Protestele judecătorilor și procurorilor față de controversata ordonanță care modifică legile justiției continuă să se extindă. Marți, la o zi de la anunțul ministrului Justiției că va abroga un articol din OUG, deși magistrații au solicitat abrogarea în totalitate a ordonanței, Judecătoria Târgoviște a anunțat că îşi suspendă activitatea timp de patru zile, o măsură similară fiind luată și de procurorii Parchetului Tribunalului Harghita și de judecătorii din Sibiu. De asemenea, marți au fost noi proteste în stradă ale judecătorilor și procurorilor din Cluj și Constanța.

Protestul magistraților din BucurestiFoto: Hotnews

UPDATE 17.00 Curtea de Apel București anunță că a decis marți solidarizarea de principiu cu judecătorii şi procurorii care protestează față de OUG 7.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, cu unanimitate, şi-au însuşit conţinutul decizia Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii privind adoptarea OUG nr. 7/2019. În acest context, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, inclusiv membrii ai Asociaţiei Procurorilor din România, şi-au exprimat dezacordul cu privire la opinia exprimată public de către această asociaţie privind OUG nr. 7/2019.

UPDATE 16.40 Și procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa au anunțat că se alătură protestelor magistraților din ultimele zile și își suspendă activitatea până vineri, zilnic, între orele 8.00 - 12.00.

"De asemenea, dacă vor fi solicitați de instanță, colegii noștri se vor prezenta, dar vor purta banderole albe pe brațe”, a declarat pentru Mediafax Zafer Sadâc, purtătorul de cuvânt al instituției.

UPDATE16.30 Și Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a anunțat, marți, că suspendă activitatea în următoarele două săptămâni și organizarea unei acțiuni de protest marți după-amiaza.

De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava se delimitează de Asociaţia Procurorilor din România: “Având în vedere poziţia exprimată de conducerea APR, fără consultarea prealabilă a procurorilor, întrucât asociaţia nu reflectă interesele procurorilor raportat la realitatea juridică actuală”.

UPDATE 16.15 Procurorii mai multor parchete din Constanța au ieșit și marți să protesteze în fața sediului Parchetului Judecătoriei Constanța, ei cerând abrogarea în totalitate a Ordonanței de Urgență care modifică legile justiției.

Protestul a început la ora 16.00.

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Constanța, Viorel Teliceanu, a declarat, pentru HotNews.ro că măsura anunțată de ministrul Justiției nu este suficientă, iar la întâlnirea de la Guvern au participat exact oamenii de care magistrații s-au delimitat și care nu îi reprezintă, ci "se reprezintă doar pe ei".

"Este ceva halucinant ce am văzut. Ne aruncă praf în ochi cu salariile IT-iștilor. Foarte bine că le dă înapoi cum erau, dar noi nici nu am discutat despre așa ceva. (...) Faptul că se abrogă doar acel articol este insuficient. Discutăm și despre faptul că se introduce noua clauză de eliberare din funcție privind buna reputație, despre problema delegărilor, care blochează sistemul judiciar, și despre recomandările MCV. Noi suntem suficient de inteligenți să ne dăm seama că e doar praf în ochi aruncat de domnul ministru", a declarat pentru HotNews.ro prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Constanța, Viorel Teliceanu.

UPDATE 15.30 Judecătorii din Sibiu anunță și ei suspendarea lucrărilor în perioada 27 februarie - 1 martie, în intervalul orar 10 - 11.

Adunarea generală a judecătorilor de la Judecătoria Sibiu a decis marți însușirea revendicărilor formulate de Asociația Forumul Judecătorilor din România.

În 1 martie se va organiza o nouă Adunare generală, pentru reanalizarea situației și adoptarea unor noi forme de protest, după caz.

UPDATE 12.30 Un nou protest în stradă al magistraților clujeni

Un nou protest al magistraților clujeni are loc la această oră în fața Palatului de Justiție, judecătorii și procurorii considerând că negocierile de luni de la Guvern au eșuat, iar Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției trebuie abrogată în totalitate.

Protestul a început la ora 12.00.

Magistrații clujeni au fost primii care au ieșit în stradă, vineri, pentru a protesta față de ”abuzurile legislative”. De asemenea, judecătorii din Tribunalul Cluj au anunțat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână.

