​Reprezentanții ISU Alba au anunțat, duminică dimineață, că intervenția de stingere a incendiului continuă și la această oră, la fața locului intervenind 30 de pompieri cu șase autospeciale, o autoscară și trei motopompe pentru alimentare autospeciale din râul Ampoi, transmite Mediafax.

Incendiu Alba IuliaFoto: Alba 24

Fabrica de condimente Solina din Alba arde de peste 24 de ore, timp în care forțe de intervenție din 4 județe au acționat pentru stingere cu cea mai bună tehnică din dotare. Flăcările au distrus complet o hală de producție și birourile, iar peste 250 de persoane nu mai au unde să meargă la serviciu.

Incendiul a izbucnit sâmbătă dimineața, la ora 6.00, și a fost sesizat de paznicul clădirii, singura persoană aflată la acea oră în incintă. El a cerut ajutor, prin numărul de urgență 112 și, inițial, la locul incendiului s-au deplasat două autospeciale şi o ambulanţă de la Detașamentul Alba Iulia. Foarte repede, pompierii și-au dat seama că nu vor reuși să stingă flăcările care deja aveau o înălțime de câțiva metri și au cuprins întreaga clădire, astfel că forțele au fost suplimentate cu încă două autospeciale și pompieri de la Garda de intervenție Sebeș și apoi cu alte mașini de stingere, autoscări și pompieri din Hunedoara, Sibiu și Cluj, ajungându-se la 100 de salvatori și 11 autovehicule speciale.

”La momentul sosirii forțelor de intervenție la fața locului, în interior se auzeau mai multe explozii, cel mai probabil de la substanțele volatile existente acolo. S-a reușit evacuarea unui număr mare de butelii cu acetilenă, azot, hidrogen, care erau folosite în procesul de producție. De fapt acesta a fost pericolul pentru echipajele sosite la fața locului. De asemenea, au fost evacuate şi 10 camioane aflate în curte, în apropierea rampei de încărcare”, a declarat Ovidiu Costea, purtător de cuvânt al ISU Alba.

După câteva ore, folosind inclusiv apă din râul care se află în apropierea fabricii, pompierii au reușit să localizeze și să oprească flăcările pe o mare parte din exteriorul clădirii, însă în interior au rămas focare.

Peste noapte s-a acționat cu 3 autospeciale cu apă și 2 autoscări, cu un utilaj greu s-au decopertat bucățile de tabla sub care focul s-a reaprins în mod repetat și s-a refulat apa pentru lichidarea tuturor focarelor existente sub materialele din care era confectionață hala și care s-au prăbușit în urma incendiului.

Încă de sâmbătă dimineață, la scurt timp după producerea incendiului, populația din Alba Iulia și împrejurimi a fost înştiinţată, în mod repetat, cu privire la măsurile de autoprotecţie care se impun în aceste situaţii, respectiv închiderea ferestrelor şi uşilor pentru că s-a degajat o cantitate foarte mare de fum.

”Fac precizarea că s-au transmis mai multe mesaje de avertizare prin Ro-Alert prin care populaţia a fost înştiinţată cu privire la măsurile de autoprotecţie care se impun în aceste situaţii, respectiv închiderea ferestrelor şi uşilor pentru că este degajată în continuare o cantitate foarte mare de fum, iar vântul a dus acest fum spre oraș și spre alte localități din apropiere”, a declarat reprezentantul ISU Alba.

Prezent la locul incendiului, Dănuţ Hălălai, prefectul de Alba, a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba deplasarea unui laboratorul mobil, cu care să facă măsurători ale calității aerului în zonele locuite ale cartierului Oarda de Jos din Alba Iulia, Lancrăm și Sebeș (pe direcția deplasării norului de fum). După interpretarea buletinelor de analize eliberate, personalul de specialitate al DSP Alba a transmis că în aceste zonele calitatea aerului este în limite normale și nu există niciun pericol pentru sănătate.

Fabrica de condimente Solina, distrusă sâmbătă de flăcări, este situată în parcul industrial al municipiului Alba Iulia, în apropiere de șoseaua de centură. Până la jumătatea anului 2016, când a fost cumpărată de grupul francez, a funcționat sub numele Supremia, firmă desemnată ca cel mai mare producător de condimente din România. La cumpărare, compania franceză a făcut și o infuzie de capital de 3,4 milioane de euro iar până în acest moment Solina Romania este considerat și unul dintre jucătorii importanți la nivelul pieței est europene, cu exporturi pe 4 continente și achiziții de materie primă din 80 de țări.

Solina are peste 250 de angajați, dintre care majoritatea lucrează la liniile de producție. Munca se desfășoară pe două schimburi și se încheie la ora 23.00, acesta fiind motivul pentru care fabrica era goală în momenul în care s-a produs incendiul.

În cursul zilei de sâmbătă angajații fabricii au fost convocați de conducerea firmei, pentru a li se explica ce vor face în viitor. Potrivit unora dintre ei, li s-a spus că fabrica va fi reconstruită, iar o parte dintre ei vor fi solicitați pentru lucrări, alții având posibilitatea să lucreze în unități ale companiei din Franța și Belgia. Mulți dintre muncitori au rămas până spre seară la locul incendiului, oferindu-și ajutorul.

”În cursul zilei de azi, o comisie de anchetă va demara cercetările pentru stabilirea cauzelor care au generat incendiul, precum și cele care au favorizat propagarea acestuia”, a declarat purtătorul de cuvnt al ISU Alba.