Procurorii Parchetului General s-au solidarizat și ei cu magistrații și procurorii din țară care au declanșat proteste față de controversata Ordonanță de Urgență care modifică din nou legile justiției. Astfel, ei vor purta banderole în semn de protest.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adunarea Generală a procurorilor din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a hotărât luni, cu majoritatea voturilor, solidarizarea de principiu cu acțiunile magistraților împotriva adoptării OUG nr. 7/2019. În acest sens procurorii Parchetului General vor purta o banderolă, "până la remedierea situației", în semn de protest față de modul în care Guvernul a înțeles să modifice legile justiției, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Public.

Adunarea Generală și-a exprimat, de asemenea, acordul cu privire la conținutul Hotărârii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii potrivit căreia modificările aduse prin OUG 7 conținând prevederi neconstituționale și care pot conduce la un blocaj instituțional și la punerea Ministerului Public în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile specifice prevăzute de Constituție și legile organice.

De asemenea, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 București, au decis în Adunarea Generală a Procurorilor suspendarea activității începând de luni, inclusiv, urmând a-și desfășura activitatea doar în acele cauze în care se apreciază că există urgență.

S-a decis, de asemenea, susținerea punctului de vedere emis de Parchetul General și de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii referitor la modalitatea de adoptare a OUG 7 și delimitarea de punctul de vedere al Asociației Procurorilor din România.

Până acum, au decis suspendarea activității următoarele instanțe: Tribunalul Cluj, Tribunalul Maramureș ( magistrații poartă și banderole pe braț) , judecătoriile Sector 2 București, Dej, Cluj, Târgoviște și Gherla.

De asemenea, la Curtea de Apel Pitești este suspendată activitatea cu publicul, iar magistrații Tribunalului Specializat Mureș poartă banderole și vor protesta în fața instituției timp de cinci zile, în timp ce Curtea de Apel Brașov a declanșat luni procedura de revocare a Liei Savonea, președintele CSM.

Parchete cu activitate judiciară suspendată: Parchetul Judecătoriei și Parchetul Tribunalului Constanța, Parchetul Judecătoriei Brașov, Parchetul Judecătoriei Timișoara, Parchetul Judecătoriei Pitești, Parchetul Tribunalului Argeș, Parchetul Tribunalului Mureș, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Bacău, Parchetul Judecătoriei Cluj, Parchetul Judecătoriei Turda, Parchetul Judecătoriei Gherla, parchetele judecătoriilor sectoarelor 1,3,5,6 București și DIICOT.

Parchete unde este suspendată activitatea cu publicul: Parchetul Judecătoriei Buzău, Parchetul Judecătoriei Roman, Parchetul Judecătoriei Târgu Mures, Parchetul Judecătoriei Iasi, Parchetul Judecătoriei Sector 2 și Parchetul Tribunalului București.