Premierul Marii Britanii Theresa May se va confrunta astăzi cu un vot de încredere, după ce 48 de parlamentari conservatori au depus scrisorile necesare inițierii unui astfel de demers, informează Reuters. Votul are loc în contextul în care acordul Brexit negociat de May a stârnit nemulțumiri în rândul parlamentarilor britanici, iar premierul a fost nevoit să amâne votul Camerei Comunelor asupra documentului convenit cu liderii UE.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

UPDATE: Theresa May a răspuns interpelărilor parlamentarilor înainte de votul de încredere care va avea loc în cursul serii.

Replici dure între Theresa May și liderul Opoziției Jeremy Corbyn. Liderul laburiștilor critică acordul Brexit și o acuză pe May că a amânat nepermis votul asupra acestuia. El spune că, indiferent ce se va întâmpla în cursul serii cu votul de încredere al conservatorilor, acordul trebuie supus votului în Parlament.

În replică, May spune că liderului opoziției nu-i pasă de Brexit, ci dorește doar să submineze partidul conservator și să capitalizeze politic situația.

Sunt parlamentari care cer demisia premierului: ”Faceți ceea ce este corect și demisionați!”. Nici măcar propriul partid nu vă mai susține, mai spun parlamentarii.

May a reafirmat că o astfel de criză politică nu face decât să înrăutățească lucrurile, precizând că nu este în ”interesul național” ca amânarea sau blocarea ieșirii din UE.

”Un guvern laburist ar fi cel mai rău lucru pentru această țară”, a mai punctat May.

UPDATE: Până acum, 75 de parlamentari conservatori din totalul de 315 și-au anunțat sprijinul pentru premierul Theresa May, potrivit Reuters.

Majoritatea necesară pentru menținerea în funcție este de 158 de voturi din totalul de 315 parlamentari conservatori. Votul va fi secret și va avea loc în intervalul 18.00-20.00 gmt.

UPDATE: Theresa May spune că o astfel de criză politică nu este în interesul național. May a marșat pe ideea că voința exprimată de britanici în cadrul referendumului trebuie respectată și a adăugat că oamenii vor ca Brexitul să fie dus până la capăt cât mai repede posibil.

Într-o declarație de presă făcută imediat după anunțarea moțiunii, May a susținut că s-a devotat interesului național de la preluarea mandatului și a precizat că va lupta până la capăt și va contesta votul.

Premierul a argumentat că demiterea ei de la guvern și din fruntea conservatorilor nu va face decât să pericliteze viitorul Marii Britanii, îi va favoriza pe laburiștii lui Jeremy Corbyn și va genera săptămâni de instabilitate.

"O schimbare de leadership în Partidul Conservator ar periclita viitorul țării. Noul lider nu va avea timpul necesar pentru a renegocia acordul Brexit”, a spus May.

Ea a precizat că și-a anulat vizita pe ca urma să o facă miercuri la Dublin.

Cu mai puțin de patru luni înainte de data la care Marea Britanie urmează să părăsească oficial Uniunea Europeană (29 martie), cea de-a cincea economie a lumii pare că se îndreaptă către o criză politică. Astfel se deschide calea către o ieșire din UE fără niciun acord sau către un al doilea referendum.

Procedura a fost declanșată după ce 48 de parlamentari au înaintat scrisori privind neîncrederea în prim-ministru.

Theresa May, care a preluat funcția de prim-ministru în 2016, la scurt timp după referendumul prin care s-a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a fost criticată dur pentru acordul negociat cu Blocul comunitar.

Momentan nu se știe cât de repede va fi anunțat rezultatul votului, care va avea loc într-o sală din Camera comunelor.

"Voturile vor fi numărate imediat și un anunț va fi făcut în cursul serii”, a spus Graham Brady, președintele așa-zisului comitet 1922.

Dacă va reuși să obțină încrederea parlamentarilor în votul de miercuri, nu se va mai putea înainta o moțiune împotriva ei pentru un an. Dacă va pierde încrederea parlamentarilor, se va organiza un concurs în cadrul Partidului Conservator, la care actualul prim-ministru nu va putea participa.

Brady a precizat că a sunat-o pe May marți seara pentru a-i aduce la cunoștință faptul că va fi supusă votului de încredere.

Întrebat, la BBC Radio 4, care a fost reacția premierului, Brady a spus că în acest punct o astfel de știre cu greu mai poate surprinde pe cineva: "Era nerăbdătoare ca totul să se tranșeze cât mai repede cu putință”.

Brexitul este cea mai semnificativă decizie politică și economică pe care a luat-o Regatul Unit de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, o decizie care a generat îngrijorare în rândul pro-europenilor și a generat temeri legate de dezbinarea Occidentului, în contextul în care președinția americană a lui Donald Trump a complicat lucrurile și ținând cont de acțiunile Rusiei și Chinei.

Consecințele Brexitului cântăresc extraordinar de mult, fiind pusă sub semnul întrebării capacitatea Regatului de a-și menține unitatea și poziția în topul celor mai puternice economii ale lumii.