NATO cere Rusiei să pună capăt abuzurilor și să redea Crimeea controlului Ucrainei, într-o declarație emisă luni, la cinci ani de la anexarea ilegală a peninsulei de către Federația Rusă. Declarația vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin este așteptat luni în prima sa vizită în Crimeea, după alipirea forțată a acesteia în 2014.

HotNews.roFoto: Hotnews

”În urmă cu cinci ani, Rusia a folosit forța împotriva Ucrainei pentru anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeei. Această violare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei este o serioasă încălcare a dreptului internațional și o provocare majoră la adresa securității euro-atlantice. Condamnăm ferm acest act, pe care nu îl vom recunoaște. Cerem Rusiei să redea Crimeea controlului Ucrainei și ne reafirmăm sprijinul total pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul granițelor terestre și maritime, recunoscute internațional. Crimeea este teritoriu ucrainean”, se arată în declarație.

Totodată, NATO a cerut stoparea consolidării "în curs" a dispozitivului militar rusesc din Crimeea și în regiunea Mării Negre.

"Condamnăm consolidarea generalizată a dispozitivului militar rusesc în curs în Crimeea și suntem preocupați de voința pe care o afișează Rusia de întărire suplimentară a dispozitivului militar în regiunea Mării Negre", a denunțat Consiliul Atlanticului de Nord, instanța civilă care guvernează NATO, într-o declarație.

Președintele Vladimir Putin ar urma să se deplaseze luni în Crimeea pentru a celebra 5 ani de la anexarea peninsulei ucrainene.

NATO cere Rusiei să pună capăt imediat abuzurilor în ceea ce privește anexarea ilegală a peninsulei, să elibereze prizonierii politici și ostaticii ucraineni și să permită accesul în Crimeea pentru organismele internaționale de monitorizare.

”Orice tentativă de a legitima sau normaliza anexarea ilegală a Crimeii trebuie să înceteze”, se mai arată în declarație.