Proiect OUG. Alte modificări la legile penale cu miză directă pentru șeful PSD

de C.D., M.H.     HotNews.ro
Vineri, 22 martie 2019, 19:14 Actualitate | Esenţial


Liviu Dragnea
Foto: Captura video
O serie de modificări la Codul Penal și legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție ar putea fi în beneficiul lui Liviu Dragnea, condamnat în dosarul angajărilor fictive și urmărit penal în Tel Drum.

Mai exact este vorba despre reducerea unor termene de prescripție a răspunderii penale și de abrogarea unui articol din legea 78 în baza căruia șeful PSD a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

Reducerea termenelor de prescripție în forma din proiectul de OUG, art. 154 CP:
 • de la 10 ani la 8 ani „când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani”,
 • de la 8 ani la 6 ani „când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 de ani”.
Totodată, una dintre modificările propuse în proiectul de ordonanță de urgență, obținut de HotNews.ro vizează schimbarea Articolului 155 din Codul Penal, referitoare de întreruperea cursului prescripției răspunderii penale.

Astfel, articolul 155 se modifică și va avea următorul cuprins:
 • (1) Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe pentru fiecare faptă și persoană prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal (conform CP actual)
 • (2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție.
 • (3) Prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate
 • (4) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripție a răspunderii penale, cu respectarea dispozițiilor alin (3)
La modificarea acestui acest articol se menționează că textele au fost declarate constituționale, dar "comportă discuții din perspectiva avizului Comisiei de la Veneția și a conformității lor cu reglementările și jurisprudența UE".

De asemenea, potrivit proiectului, se abrogă art. 13/2 din legea legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție care prevede:
 • În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime
Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive și în baza acestui ultim articol care ar urma să fie abrogat.
 • Extras minuta instanței: „În baza art.25 din Codul penal 1969 rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000 în referire la art.248 din Codul penal 1969 cu aplic. art.5 din Codul penal, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu sub forma instigării, condamnă inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, la pedeapsa principală de 3 ani şi 6 luni închisoare”.
Dragnea a fost condamnat în baza legii penale mai favorabile, respectiv vechiul cod penal care prevedea o pedeapsă maximă pentru infracțiunea săvârșită de 5 ani cu închisoare.

În dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea este urmărit penal de DNA pentru:
 • constituirea unui grup infracțional organizat (pedeapsă maximă 5 ani închisoare și interzicerea unor drepturi)
 • două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (pedeapsă maximă 7 ani și interzicerea unor drepturi)
 • două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul(pedeapsă maximă 7 ani și interdicția de a exercita o funcție publică).
Faptele din dosarul angajărilor fictive au fost comise în perioada 2006-2013. În dosarul Tel Drum faptele au fost comise între 2001-2012. În ambele cazuri ar putea interveni prescripția.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14431 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  România, noapte bună ! (Vineri, 22 martie 2019, 19:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  O țară fără viitor, capturată prin CRIMA de o grupare de infractori care au distrus tot ce era de distrus.
  • +2 (2 voturi)    
   E simplu! Stam in strada pana pleaca ei! (Sâmbătă, 23 martie 2019, 11:47)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Stam cu randul in strada, cum am facut la OUG 13, doar ca mergem pana la capat. Intr-o saptamana au plecat. Facem alegeri anticipate si ii scoatem in afara legii, ii bagam in puscarie pe toti din PSD-ALDE si am salvat Romania. Totul in cateva luni. Va astept!
 • +13 (15 voturi)    
  Dictatura (Vineri, 22 martie 2019, 19:26)

  florinos [utilizator]

  Asa a început si dictatura lui Erdogan in Turcia, a schimbat legile in favoarea lui, a izgonit investitorii si acum se vad rezultatele, Turcia are 20% deficit, noi de-abia am sărit in 2 ani la 5% de la 2%, mulțumim PSD si Liviu Dragnea, veți rămâne in pagina neagra a Istoriei României.
  • +7 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 22 martie 2019, 23:09)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui florinos

 • +13 (15 voturi)    
  " Guvernarea " hotilor pt. hoti (Vineri, 22 martie 2019, 19:40)

  Plagarus [utilizator]

  Astia "reprezinta " astazi RO ?
  • +9 (11 voturi)    
   Asa a fost PSD din totdeauna (Vineri, 22 martie 2019, 23:09)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Doar si-au data arama pe fata. La vot cu totii pe mai.
 • +13 (17 voturi)    
  Din punctul meu de vedere... (Vineri, 22 martie 2019, 19:47)

  Dan_Nemes [utilizator]

  Prescrierea nici nu ar trebui sa existe.

  Ba mai mult eu consider ca odata cu trecerea timpului pedeapsa minima ar trebui sa creasca exponential astfel vinovatul ar face bine sa recunoasca cat mai repede fapta ca sa nu se trezeasca cu o pedeapsa de 30 de ani in loc de 3 ani pentru ca a fost condamnat la dupa 10 ani de la fapta.

