​Fostul spion israelian Rafi Eitan, şeful comandoului care l-a răpit în Argentina în 1960 pe Adolf Eichmann, unul dintre principalii responsabili de "soluţia finală", a decedat sâmbătă la vârsta de 92 de ani în Israel, a anunţat postul de radio public israelian, relatează Agerpres.

Rafi EitanFoto: Hotnews

Eitan a încetat din viaţă sâmbătă după-amiază la spitalul Ichilov din Tel Aviv, potrivit postului de radio public, care nu a furnizat alte detalii.

"Rafi era unul dintre eroii serviciilor de informaţii ai statului israelian, cu nenumărate acţiuni în favoarea securităţii Israelului", a declarat într-un comunicat premierul israelian Benjamin Netanyahu. "Vom deplânge moartea sa", a adăugat el.

Moartea lui Eitan a suscitat un rar elogiu din partea serviciului de securitate internă israelian, Shin Bet.

"Rafi, care era unul dintre fondatorii secţiunii operaţionale a Shin Bet, a condus şi a participat la zece operaţiuni istorice care vor rămâne secrete încă mulţi ani", a afirmat într-un comunicat Nadav Argaman, şeful Shin Bet. Eitan era "un combatant înnăscut, care se ţinea de misiunea sa şi pe care o considera corectă", l-a omagiat într-un comunicat şi preşedintele israelian Reuven Rivlin.

Născut în noiembrie 1926 într-un kibuţ într-o Palestină aflată atunci sub mandat britanic, Eitan s-a alăturat serviciilor secrete israeliene Mossad în anii 1950. El a avansat apoi în ierarhie până la preluarea conducerii operaţiunilor Mossad şi a participat la capturarea, la Buenos Aires, a lui Eichmann, l-a adus în Israel, unde acesta a fost judecat şi spânzurat în 1962 pentru responsabilitatea sa în exterminarea a milioane de evrei între 1939-1945.

În afară de rolul său în răpirea lui Adolf Eichmann, Rafi Eitan este cunoscut de asemenea pentru că a fost agentul de legătură al lui Jonathan Pollard, un analist din marina americană, arestat în 1985 şi încarcerat în SUA timp de 35 de ani pentru spionaj în favoarea Israelului. În urma acestui caz, care a provocat o gravă criză de încredere între SUA şi Israel, el a fost sub incidenţa unui mandat de arestare american. În 2006, la vârsta de 79 de ani, el a fost ales în parlament şi a preluat conducerea Partidului Pensionarilor, devenind ulterior ministru pentru pensii.