Judecătorul Cristi Danileț, care a inițiat protestele megistraților de la Cluj, a declarat, luni seară, pentru HotNews.ro, că decizia ministrului Justiției de a abroga din OUG 7 doar articolul care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la șefia parchetelor este "un praf în ochi și o abureală", pentru că rămân în vigoare multe alte prevederi care afectează independența magistraților. El afirmă că ordonanța trebuie abrogată în totalitate, că judecătorii și procurorii trebuie să continue protestele și că singura soluție este sesizarea Curții Constituționale.

Magistrații Judecătoriei Târgoviște au anunțat că au decis să se alăture colegilor din țară și au hotărât, în cadrul Adunării Generale, suspendarea activității instanței, începând de marți până vineri.

Dosarele care au termen de judecată în această perioadă sunt amânate, cu excepţia celor care au caracter urgent, cum ar fi ordin de protecţie, ordonanţă preşedinţială, cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauze privind inculpaţi faţă de care există sau se solicită luarea/prelungirea/menţinerea unor măsuri preventive din cadrul camerei preliminare şi a fondului.

Activitatea mai multor parchete din oraşe precum Pitești, Constanța și Timişoara a fost suspendată deja de luni, pentru câteva zile, în semn de protest față de modificările aduse legilor justiției.

De asemenea, procurorii Parchetului Tribunalul Harghita şi din unităţile din subordine îşi suspendă activitatea judiciară, începând de marţi și până în 1 martie.

Potrivit unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, prim-procuror adjunct Sorin Mihai Colceriu, procurorii au apreciat "că sunt ameninţate principiile de bază ale statului de drept, precum independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat, prin adoptarea OUG 7/2019" şi au decis cu majoritate de voturi suspendarea activităţii judiciare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorgheni şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa.

Prim-procurorul adjunct Sorin Mihai Colceriu a declarat pentru Agerpres că procurorii vor merge în sală şi vor anunţa că există o formă de protest şi, potrivit procedurilor, judecătorul trebuie să amâne cauza.

"Nu intrăm în şedinţele normale, intrăm în şedinţele urgente, tot ce înseamnă arestări sau cauze cu minori. (...) Am mers pe varianta că procurorul va merge în sală şi va arăta că suntem într-o formă de protest şi nu va participa la cauze şi atunci judecătorul trebui să amâne, pentru că lipsa reprezentantului Ministerului Public echivalează cu nulitatea acelei şedinţe", a explicat Colceriu.

De asemenea, procurorii intenţionează să organizeze, miercuri, un protest în faţa Palatului de Justiţie din Miercurea Ciuc.

CITEȘTE ȘI: Procurorii Parchetului General poartă banderole în semn de protest. Lista instanțelor și parchetelor din țară care protestează față de controversata ordonanță a legilor justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni seară că prevederea din Ordonanța de Urgență 7 care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor va fi abrogată. Este singura modificare din controversata Ordonanță de modificare a legilor justiției la care Guvernul renunță. Au rămas astfel în vigoare celelalte prevederi controversate, precum scoaterea Secției de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general sau delegarea procurorilor în funcții de conducere.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției la finalul întâlnirii de două ore de la Guvern la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă și președintele CSM, Lia Savonea, dar și reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociației Magistraților, Asociației Procurorilor, Inspecției Judiciare și ai Secției de anchetare a magistraților. Mulți dintre magistrați spun că asociațiile care au mers la Guvern nu au reprezentativitate și că nu renunță la proteste, singura soluție fiind abrogarea integrală a OUG 7.

Trei asociații ale magistraților care au refuzat să meargă la întâlnirea de luni de la Guvern cu premierul și cu ministrul Justiției - Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” - au transmis, din nou, marți, că independența justiției nu se poate negocia. Reprezentanții celor trei asociații spun că nemulţumirile magistraților nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon, cu privire la abrogarea viitoare şi incertă a unui simplu text din ordonanța de urgență care putea avea destinatari exclusiv "pe persoană fizică”, din rândul judecătorilor doritori să aspire la o funcţie de conducere de rang înalt în parchete.