​Foștii premieri Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose și-au delegat atribuțiile către vicepremieri în mai multe cazuri, fie pentru a pleca în vacanță, fie pentru vizite externe de mai multe zile. Aceste delegări au fost făcute prin decizii ale premierilor, publicate în Monitorul Oficial, fără a exista vreun decret din partea președintelui Klaus Iohannis. O singură dată a semmnat Iohannis un astfel de decret, în iunie 2015, la cererea fostului premier Victor Ponta. Acesta s-a aflat în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile de premier din cauza unei operații la genunchi, efectuate în Turcia.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Pe 22 iunie 2015, Klaus Iohannis a semnat un decret de desemnare a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor de prim-ministru de catre Victor Ponta. Atunci, desemnarea lui Gabriel Oprea de catre seful statului a fost făcută "în temeiul prevederilor art. 94 lit c), ale art.100 alin (1), ale art.107 alin (3) din Constituția României, republicată, precum și ale art.9 din Legea nr.90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare" și "având în vedere scrisoarea prim-ministrului". Victor Ponta, operat la genunchi în Turcia, îi scrisese președintelui o scrisoare în care anuța că nu își poate exercita atribuțiile de premier și l-a propus pe Gabriel Oprea pentru postul de premier interimar. Vezi aici detalii.

Cu excepția acestei situații, Victor Ponta și-a delegat în mai multe rânduri atribuțiile către Gabriel Oprea, fără vreun decret din partea președintelui, ci doar printr-o simplă decizie a premierului. În 2015 a semnat cel puțin trei astfel de decizii: una pentru perioada 10-17 februarie când a fost într-o vizită în SUA, alta pentru perioada 9-13 aprilie 2015, pentru vacanța de Paște, și încă una pentru perioada 29 iulie - 09 august 2015 când a plecat în vacanță cu familia.

Aceste decizii erau semnate "în temeiul art. 19 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor". Acest articol prevede că "În îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin primul-ministru emite decizii, în condițiile legii".

Și fostul premier Sorin Grindeanu a semnat o astfel de decizie, perioada 18-22 ianuarie 2017 când a fost într-o vizită în SUA, delegându-și atribuțiile către vicepremierul de atunci. La rândul său, fostul premier Mihai Tudose și-a delegat atribuțiile de șef al Guvernului către vicepremierul Marcel Ciolacu în perioada 11-15 august.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a cerut Curții Constituționale soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională cu premierul Viorica Dăncilă. Motivul invocat este faptul că premierul și-a luat concediu delegându-i atribuțiile vicepremierului Paul Stănescu. Șeful statului susține că ar fi trebuit informat pentru a-l putea desemna un interimar. Klaus Iohannis susține că premierul a omis să-i aducă la cunoștință „imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018”, împiedicând astfel acțiunea președintelui de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act.

Pentru mai multe amănunte, citește Iohannis reclamă la CCR un conflict juridic de natură constituțională cu Dăncilă. Motivul: concediul premierului / Șeful statului sustine că el trebuia să desemneze persoana care conduce interimar Guvernul