​Candidatul român pentru funcția de procuror-șef european, Laura Kovesi, s-a aflat, aprope o oră, sub tirul întrebărilor deputaților europeni, dar și ale presei, la Parlamentul European, unde a fost audiată, alături de contracandidații săi la funcția de procuror-șef european, Jean-François Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Grapini vs KovesiFoto: AGERPRES

Cei 3 candidați au fost audiați marți de Comisiile reunite de Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și de Control bugetar (CONT), care au împreună 100 de membri din toate cele 28 de state UE.

Dintre toți europarlamentarii, Maria Grapini (Romania - Partidul Puterii Umaniste, S&D) a fost cea mai agresivă față de candidata româncă la funcția de procuror-șef european.

Candidatul francez, Jean-François Bohnert, a reușit să atragă simpatia multor europarlamentari, vorbind în mai multe limbi europene, însă au fost și deputați europeni, ca Sophia in 't VELD (ALDE, Olanda), care i-au pus la îndoială capacitatea de a fi „un pitbull” în lupta contra fraudei.

Andres Ritter, candidatul din Germania, a avut o prestație care a putut părea mai degrabă ștearsă, în fața europarlamentarilor.

În comisia CONT, Kovesi a câștigat decizia, cu 12 puncte, în timp ce Bohnert a obținut 11 voturi, iar Ritter, unul singur.

Miercuri, la ora 12,00, și Comisia LIBE este așteptată cu un vot.