Zeci de persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite într-un atac cu bombe la o biserică din Filipine, printre victime aflându-se civili și reprezentanți ai forțelor de ordine. Bilanțul a fost revizuit astfel că, potrivit ultimelor informații oferite de oficialii citați de Reuters, 20 de oameni au fost uciși, iar 81 au fost răniți în ceea ce este considerat a fi unul dintre cele mai sângeroase atacuri din ultimii ani, produs într-o zonă instabilă din sudul arhipeleagului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numărul victimelor raportate anterior era de 27 de morți. Exploziile au avut loc în timpul slujbei religioase, pe insula Jolo, din provincia Sulu, din sudul arhipeleagului, unde acționează gruparea militară Abu Sayyaf.

Prima explozie s-a declanșat în timp ce enoriașii erau în interiorul Catedralei Romano Catolice. Cea de-a doua explozie a avut loc în parcarea de lângă biserică,

Fotografiile publicate pe rețelele sociale arată dărâmături și trupuri zăcând pe asfalt, pe o stradă aglomerată din apropierea Catedralei Romano Catolice care a fost lovită de explozii.

De asemenea, zona a fost împânzită de trupele militare, în timp ce vehicule transportau morți și răniți către spital.

“Am dat ordin trupelor să crească nivelul de alertă, să securizeze imediat toate locurile de rugăciune și locurile publice și să ia măsuri de securitate pentru a preveni alte ostilități”, a declarat ministrul apărării, Delfin Lorenzana.

Insula Jolo a fost marcată de acțiunile organizației militare Abu Sayyaf care se află pe lista neagră a SUA privind grupurile teroriste. Deocamdată atacul nu a fost revendicat, însă organizația este principalul suspect, potrivit generalului Arnel Dela Vega.

Incidentul are loc la o săptămână după ce minoritatea musulmană din Filipine, țară predominant romano-catolică, a susținut autonomia unei regiuni din sudul arhipelagului în speranța că acest lucru va pune capăt unor decenii ale mișcării separatiste care a dus la moartea a 150.000 de oameni.

Deși majoritatea zonelor cu locuitori musulmani au aprobat înțelegerea, votanții din porvincia Sulu, unde se află și Jolo, au respins acordul.