Călin Popescu Tăriceanu susține că propunerea lui Liviu Dragnea privind o ordonanță de urgență pentru anularea protocoalelor și a efectelor acestora „merită luată în seamă”. „Chiar și cei care au fost vinovați au dreptul la un proces corect. Trebuie găsită o soluție de remediere”, a spus el.

Dragnea si TariceanuFoto: Agerpres

„Mi s-a părut că propunerea ministrului Justiției, domnul profesor universitat Tudorel Toader, este o propunere rațională, aceea de adoptare a unei ordonanțe de urgență care să permită revizuirea tuturor proceselor care s-au bazat pe ascultarea telefoanelor și protocoale. Cred că este greu de acceptat într-o societate democratică ideea că putem în continuare să folosim aceleași metode caracteristice Securității din anii '50 în efectuarea actului de justiție. Cred că propunerea domnului Dragnea merită luată în seamă, trebuie făcut ceva, că așa cum am mai spus chiar dacă unii dintre cei care a fost condamnați în cadrul acestor procese, probabil au fost vinovați, eu nu am cum să apreciez, cum să fac distincția între cei care sunt și cei care nu sunt și au fost condamnați pe nedrept, indiferent, chiar și cei care au fost condamnați au dreptul fundamental la un proces corect. Ceea ce nu s-a întâmplat. Din acest motiv cred că trebuie găsită o soluție de remediere, care nu poate fi făcută punctual”, a spus Tăriceanu.

Liviu Dragnea a anunțat sâmbătă că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă adoptarea rapidă a unei ordonanțe de urgență prin care să fie anulate protocoalele SRI și efectele acestora.

„Situația creată de protocoale, mai ales ultimul apărut în spațiul public. Nu cel transmis de SRI și Parchetul General, ci cel de care nu vor să vorbească. I s-a cerut premierului Viorica Dăncilă ordonanță prin care să anuleze protocoalele și efectele acestora. I-am spus că avem un proiect de lege depus de mine și Călin Popescu Tăriceanu se pot inspira de acolo, dar e foarte multă nemulțumire generată de protocoale și de informațiile că două treimi dintre magistrați să aibă dosare, ridică semne de întrebare cu privire la libertatea lor de a lua decizii", a declarat Liviu Dragnea.

Legat de protocoale, Dragnea spune că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr pe această temă este binevenită. "O evaluare nu înseamnă că a ieșit, e posibil să iasă FB", a spus Dragnea. "E normal să fie protocoale între PG și SRI? Unii care au vrut să devină eroi care erau oripilați și stăteau pe cel din 2016...", a mai spus Dragnea. „Iar stupizenile pe care le-am auzit, să fie elaborate proiectele de acte normative la nivelul aparatului prim-ministrului, o asemenea aberație mai rar mi-a fost dat să văd. Înseamnă că trebuie să desființăm ministerele, din punctul de vedere al funcției de reglementare. Una dintre funcțiile ministerelor este cea de reglementare, cum să inițieze niște neica nimeni aduși în aparatul de lucru al Guvernului, propuneri de reglementare în domeniul fiscal, în domeniul energiei, când ei sunt niște habarniști. De aceea există ministere, pentru că adună specialiști care au inclusiv capacitatea de a exercita funcșia de reglementare, de a iniția proiecte de acte normative. Această chestiune este izvorâtă tot din dorința nesăbuită a lui Liviu Dragnea de a da ordonanța de urgență pe amnistie și grațiere, trecând peste ministerul Justiției.