Detalii șocante ies la iveală despre modul în care erau tratați bătrânii cazați în azilul din Timiș închis zilele trecute de autorități. O femeie de 86 de ani a murit, în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul Deta, iar medicii povestesc că ea nu a primit tratament în azil deși suferea de mai multe afecțiuni. Mai mult, bătrânii erau înfometați, scrie Tion.ro.

PacientFoto: Hospice Casa Sperantei

Femeia de 86 de ani era cazată la azilul de bătrâni din localitatea Liebling și a fost dusă la spitalul din Deta de autorități după controalele care au dus la închiderea unității.

"A decedat azi-noapte la ora 4. Avea 86 de ani, era neglijată, nu a primit tratament acolo. Am înțeles de la fiică, în cursul zilei de ieri (n.r. miercuri), că la începutul lunii februarie a fost internată la Spitalul «Victor Babeș» pentru o pneumonie. Când a venit la noi avea apă la plămâni și o hemoragie digestivă încă de la prezentare. Am intervenit, s-a oprit hemoragia, i-am dat antibiotic. Din păcate, organismul nu a rezistat. Faptul că acolo nu i s-au dat medicamente este aproape o certitudine”, spune medicul Codruța Bugău, directorul Spitalului Orășenesc Deta.

Niciunul dintre bătrânii internați în azilul închis de autorități nu a primit medicamente pentru afecțiunile de care suferea, au aflat medicii din Deta. De asemenea, bătrânii erau înfometați și le-au povestit medicilor că primeau o dată pe zi mâncare - doar fasole.

Cadrele medicale mai spun că persoanele în vârstă erau ținute în frig, ceea ce a avut efecte grave mai ales asupra femeii de 86 de ani care a murit în spital, în condițiile în care ea suferea de pneumonie.

Căminul din Leibling, unde erau cazați 11 bătrâni, a fost închis luni de autorități, din cauza condițiilor insalubre - excremente de șoareci, pereți mucegăiți, lenjerie de pat murdară nespălată de săptămâni bune. Căminul nu avea autorizație de funcționare, iar Direcția de Sănătate Publică dispusese această decizie cu mai mult timp în urmă, însă nu s-a întâmplat nimic.