Judecătorii de la Tribunalul Mureș au hotărât suspendarea şedinţelor de judecată zilnic, timp de o jumătate de oră, până la abrogarea unor prevederi ale OUG 7/2019, iar magistraţii vor purta brasarde albe. Totodată, magistraţii Judecătoriei Miercurea Ciuc au luat decizia să continue protestul început în data de 27 februarie și suspendă şedinţele de judecată timp de o oră.

Protest magistrati BucurestiFoto: Hotnews

"Adunarea Generală a judecătorilor de la Tribunalul Mureş, întrunită în şedinţa din data de 5 martie, a hotărât ca, începând cu data de 6 martie, până la data abrogării OUG nr.7/2019, în partea care excedează reglementarea privind accesul şi respectiv promovarea în profesia de magistrat, judecătorii Tribunalului Mureş vor adopta ca formă de protest suspendarea zilnică a activităţii, timp de o jumătate de oră, în intervalul ora 9,30-10,00, precum şi purtarea de banderole albe", au arătat judecătorii Tribunalului Mureş.

Pe perioada suspendării vor fi judecate doar cauzele care au caracter urgent.

De asemenea, Adunarea Generală a judecătorilor de la Judecătoria Târgu Mureş a decis, începând din această săptămână, până în 15 martie, să suspende şedinţele de judecată câte o jumătate de oră zilnic, timp de două săptămâni, în semn de nemulţumire faţă de modul de adoptare a OUG 7/2019.

Astfel, în perioada 4-15 martie 2019, Judecătoria Târgu Mureş îşi suspendă şedinţele de judecată de la ora 10,00 până la ora 10,30.

Săptămâna trecută, timp de patru zile consecutiv, magistraţii din Târgu Mureş, judecători şi procurori, au protestat în faţa Palatului de Justiţie cerând abrogarea parţială sau integrală a OUG 7/2019.

De asemenea, potrivit magistrații Judecătoriei Miercurea Ciuc își vor suspenda activitatea în perioada 4-8 martie.

"Există o hotărâre a Adunării Generale a judecătorilor din cadrul acestei instanţei, din data de 4 martie, în care s-a stabilit că protestul declanşat pe data de 27 februarie să se continue şi în perioada cuprinsă între 4 şi 8 martie, adică până vineri inclusiv. Iar forma de protest nu va fi suspendarea activităţii şi doar suspendarea şedinţelor de judecată timp de o oră, în această perioadă. Ora în care se va suspenda fiecare şedinţă depinde de titularul completului respectiv, pentru că nu toate şedinţele încep la aceeaşi oră", a declarat judecătorul Csaszar Istvan, pentru Agerpres.

Acesta a subliniat că după această săptămână urmează să se ia în discuţie dacă magistraţii Judecătoriei Miercurea Ciuc vor continua protestul şi sub ce formă.

Judecătorii de la Miercurea Ciuc au început protestul împotriva Ordonanţei 7 în data de 27 februarie, când au luat decizia, într-o şedinţă a Adunării Generale, să suspende parţial activitatea în dosarele care nu prezintă urgenţă, până în data de 1 martie.

De asemenea, magistraţii au pichetat şi sediul Palatului de Justiţiei din Miercurea Ciuc, în data de 27 februarie, alături de procurorii harghiteni.