Alegerile parlamentare din Moldova au fost marcate de "indicii puternice de cumpărare de voturi și abuz de resurse ale statului", au afirmat luni observatorii OSCE, citaţi de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un comunicat, misiunea de observatori salută o "o concurență reală" și apreciază că "drepturile fundamentale au fost respectate, global".

"Dar campania (...) a fost afectată de acuzații de presiuni asupra funcționarilor și indicii puternice de cumpărare de voturi și abuz de resurse ale statului", potrivit sursei citate.

Raportul subliniază de asemenea "controlul mass media de actori politici" și "confuzia" stârnită de schimbarea sistemului electoral.

Clasat pe primul loc cu 31,3% din voturi, Partidul socialist al președintelui prorus Igor Dodon ar urma să obțină 34 de fotolii din totalul de 101 ale Parlamentului, potrivit rezultatelor preliminare anunțate luni de Comisia Electorală.

Absența unei majorități clare stârnește temeri legate de o nouă perioadă de instabilitate politică într-o țară profund divizată între partizanii unei orientări pro-europene și adepții apropierii de Moscova.

Cu doar 23,9% din voturi, Partidul democrat al oligarhului Vlad Plahotniuc, dominant în actualul parlament, va obține al doilea grup parlamentar, grație votului local, cu 31 de deputați.

Situat pe locul doi, cu 26,4% din voturi, alianța pro-europeană ACUM ar urma să aibă 26 de deputați.