Premierul Viorica Dăncilă a susținut, joi, înaintea ședinței de guvern, că analiștii care au atras atenția asupra inflației ar fi în eroare și că datele INS arată clar că prețurile au fost mai mici în luna noiembrie, inflația fiind de 3,43% față de 4,25% cât era luna trecută.

Viorica DancilaFoto: Agerpres

Dăncilă a declarat că datele INS pentru trimestrul trei confirmă că economia românească continuă să aibă performanțe. Astfel, în semestrul trei, creșterea economică s-ar fi accelerat cu de 1,9% față de al doilea trimestru, fiind cea mai ridicată creștere economică trimestrială din acest an și a doua cea mai mare creștere economică din UE pe trimestrul trei, a susținut ea.

În primele 9 luni ale acestui an, s-a înregistrat un PIB suplimentar de 64 miliarde lei față de 62,8 miliarde lei în aceeași perioadă a anului trecut și doar 36,1 de miliarde în primele luni din 2016, a mai susținut Dăncilă.

Mai mult de jumătate din creșterea economiei provine din industrie și agricultură, ceea ce denotă faptul că este sustenabilă.

”Și pentru că unii analiști și oameni politici susțin că inflația crește și că acest lucru afectează populația, tot INS le-a arătat că în noiembrie prețurile au fost mai mici decât în octombrie. Inflația anuală a ajuns la 3,43 % față de 4,25% octombrie și 5,03 în luna septembrie”, a mai comentat premierul, înaintea ședinței de guvern.