistraților în dosarul penal pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă. Fosta șefă a DNA a transmis, pentru HotNews.ro, că atitudinea procurorului de caz, Adina Florea, dovedește că aceasta dorește doar un dosar mediatic, și nu unul juridic, în care să se afle adevărul, iar modul în care s-a desfășurat și se desfășoară urmărirea penală în acest caz este "o pată pe obrazul justiției".