  Cel putin asa cred eu....
 • +13 (17 voturi)    
  dragnea (Vineri, 22 martie 2019, 20:13)

  ------ [utilizator]

  De cand sunt la putere,nu au facut nimica decat sa modifice legile justitiiei in favoarea lor,oameni mai toxici ca psd nu cred sa mai avem vreodata
 • +14 (16 voturi)    
  He-he-he (Vineri, 22 martie 2019, 20:22)

  rad_prostii [utilizator]

  Poporul doarme in opinci in timp ce pamantul se surpa sub picioarele lui. Sunt majoritatea covarsitoare la fel cu Dragnea. Mint, fura
 • +12 (16 voturi)    
  Butonul nuclear euroepan (Vineri, 22 martie 2019, 21:21)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  De ce anume este nevoie? Ce trebuie sa mai faca acesti trogloditi comunisti ca sa convinga UE sa se distanteze si sa excluda partidele astea de infractori de familia europeana si sa invoce articolul 7?

  Chiar e nevoie sa puna un infractor interlop la conducerea DNA si DIICOT sau la ministerul justitiei sau MAI si sa moara nevinovati? Cat mai trebuie sa sufere Romania?!

  Am ajuns iar sa depindem de altii sa ne salveze si ca de obicei, sperantele noastre sunt degeaba pentru ca nimanui nu ii pasa de noi. Doar de pozitia strategica a tarii sau de resurse. Dar cand e sa ne ajute cu adevarat, toti "o sa", toti "condamna", toti "avertizeaza" si atat.

  UE, daca chiar vrei ca Romania sa fie singura tara corupta cu un viitor, fa ceva odata!
 • +10 (12 voturi)    
  Demisia Bubita! (Vineri, 22 martie 2019, 22:57)

  dd68 [utilizator]

  Este sansa ta...ultima...sa iesi onorabil din kk prin demisia din guvern...
 • +10 (10 voturi)    
  Mostenirea imperiului Otoman (Vineri, 22 martie 2019, 23:24)

  John_english [utilizator]

  Nu-i de mirare.

  Romanii isi aleg conducatorii care sa-i lase sa fure mai mult.
 • +4 (4 voturi)    
  cum se radicalizeaza tara asta? (Sâmbătă, 23 martie 2019, 1:57)

  Coco Whistle [utilizator]

  nu se. avem lideri de rahat. inclusiv la dreapta cea noua. mesajele nu exista, nu se face educatie, nu exista puncte constructive. ma intreb daca exista intr-adevar un interes real in a face ceva ptr romania. fara o cumunicare transparenta, inteligente cu poporul suveran nu se face decit a se repeta ceea ce stim.la munca usr si plus, e nevoie de mobilizarea populatiei ca in timp de razbel.o turma nu poate exista de sine statator.
 • +4 (4 voturi)    
  vorbeste lumea ca ... (Sâmbătă, 23 martie 2019, 6:36)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  ca tot vorbim de administratie cu dedicatie, ia priviti cum devine situatia cu o tanti-doamna plina de patriotism dezinteresat ... :

  curand isi scoate tanti olguta repejor inc-o pensie speciala c-a fost primareasa ...

  deci o sa aiba una pe contributie, ca orice fost angajat. deocamdata deja se incadreaza la una speciala-maricica, ca a fost in senat. urmeaza si-nca una tot speciala, c-a fost primareasa ... si a treia, tot speciala, c-a fost ministru ... pe barbatelu' dumneaei l-a-mpins la bruxelles, sa ridice si dumnealui pe numele propriu mai usor o lefusoara mare-mare ... si dumnealui se-ncadreaza deja la o pensie speciala ... da' de zis zice de altii ca se aranjeaza singuri ...

  iar dumneaei lucreaza mai mult pentru popor, chiar nu se vede ... ??? nu dumneaei afirma ca se pronunta ferm si corect pentru pensia pe contributivitate ca fiind singura cuvenita cinstit ...??? pentru curiosi, uite-asa se traieste o viata facand chiar nimic, doar din promisiuni si dand din gura prin prezidii, pe la diferite feluri de adunari tematice ... si a dumnealui, si a dumneaei ...!!!
 • 0 (2 voturi)    
  Justitie posibila... (Sâmbătă, 23 martie 2019, 10:14)

  John M. [utilizator]

  Pentru a depasi o situatie -cred- unica in istoria oricarei tari (de ani de zile se incearca condamnarea unui ticalos care are la mana toate parghiile puterii si un nemernic de ministru care intoarce pe dos sistemul juridic pentru a-l salva) ar trebui sa se cada la o intelegere: Dragnea si sluga Toader sa renunte la toate pozitiile de putere si sa iasa definitiv din viata publica in schimbul renuntarii la toate acuzatiile. Tara ar castiga enorm din disparitia acestor doi impostori si intoarcere ei la normalitate.
  • +2 (2 voturi)    
   Ceausescu a renuntat doar impuscat (Sâmbătă, 23 martie 2019, 11:05)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   iar slugile de acum sunt exact ca cele din 89.

   Ceva trebuie sa se schimbe la poporul roman.

   Dragnea & Co sunt acolo pentru ca cineva ii susține.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by