Câteva sute de magistrați au protestat vineri pe treptele Palatului de Justiție din București, față de controversata Ordonanță de urgență care a modificat din nou legile justiției. Câteva sute de magistrați au ieșit în fața instanțelor și la Cluj-Napoca, Oradea sau Constanța. "Este halucinant și revoltător că mii de magistrați atrag atenția că nu este în regulă, iar dânsul (ministrul Justiției - n.r.) ne ignoră", a declarat pentru HotNews șeful Parchetului Judecătoriei Constanța, Viorel Teliceanu.

protest Palatul de JustitieFoto: Hotnews

UPDATE 13:50 Și Magistrații din Botoșani au protestat față de OUG 7.

UPDATE 13:30 Judecătorii din Sibiu au organizat un "protest mut” în faţa instanţei de judecată, potrivit unui comunicat al Judecătoriei Sibiu.

Pe de altă parte, Adunarea generală a judecătorilor din Judecătoria Sibiu a decis suspendarea activității de judecată în perioada 4 - 8 martie, între orele 10,00 - 11,00, în semn de protest față de recentele modificări aduse legilor justiției prin OUG 7.

UPDATE 13.00Și la Constanța, peste 100 de judecători de la toate cele trei instanțe și procurori de la Parchetul Judecătoriei și DNA au protestat timp de aproximativ o jumătate de oră pe treptele Judecătoriei Constanța.

Șeful Parchetului Judecătoriei Constanța, Viorel Teliceanu, spune că, atât timp cât ministrul Justiției "va merge mai departe" cu Ordonanța 7, "vor merge mai departe și protestele".

"Dânsul merge mai departe cu OUG 7, mergem și noi mai departe cu protestele. Este halucinant și revoltător că mii de oameni, de magistrați, atrag atenția că nu este în regulă, iar dânsul ne ignoră, mai ales că nu discutăm despre niște drepturi ale noastre, despre bani sau concedii. Dar... fiecare înșelege ce dorește. Se vor crea blocaje, iar dânsul ne ignoră", a declarat pentru HotNews șeful Parchetului Constanța.

UPDATE 12.31 Magistrații din Capitală au încheiat protestul.

La ora 12.30, magistrații s-au retras în aplauzele susținătorilor de pe trotuar și în claxoanele unor mașini care treceau prin fata Palatului de Justiție.

UPDATE 12.08 Zeci de magistrați protestează în fața Palatului de Justiție din Capitală. Magistrații protestează în liniște.

De cealaltă parte a străzii, câțiva protestatari au adus bannere cu mesaje de susținere și cu un mesaj prin care cer abrogarea OUG 7.

Pe bulevard, multe dintre mașinile care trec claxonează în semn de susținere cu magistrații.

UPDATE 12.10 Zeci de magistrați protestează și în fața Palatului de Justiție din Cluj-Napoca.

"Solicităm președintelui CSM să sesizeze Curtea Constituțională cu un conflict între Guvern și autoritatea judecătorească întrucât Ordonanța 7 a fost adoptată fără consultarea CSM și fără consultarea magistraților. Nu era nicio urgență de adoptare, iar OUG 7 trebuie abrogată. (...) S-a primit acum 2 zile o circulară de la CSM prin care s-a solicitat tuturor judecătorilor și procurorilor să își exprime opinia cu privire la OUG 7. Din câte cunosc, nicio adunare generală nu a fost de acord cu această ordonanță", a declarat judecătorul Cristi Danileț.

Judecătorii Tribunalului Cluj au decis, vineri, suspendarea totală a activității, zilnic, timp de o oră, începând cu 4 martie, și vor purta banderole albe în semn de protest față de controversata Ordonanță de urgență care a modificat din nou legile justiției. De asemenea, judecătorii de la Tribunalul Cluj și de la Judecătoria Cluj-Napoca, alături de procurori de la parchetele de pe lângă cele două instanțe, vor protesta din nou vineri, de la ora 12.00, în fața Palatului de Justiție.

Magistrații clujeni au suspendat activitatea din 25 februarie și în 1 martie, iar astăzi au decis în Adunarea Generală continuarea protestelor.

Astfel, începând din 4 martie magistrații Tribunalului Cluj își suspendă total activitatea timp de o oră pe zi, în intervalul 10.00-11.00 și vor purta banderole albe.

"Înțelegem să reluăm activitatea de judecată din respect pentru justițiabili, care la rândul lor au înțeles situația noastră și au respectat decizia de suspendare a activității în intervalul 25 februarie - 1 martie”, au anunțat vineri reprezentanții Tribunalului Cluj.

De asemenea, judecătorii de la Tribunalul Cluj și de la Judecătoria Cluj-Napoca, alături de procurori de la parchetele de pe lângă cele două instanțe, vor protesta din nou vineri, de la ora 12.00, în fața Palatului de Justiție, potrivit judecătorului Cristi Dănileț. Au fost anunțate proteste ale magistraților și în București, dar și în mai multe județe.

Procurorii și judecătorii din aproximativ 80 de parchete și instanțe din mai bine de jumătate dintre județele țării au declanșat proteste - suspendarea activității judiciare, suspendarea activității cu publicul sau manifestații în fața instanțelor - nemulțumiți de Ordonanța 7, care modifică legile justiției.

Luni, ministrul Tudorel Toader a anunțat abrogarea articolului din OUG care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți în funcțiile de la vârful parchetelor. Rezultatul nu i-a mulțumit însă pe magistrați, care cer ca OUG 7 să fie abrogată în totalitate, iar numărul celor care s-au alăturat protestelor declanșate săptămâna trecută a crescut de la o zi la alta.