Ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu, a precizat, într-un interviu la BBC, că, în situația în care va exista o ieșire a Marii Britanii din UE fără acord, va trebui discutată problema drepturilor românilor care muncesc și contribuie la economia Regatului. În context, el a adăugat că a primit asigurări de la fostul ministru britanic de externe că statutul acestora nu va avea de suferit pentru că, altfel, sistemul de sănătate britanic ar intra în colaps.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

În condițiile în care mai mult de 400.000 de români trăiesc în Marea Britanie, în eventualitatea în care va fi o ieșire fără acord, va fi nevoie de noi discuții privind garantarea drepturilor românilor.

”Dacă va fi o ieșire grea, va trebui să discutăm. Din punctul nostru de vedere, sunt peste 400.000 de români care trăiesc în UK, nu sunt turiști, ei contribuie direct la bnunăstarea și dezvoltarea economică a UK. Sunt peste 10.000 de români care lucrează în sistemul de sănătate din Marea Britanie, doctori, asistente medicale și alții. Ei sunt foarte bine integrați în societatea britanică și cred că asta va fi un argument”, a comentat ministrul afacerilor externe, la BBC.

Meleșcanu a spus că a discutat problema, la București, cu fostul ministru de externe Boris Johnson care i-a dat asigurări că guvernul de la Londra nu va face ”prostia” de a lua măsuri care să contravină drepturilor românilor.

”Am avut o întâlnire cu fostul ministru de externe al Marii Britanii Boris Johnson, la București, și am discutat despre situația românilor din regat. Mi-as spus: Vă asigur că nimic nu se va schimba, vor continua să aibă același statut legal. I-am spus: Mulțumesc foarte mult, dar cum puteți garanta acest lucru? Mi-a răspuns: Este foarte simplu, dacă 10.000 de medici și asistente ar fi dați afară din Marea Britanie, întregul sistem de sănătate din regat se va prăbuși. A spus că nu vor face niciodată ceva atât de prostesc”, a declarat Meleșcanu.

Întrebat dacă este conștient că parte a motivului pentru care s-a votat Brexitu-ul este acela s-a spus că muncitorii din alte state UE vin și iau locurile de muncă ale britanicilor, Meleșcanu a replicat că asta nu este o abordare serioasă.

”Nu este o abordare serioasă pentru că românii și alți cetățeni UE, polonezii și bulgarii, fac munca pe care cetățenii britanici nu vor să o facă. Cred că este o contribuție solidă la dezvoltarea economică a UK” .

Teodor Meleșcanu a precizat că va fi foarte dificil, dar nu chiar imposibil ca guvernul britanic să obțină noi discuții din partea oficialilor de la Bruxelles în cazul în care acordul deja aprobat de UE rămâne blocat la Londra.

De asemenea, întrebat cum comentează ironia faptului că Marea Britanie, unul dintre cei mai puternici avocați ai aderării României la UE, va părăsi Uniunea în timpul mandatului României la președinția rotativă, Meleșcanu a precizat că Bucureștiul este interesat în păstrarea unei relații cât mai strânse cu Londra.

”România nu va uita niciodată sprijinul Marii Britanii. Suntem interesați să ținem UK cât mai aproape de UE”, a spus el.

Ministrul de externe a precizat, într-o altă intervenție la BBC, că România consideră că este esențial să existe o retragere din UE în baza acordului astfel încât ieșirea să aibă loc în mod ordonat, dar este pregătită pentru orice scenariu.

România susține acordul Brexit aprobat de liderii UE și declarația politică referitoare la viitorul cadru al relațiilor dintre UE și Regatul Unit, dar regretă decizia de a ieși din UE luată în cadrul referendumului. România pornește de la premisa că nu va exista o retragerea a Marii Briantanii fără acord, dar suntem pregătiți pentru orice. ”Depinde de voi”, a spus el.

Dacă Parlamentul de la Londra nu va aproba acordul va trebui să discutăm ce fel de relații vom avea, din punct de vedere economic, comercial sau al securității, a insistat el.

România are un parteneriat strategic cu Marea Britanie, a mai afirmat Meleșcanu, adăugând că Bucureștiul va încerca să transforme acest parteneriat într-un instrument al relației bilaterale, în scenariul retragerii fără acord.