Premierul Viorica Dăncilă l-a contactat vineri dimineață de președintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre plecarea sa în concediu și despre delegarea atribuțiilor către vicepremierul Paul Stănescu, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Premierul a vorbit cu președintele despre delegarea atribuțiilor vineri, 3 august, la patru zile după publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Decizia privind delegarea atribuțiilor către Paul Stănescu în perioada 6-13 august a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 iulie. Reamintim că președintele Klaus Iohannis a cerut vineri Curții Constituționale soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională cu premierul Viorica Dăncilă.

Viorica Dancila si Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

Motivul invocat este faptul că premierul și-a luat concediu delegându-i atribuțiile vicepremierului Paul Stănescu. Șeful statului susține că ar fi trebuit informat pentru a-l putea desemna un interimar.

„Rolul constituțional și specificul atribuțiilor prim-ministrului presupun ca acesta să își exercite atribuțiile permanent și neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanță. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, chiar și cu acest prilej, devin incidente prevederile constituționale referitoare la interimatul funcției de prim-ministru”, se arată în cererea președintelui.

Mai exact, Klaus Iohannis susține că premierul a omis să-i aducă la cunoștință „imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018”, împiedicând astfel acțiunea președintelui de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act.

Citește și