​La votul din Comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European s-a dus o luptă între PSD-ALDE, pe de-o parte, și PNL, USR-PLUS și independenta Monica Macovei, pe de altă parte, care au încercat să-și convingă colegii din alte state UE să dea un anumit vot față de Laura Kovesi. La un moment dat, Judith Sargentini (Verzi), vicepreședintă a Comisiei LIBE, i-a reproșat lui Grapini că a numărat eronat voturile și i le-a luat din mână să le numere din nou.

Maria GrapiniFoto: Hotnews

În cele din urmă, în Comisia LIBE, Kovesi a obținut 26 de voturi, candidatul fracez Jean-François Bohner, 22 de voturi, iar cel german, Andrés Ritter, un singur vot.

Astfel, Parlamentul European, bazat și pe opțiunea unui panel de experți independenţi care au selectat-o pe Kovesi pe prima poziție pentu postul de procuror european-șef, are un cuvânt greu în negocierile cu Consiliul Uniunii Europene, prezidat de Guvernul Dăncilă.

Votul din comisia LIBE arată și faptul că PSD și ALDE România sunt tot mai izolați în cadrul familiilor lor politice, S&D respectiv ALDE Europa, și nu mai reușesc să convingă pe nimeni să-i urmeze în Europa. În schimb, PNL, care are doar un membru plin în Comisia LIBE, pe Traian Ungureanu, și USR-PLUS, care îl au doar pe Cristian Preda în Parlamentul European, alături de Monica Macovei (europarlamentar independent în România, dar membru al grupului conservatorilor în PE) au reușit să coaguleze în jurul lor europarlamentari din propriile grupuri, dar și din alte grupuri politice.

Cei de la PNL s-au mobilizat și au împins în Comisia LIBE europarlamentari liberali care au putut să voteze în locul unor deputați europeni PPE străini, care nu au fost prezenți și au cedat locul unor liberali români ca Siegfried Mureșan, Marian Jean Marinescu, Adina Vălean sau Cristian Bușoi, care au votat-o pe Kovesi.

Încrâncenarea și miza pe care au jucat-o PSD-iștii și aliații din jurul lor, Maria Grapini și cei de la ALDE România, s-a văzut și la numărătoarea voturilor din Comisia LIBE, unde Grapini mai avea puțin și se lua la ceartă cu europarlamentarul olandez Judith Sargentini (Verzi), vicepreședintă a Comisiei LIBE. Olandeza i-a reproșat lui Grapini că a numărat eronat voturile și i le-a luat din mână să le numere din nou.

De asemenea, de notat că pretendentul francez la șefia Parchetului UE, Jean-François Bohner, a beneficiat de întregul sprijin și de puterea de negociere imensă a Guvernului Franței, dar nu a reușit să o depășească pe candidata româncă Laura Kovesi, în Parlamentul European. Procurorul francez reușise însă să obțină votul indicativ al celor 22 de ambasadori ai statelor UE aderente la noul mecanism al Parchetului European, cu ajutorul influenței statului Francez, dar și pe fondul atitudinii evidente a Guvernului Dăncilă de a submina șansele candidatei românce, Laura Kovesi.